brasil capricornio

Koffiemarkt prijzen bereiken top-gekte

Photo credits: Capricornio - This Side Up Coffees

We horen natuurlijk niet anders… Extreme inflatie, onhoudbare situaties en steunpakketten vanuit de overheid. Een crisis op komst of zitten we er al in? In koffieland is het ook flink rumoerig.

In december vorig jaar deelden we al met jullie wat toen de redenen waren voor de hogere koffieprijzen. En hoe graag we het ook zouden willen, we ontkomen er ook dit jaar niet aan…

De prijzen zullen weer wat verhoogd worden, omdat de inkoopprijzen torenhoog zijn geworden.

Maar wat zijn dan nu de redenen voor de prijsstijging? Gedeeltelijk hetzelfde als vorig jaar, en gedeeltelijk niet.

Schaarste door klimaatverandering

Schaarste is nog steeds een grote factor. Door klimaatverandering zijn veel oogsten mislukt terwijl de wereldwijde vraag naar koffie alleen maar toeneemt. Onze con-collega Boot koffie legt dit heel goed uit:

“Extremere weersomstandigheden zoals: overvloedige regenval, veel droogteperiodes, hitte en vorst vormen een bedreiging voor de koffieplanten en dus de oogsten. Droogte kan de rijpende vruchten beschadigen, met als gevolg dat de bonen verdraaid, ondermaats of op een andere manier niet volledig gevormd worden. Intussen kan te veel regen tijdens de delicate bloeifase de bloemen beschadigen en de ontwikkeling van het fruit in de weg staan. Geen bloemen betekent geen koffiebessen.”

De dure dollar

In koffieland gaat alles over dollars. Op zich is dat heel fijn, lekker overzichtelijk natuurlijk. Maar voor ons betekent dit nu dat de koffie extra duur voor ons is in euro’s. Stel een kilo groene koffie kost ons $10 - dit zou op 1 januari 2021 neerkomen op €8,20 en vandaag is dit ongeveer €10,40.

Dit in combinatie met de al stijgende koffieprijzen door het eerste punt zorgt ervoor dat wat wij betalen in Nederland vaak recordprijzen zijn t.o.v. vroeger.

Zo betalen wij voor sommige koffies tot wel 125% meer t.o.v. 2 jaar geleden, en dat is dan nog los van onze eigen gestegen zakelijke kosten zoals gas en pakketdiensten.

Randzaken

Verder zijn er uiteraard nog veel meer zaken die mee spelen. Zo vernamen wij dat de oorlog in Oekraïne invloed heeft omdat daar veel meststoffen vandaan komen, die o.a. weer in Colombia werd gebruikt voor de koffieteelt.

De hoge olieprijzen hebben hun aandeel en ook onze eigen zakelijke lasten stijgen flink.

Zo betalen we o.a. een brandstoftoeslag bij onze bezorgpartners en hebben we te maken met een flinke prijsstijging voor gas (om mee te koffie branden) en verpakkingsmateriaal.

Uiteraard kunnen we niet in jullie portemonnee kijken, respect voor ieder zijn keuze, maar misschien wel fijn om te weten dat in de praktijk de prijsstijging neerkomt op ongeveer €0,02-0,04 per kopje koffie, afhankelijk van de koffiesoort en de zetmethode.

Hieronder nog een mooie tabel van ICO: International Coffee Organization, waarin je goed ziet wat de prijs van koffie de afgelopen jaren heeft gedaan.

ICO koffieprijzen