De prijs van Koffie wordt steeds duurder. Wat is er aan de hand?

De prijs van Koffie wordt steeds duurder. Wat is er aan de hand?

Als koffieliefhebber zal het je vast niet ontgaan zijn. De afgelopen maanden is het regelmatig in het nieuws geweest: De koffieprijzen gaan stijgen. En in de meeste gevallen zijn ze al gestegen...

Onder andere in dit artikel van NOS en dit artikel van NU.nl, wordt haarfijn uitgelegd waar deze prijsstijging mee te maken heeft.

In deze blog ga ik graag wat dieper in op de belangrijkste 3 redenen om het voor jou begrijpbaar te maken. 

Vorst in Brazilië

Brazilië is 's werelds grootste koffieproducent van Arabica koffiebonen. Het is dan ook niet gek dat een probleem in dit land de prijzen van veel koffies zal laten stijgen.

Het komt erop neer dat Brazilië te maken heeft gehad met (onverwachte) vorst, waardoor grote plantages zijn verwoest. De koffieplantjes zijn letterlijk doodgegaan door deze vorst...

Laat staan wat dit betekent voor de lange termijn, maar voor nu houdt dit praktisch in dat koffieboeren uit Brazilië een productieverlies hebben gehad van minimaal 40% waardoor de prijzen zo zijn gestegen.

Een typisch geval van problematiek door klimaatverandering...

Mocht je het interessant vinden om meer te lezen over die vorst in Brazilië, 's werelds grootste koffie producent ter wereld, lees dan hier verder.

Te veel vraag

Van kwaliteitskoffie, goede Arabica-bonen, was er altijd precies genoeg om de vraag te dekken. Sinds de corona-pandemie begon in maart 2020 is de vraag naar kwaliteitskoffie enorm toegenomen.

Massaal zijn we van de (meestal niet zo goede) machine-koffie van het werk overgestapt op goede koffie thuis. Naar tevredenheid, maar dat betekent ook dat er dus te veel vraag is.

In combinatie met het productieverlies wat eerder werd genoemd kan dit dus niet veel goeds betekenen. Als er té veel vraag is ontstaat er schaarste, en dat doet prijzen stijgen.

Transportkosten stijgen de pan uit

Volgens mij heeft ongeveer iedereen hier inmiddels al een keer mee te maken gehad.

Het komt erop neer dat transport over zee bizar hoog en snel is gestegen in prijs. Soms wel tot 500% van de originele prijs.

Ik weet de precieze cijfers van vandaag de dag niet, maar merk dit wel bij het inkopen van nieuwe koffies die allemaal per zeecontainer komen.