Ethiopia Odako

Odako als symbool voor harmonie

Daye Bensa, het exportbedrijf achter vele mooie Ethiopische koffies (waaronder ook onze vaste koffie Ethiopia Sidamo), runt een speciaal programma voor hoge kwaliteit specialty coffee: Gatta Farm.

Gatta Farm ligt in het hart van Shantawene Village, in de regio Sidamo. De boerderij ligt op een hoogte van 2120-2210 meter boven zeeniveau, midden in een volledig natuurlijk bos.

De plantages zijn omgeven door meer dan 100 jaar oude inheemse bomen, watervallen en rivieren. Klinkt als een mystieke plek! Gatta Farm is vernoemd naar een waterval die de boerderij doorkruist.

De ontdekking en ontwikkeling

Voordat Gatta Farm werd ontdekt door medeoprichter Mulugeta Dukamo was het een volledig natuurlijk bos. In 2012 plantten ze de eerste koffie en in 2017 richtten ze een ‘drying station’ op.

Het bos rondom de boerderij was erg nuttig als natuurlijke schaduw en de werkzaamheden worden voornamelijk verricht door de lokale bewoners. Vrouwen worden voornamelijk gevraagd voor kwaliteitscontrole en de mannen voor arbeidsintensievere taken.

Gatta Farm is sinds de start een enorm succes in de buurt door meer kansen op goed betaald arbeid. Naast de boerderij en ‘drying station’ is Gatta Farm ook een trainingsfaciliteit voor koffie gerelateerde educatie.

Kwaliteitsmanagement

De koffie die wij in het assortiment hebben opgenomen, de Ethiopia Odako, is een natural ‘verwerkte’ koffie. Ze laten als eerste de bessen drijven in speciale tanks om onrijpe bessen te kunnen verwijderen.

Daarna worden ze gedroogd op zogenaamde Afrikaanse droogbedden. Groene bessen worden handmatig verwijderd en de koffie wordt elke 30 (!) minuten gedraaid om een gelijkmatig proces te kunnen waarborgen. Over kwaliteit gesproken…

Odako

Odako is als naam voor deze koffie niet zomaar gekozen. Odako is een boom, die als centraal ontmoetingspunt dient voor de Shantawene gemeenschap waar potentiële conflicten worden besproken en opgelost. Vergelijkbare tradities zijn ook te vinden in andere delen van Ethiopië.

Oog voor milieu

Daye Bensa heeft altijd oog gehad voor het milieu en dat is in het geval van Gatta Farm niet anders. Na elke ‘was-fase’ worden restproducten correct afgevoerd en voornamelijk omgezet in natuurlijke meststoffen en compost voor verder gebruik op de boerderij.

Ook staat het behoud van de natuurlijke staat van het bos centraal en wordt alles om het natuurlijke proces heen georganiseerd.

Certificeringen

In 2020 ontving Daye Bensa de biologische certificering om volledig biologische gewassen te gaan exporteren. Onze importpartner The Coffee Quest zal deze ontwikkelingen goed volgen. Andere certificeringen van Daye Bensa zijn: UTZ & RainForest Alliance.

Heb jij deze knapperd al in huis gehaald? Wij zijn benieuwd wat je ervan vindt.

Mocht je nieuwsgierig zijn geworden, de koffie is gebrand voor slow coffee en heeft smaaktonen van framboos, cantaloupe en melkchocolade (en uiteraard nog veel meer smaken die alleen jouw mond je kan vertellen). Je vindt de koffie hier!