Nicaragua Santa Teresa

Een ode aan (Santa) Teresa

Photo credits: This Side Up

Onze partner This Side Up importeerde van 2015 tot 2018 Nicaraguaanse koffies (die echt hemels zijn!), maar moest daar helaas mee stoppen door mismanagement vanuit hun export partner en hebben zich toen volledig terug getrokken uit het land. Sinds dit jaar is daar weer verandering in gekomen!

Ze zijn in contact gebracht met export partner Café Vidita, gerund door Rina en René. Vidita betekent ‘klein leven’ in het Spaans en is geïnspireerd door de 97 jarige founder René sr.

Hij noemde de moeder van Rina en René (jr) zo, die in het echt Carolina heet. Café Vidita werkt dit oogstjaar samen met 3 boerderijen, en Café Vidita zorgt voor de juiste verwerking van de groene koffie.

Van commercial grade naar specialty grade

De derde generatie die dit exportbedrijf runt verkocht vroeger al hun koffie aan “Big Coffee”, maar nadat een van de eigenaren met eigen ogen zag wat er daadwerkelijk gebeurde met hun zorgvuldig geoogste koffie waren ze geschokt.

“They were really not paying attention to details. I said to myself: this coffee doesn't represent my country, and we decided to do something about it.”

De resultaten van hun onvermijdelijke acties werden heel duidelijk toen de koffie die werd verwerkt in hun verwerkingsstation verschillende internationale wedstrijden won en begon te verkopen als ‘specialty coffee’.

Volgens Rina kan Nicaraguaanse koffie de beste van de wereld zijn! Rina en René zijn er van overtuigd dat ze op de juiste weg zitten om het beste van het beste wat dit land kan bieden aan te bieden aan de kopers.

Doorzettingsvermogen

Naast eerlijke prijzen voor de groene koffie en goede lonen in een regio waar het erg moeilijk is om rond te kunnen komen, zet de familie zich in voor gezonde ecosystemen en een weldoordacht productiesysteem.

In het kader van de geschiedenis van het land zou het erg makkelijk zijn geweest om koffieproductie op te geven. Wij vinden hun doorzettingsvermogen bewonderenswaardig!

Santa Teresa

Santa Teresa is een van de boerderijen die groene koffie levert aan deze export partner. Dit is ook de boerderij waar onze Nicaragua Santa Teresa vandaan komt!

Dit specifieke landgoed geeft een bepaald bijzonder gevoel en is gesitueerd aan de rand van de Mogotón (een gebergte in Nicaragua).

De grond is zanderig en leemachtig, en de diverse schaduwbomen in combinatie met het unieke mistige microklimaat bleken de perfecte omstandigheden voor kwaliteitskoffie.

Leuk feitje is dat dit allemaal begon uit nieuwsgierigheid toen Silvio Sanchez Orellana en zijn moeder Maritza dit stuk land kochten en in 2012 besloten hun leven aan koffie te wijden.

De naam van de boerderij, Santa Teresa, is ontstaan door vernoeming naar Silvio’s grootmoeder: Teresa Orellana. In de eigen woorden van Silvio was zij: “strong, hard-working woman, a bit angry, that taught all of us how to work”.

Silvio houdt zich voornamelijk bezig met de beste processen managen en Maritza zorgt ervoor dat de arbeiders een goede maaltijd krijgen en kookt dan ook voor iedereen!

Met de mooie smaken van mandarijn, jasmijn en karamel vinden wij het zelf de perfecte herfst filter special. Heb jij ‘m al geproefd? Bekijk 'm hier!