3 beste koffiebonen voor Chemex

Chemex

Ben je gek op light roast koffies en ben je gek op de Chemex als zetmethode? Dan ben je vandaag aan het juiste adres. We gaan wat dieper duiken in de collectie van Zwarte Roes specialty coffee en je adviseren welke light roast koffies het beste tot hun recht komen in jouw Chemex. 

Dus, koffieliefhebbers, de Chemex is speciaal als het gaat om koffiezetten. Het geeft je net wat meer body dan bijvoorbeeld koffie uit de Hario V60, maar weer meer controle dan bijvoorbeeld een snelfilter machine.

Ik ga je vertellen welke Zwarte Roes koffies die wij op dit moment in ons assortiment hebben het lekkerst zijn in de Chemex. Ik kijk hierbij naar smaakprofiel, verwerkingsmethode en land van herkomst.

Ben jij klaar om je Chemex game naar het volgende niveau te tillen? Let's go!

Licht gebrand voor cleanheid en complexiteit

We beginnen met licht gebrande koffiebonen omdat ze gewoonweg top zijn in een Chemex! Geen bitters, veel fruit en zoetheid. Als je de temperatuur, maalgraad en extractie precies goed hebt dan kun je niet meer stoppen. Ik ga je helpen.

Single-Origin koffiebonen voor verschillende profielen

Single origin koffie is echt bijzonder! Het komt van één specifieke regio, boerderij, of zelfs een microlot, wat betekent dat elke kop een uniek verhaal vertelt. De smaak is diep geworteld in de unieke terroir van de regio, gezegend door specifieke klimaatomstandigheden en bodemsamenstellingen. Dit zorgt voor een onderscheidende reis van smaken en nuances bij elke slok die je neemt.

Voor koffie-experts is single origin koffie de ultieme keuze, omdat elke regio zijn eigen kenmerken en klimaat heeft die direct invloed hebben op het resulterende smaakprofiel. Van fruitige en bloemige tonen tot aardse en kruidige aroma's, single origin koffies bieden een rijke diversiteit aan smaakbelevingen.

Dus, als je een koffie-ervaring wilt die je smaakpapillen verwent en je meeneemt op een smaakvolle ontdekkingstocht van het unieke karakter van elke koffieplantage, dan is single origin koffie zeker het proberen waard.

Versheid is key

Verse bonen? Absoluut! Want wist je dat koffie na een week of 8 na branden al een stuk minder lekker smaakt als wanneer het vers uit onze koffiebrander komt? En dat gemalen koffie zelfs na enkele minuten al 15-50% van zijn aroma's is verloren?

Misschien begrijp je nu waarom wij continue hameren op verse koffiebonen.

Medium maling voor optimale extractie

Welke maalstand precies voor de Chemex? Juist een medium-grove maling. Net wat grover dan dat je je koffie bijvoorbeeld maalt voor de V60 en een stuk fijner dan wanneer je koffie met de French Press gaat zetten.

Toch hangt dit een beetje af van de koffie die je gebruikt. Dus proef vooral goed en stel bij waar nodig.

1. Colombia El Ridículo - [Limited Edition]

Bekijk deze ongelooflijke vondst - El Ridículo uit Colombia. Deze Limited Edition koffie is zorgvuldig geselecteerd en heeft zelfs de derde plaats veroverd in de prestigieuze Huila Magico Competitie. Het komt van Finca Cataluña, gelegen in het pittoreske Pitalito, Huila, Colombia.

Maak je klaar om de unieke smaaknotities van marsepein, snoepjes en limonade te proeven, die je smaakpapillen zullen prikkelen in je favoriete pour-over opstelling. El Ridículo wordt geleverd in een prachtige limited edition verpakking, waardoor het een uitzonderlijk cadeau is voor pour-over koffieliefhebbers.

Mis deze exclusieve traktatie niet en geniet van de magie van de feestdagen met El Ridículo! 
Bereid de koffie met beste zwanenhals ketel voor pour over koffie voor een spot on extractie.

2. Ethiopia Raro Nansebo

Op de tweede plaats hebben we de beroemde Ethiopia Raro Nansebo. Deze verfijnde koffie, met tonen van zwarte thee, bloesem en aardbei, neemt je mee op een smaakvolle reis. Het is geproduceerd door "The King of Guji," Ture Waji, op het Raro Nansebo droogstation. De ideale hoogte, temperatuur en zorgvuldige verwerking dragen bij tot een uitzonderlijke score van 86+.

Door de nachtelijke levering van koffiebessen, strenge sortering en het zes keer per dag draaien op Afrikaanse bedden, bereikt deze koffie een optimale droogtijd van 21-28 dagen.

3. Guatemala El Panal

Ontdek onze nieuwe lichte branding, El Panal, die de harten van slow coffee en filter liefhebbers zal veroveren!

Deze koffie is een fruitige verrassing met tonen van abrikoos, sinaasappel en perzik. Dankzij de subtiele branding belooft El Panal een smaakvol avontuur dat je smaakpapillen laat dansen.

Dus, waar wacht je nog op? Laat El Panal je ochtend (of middag) opfleuren met een buitengewone kop koffie!

Conclusie

Zo, daar heb je het - onze top 3 zorgvuldig geselecteerde koffiebonen die perfect passen bij jouw Chemex. Nu is het aan jou!

Laat je verleiden door de subtiele aroma's, experimenteer met verschillende zetmethoden, proef de nuances, en ontdek jouw persoonlijke favoriet.

Gegarandeerd dat je 's ochtends niet kan wachten om uit bed te springen voor die ene perfecte kop!