Uganda specialty coffee lava cherry

Lava cherry: een fruitbom uit de volkanische bodem van Uganda!

Een nieuwe partner

Onze vaste partner The Coffee Quest werkt sinds 2021 samen met Oeganda voor kwaliteitskoffie. Dit jaar, in 2022, leerden zij een nieuwe partner daar kennen die de samenwerking nog veel mooier maakte: Great Lakes Coffee (GLC).

MaxTrace systeem

Great Lakes Coffee verbindt lokale kleine boeren aan zich, door middel van ‘lead farmers’, oftewel leidende boeren. Wat GLC onderscheidt van de regionale andere spelers is het vermogen om deze koffie producerende operatie uit te voeren met behoud van een perfect traceerbarheids systeem: het MaxTrace programma.

Dit is geen makkelijke taak, gezien het feit dat veel boeren meerdere kleinere en verspreide stukje grond bezitten van slechts een halve hectare.

En doordat verschillende hoeveelheden koffie van verschillende stukken grond in verschillende stadia van het oogstseizoen worden bijgedragen aan de oogst.

Maar door dit systeem kunnen kopers zoals onze partner de koffie helemaal terugleiden naar individuele boeren! Dit systeem maakt de kloof tussen producent en importeur kleiner, waardoor een echt transparante samenwerking veel makkelijker wordt!

Grote impact

GLC organiseert regelmatig agricultuur trainingen over transparante op kwaliteit-gebaseerde prijzen en toegang tot premium markten voor de verkoop van premium traceerbare koffies.

Hiermee pakken ze een aantal van de meest urgente uitdagingen voor boeren in de regio aan, zoals onderbetaling en klimaat issues.

De koffie

Deze Oegandese koffie is een mooie Arabica boon die groeide op vulkanische bodems, tot wel 1700 meter boven zeeniveau. Het heeft een hele bijzondere volle body met fruitige tonen.

De naam is dan ook te danken aan de agrarische oorsprong - het vulkanische land. De koffie bevat een explosie van smaken, met name fruitige en tropische smaaktonen.

Het grootste deel van de koffie in de regio wordt geplukt en verwerkt door individuele huishoudens, die de koffie vervolgens weer afleveren bij lokale inzamelcentra. Hier wordt op de juiste manier een registratie bijgehouden om de traceerbaarheid te kunnen waarborgen.

Prijzen

GLC zorgt er ook voor dat op elk van hun lokale inzamelcentra een whiteboard staat met de huidige koffieprijs erop. Zo weten de kleine boeren precies welke prijs ze kunnen verwachten als die dag hun koffie verkopen. Dit voorkomt het probleem dat boeren onwetend zijn over welke prijs hun inbreng oplevert totdat deze verkocht wordt.

Klimaat

Gelukkig voldoet Oeganda op veel vlakken al aan belangrijke klimaateisen; traditioneel gezien wordt koffie daar met een minimale voetafdruk geproduceerd. Intercropping en het gebruik organische meststoffen zijn al grotendeels de norm, net als in Ethiopië. Veel boeren houden ook vee en gebruiken de afvalproducten als extra compost op de boerderijen.