Ontbossing in de koffiewereld. Wat speelt er en wat doen we er aan?

Ontbossing

Onlangs is er in de media meer aandacht gekomen voor een nieuw aspect van duurzaamheid. Naast de traditionele certificaten en vereisten is nu het onderwerp ontbossing aan de orde van de dag.

De Europese Commissie wil met striktere milieuregels voor de import van o.a. soja, cacao en koffie de ontbossing en vernietiging van land tegengaan. Bedrijven die deze producten op de Europese markt plaatsen, moeten garanderen dat ze op duurzame wijze geproduceerd worden.

Lees hier meer in een krantenartikel van de Volkskant.

Omdat alle koffies die wij branden komen van importerende partners waarmee wij hele transparante en fijne samenwerkingen hebben, twijfelde ik er eigenlijk geen moment aan of zij dit onderwerp ook hoog in het vaandel hebben staan.

Maar wat zij daar concreet aan doen of over kunnen garanderen is natuurlijk een andere vraag. Mede omdat ik deze concrete vraag nu van een aantal klanten kreeg, vond ik het de hoogste tijd om deze antwoorden te verwerken in een blog.

Ik heb aan drie van onze belangrijke en fijne partners gevraagd wat zij hierover kunnen delen.

Mens én natuur centraal

Overall kwam hier gelukkig uit dat zij dit een super belangrijk onderwerp vinden bij het selecteren van de groene koffies. Een eerste reactie van één van onze partners:

Naast dat we de mens centraal zetten in onze keten, is het ongelooflijk belangrijk dat er op een duurzame manier met de wereld wordt omgegaan, om ook voor toekomstige generaties met koffie bezig te kunnen blijven!”.

Niet heel actueel in specialty coffee wereld

Een andere partner van ons geeft aan dat het een hele goede regulering is vanuit de EU, maar dat dit niet héél actueel is in de specialty coffee wereld waar zij in actief zijn.

Vaak zijn stukken land die gebruikt worden voor koffieproductie al tientallen jaren en soms zelfs eeuwen toegewijd aan koffieproductie. Het komt dus bijna nooit voor bij de (producerende) partners (lees: koffieboeren) waar deze (importerende) partner mee samenwerkt, dat er nieuw land voor koffieproductie wordt ontbost.

Maar het kan natuurlijk altijd beter! Een aantal concrete projecten waarin dit vorm krijgt:

Agroforestry projecten:

Dit komen we het meeste tegen als we onze partners bovengenoemde vraag stellen. Heel simpel betekent dit dat bos en koffie gecombineerd worden, met allerlei mooie effecten van dien.

Agroforestry[1] systemen zijn systemen waarin koffieplanten met schaduwbomen worden gecombineerd, waardoor er een microklimaat ontstaat in de plantage.

Deze microklimaten zorgen voor een toegenomen CO2-opslag, meer biodiversiteit, en hogere nutriënten-kringloop. Dit resulteert vervolgens weer in lagere temperaturen en een hogere vochtbalans in de bodem.

    • Bij onze partner voor de Costa Ricaanse koffies brengt dit het positieve voordeel met zich mee dat de planten beter gedijen tijdens het extreem droge seizoen én het extreem natte seizoen. Daarnaast helpt het ook om meer voedingsstoffen in de bodem te behouden. Win win voor een koffieboer en de wereld dus!

    • Bij een andere partner zijn er verschillende lokale, maar vergelijkbare projecten op touw gezet die ditzelfde doel nastreven. Hier lees je bijvoorbeeld een leuk stuk over een voedselbos in Rwanda.

    • Eén van onze partners heeft ook een interessante blog geschreven over het meer mainstream maken van Agroforestry. Lees hier meer over dit onderwerp.

Buffer zones

Dit heeft betrekking op de Colombiaanse koffie die wij aanbieden. In die regio heeft het Nationale Park (Parques Nacionales) een buffer zone gecreëerd voor natuur-reconstructie.

In deze buffer zone staan wat koffie percelen van koffieboeren uit de regio. Wat hierin gebeurt is dat het Nationale Park, de coöperatie van boeren uit de regio én een andere lokale milieu organisatie con-ti-nu samenwerken om die buffer zone in stand te houden en conflicten tussen koffieproductie en de pure natuur van de regio te voorkomen.

Voorkomen is uiteindelijk ook beter dan genezen, natuurlijk.

Een spaarpotje voor groene projecten:

Dit is specifiek bij één van onze partners waar momenteel ongeveer 50% van onze koffie vandaan komt. Hun eigen uitleg hierover:

Bij iedere kilo koffie die je koopt, leggen we €0,06/kg opzij voor groene projecten in het land van oorsprong. Dit betekent dat de boeren zelf de mogelijkheid krijgen om een eigen gewild project met een groene eigenschap door ons ondersteund wordt. Soms in combinatie met een overheidssubsidie, die vragen vaak een 50-50 bijdrage vanuit de private sector. Deze projecten gaan zo breed als een opleiding tot imker, tot aankoop van zaailingen, tot een cursus natuurinclusieve landbouw”.

Nog geen kant en klaar stempeltje die zegt dat het is gedubbelcheckt, maar wel héél véél gepassioneerde mensen in de keten die dit sowieso enorm belangrijk vinden en die druk vanuit de EU niet eens nodig hebben gehad om handen en voeten aan deze doelstelling te geven :-).

Ik word in ieder geval erg blij van al deze impact-volle projecten!