Wat is er zo speciaal aan de Chemex?

chemex coffee maker

De Chemex coffee maker, een elegant en tijdloos ontwerp, heeft de manier waarop we onze ochtendkoffie bereiden volledig getransformeerd. Maar wat maakt de Chemex zo speciaal? In deze blog duiken we dieper in de wereld van Chemex om te ontdekken wat het onderscheidt van andere koffiemakers.  

We zullen kijken naar zijn unieke design, de kwaliteit van de koffie die het produceert, en hoe het een ritueel maakt van het koffiezetten. Ook gaan we het hebben over het verhaal achter de Chemex, hoe de Chemex is ontstaan, hoe de Chemex-filters daadwerkelijk een verschil maken en hoe je de Chemex kan gebruiken voor meer dan alleen koffie.

Leuk feitje; het was onze eerste tool bij de kennismaking met Specialty Coffee. Ik kreeg de Chemex van mijn vader cadeau toen ik 27 jaar werd en ik was hooked. Ik ben benieuwd. Ben jij ook om na deze blog?

Het verhaal achter de Chemex

Het verhaal van de Chemex begint in 1941, toen de Duitse uitvinder Dr. Peter Schlumbohm het ontwerpte. Met een achtergrond in scheikunde, was Schlumbohm geobsedeerd door het idee om het perfecte kopje koffie te maken. De Chemex, een combinatie van een Erlenmeyer-kolf en een trechter, was zijn antwoord. Zijn ontwerp was niet alleen baanbrekend, maar ook esthetisch aantrekkelijk, wat zorgde voor een plek in het Museum of Modern Art in New York. Maar wat maakt de Chemex zo speciaal?

Het unieke ontwerp van de Chemex zorgt niet alleen voor een visueel aantrekkelijk koffiezet tool, maar ook voor een superieure koffie-ervaring. Dankzij het zandloperfiguur en de speciaal ontworpen filters, produceert de Chemex een cleaner, voller en minder bittere koffie dan de traditionele methoden. De Chemex-filters zijn dikker dan de standaard filters, wat betekent dat ze meer van de oliën en sedimenten uit de koffie verwijderen, wat resulteert in de heldere en zuivere smaak waar de Chemex zo bekend om staat.

Zelfs na bijna 80 jaar blijft de Chemex een onmisbaar onderdeel van de koffiecultuur. Het is meer dan alleen een koffiemaker; het is een symbool van elegantie, kwaliteit en tijdloos ontwerp. De Chemex heeft de manier waarop we koffie waarderen en ervaren volledig veranderd, en blijft dat ook in de toekomst doen.

Hoe Chemex-filters een verschil maken

De unieke dikte van Chemex-filters speelt een cruciale rol in het bereiken van de kenmerkende smaakervaring die met deze methode wordt geassocieerd. Deze filters zijn 20-30% zwaarder dan conventionele filters, wat hen in staat stelt om ongewenste oliën, vetten en fijne deeltjes effectiever te verwijderen. Dit resulteert in een koffie die helder, zuiver en rijk aan smaak is.

Het bijzondere aan de Chemex-filters is dat ze niet alleen een functie hebben, maar ook bijdragen aan de totale ervaring van het zetten van koffie. Ze zijn ontworpen om een uniforme extractie te bevorderen, wat betekent dat het water in gelijke mate door de koffie stroomt. Dit zorgt voor een evenwichtig en consistent koffietje.

Tot slot, de dikte van de filters vermindert de kans op onderextractie. Dit komt omdat ze de koffie niet te snel laten druppelen. De langzamere doorlooptijd leidt tot een diepere en vollere smaak van de koffie. Dit zijn slechts enkele van de redenen waarom de dikke Chemex-filters zo bijzonder zijn en waarom ze het verschil maken in de wereld van koffie.

Het Chemex-ritueel: een koffiezetervaring

De Chemex is een populaire, handmatige filtermethode voor het zetten van koffie. Maar hoe zet je hier nou eigenlijk koffie mee? Voor de bereiding met de Chemex heb je een aantal zaken nodig:

 • de Chemex zelf
 • Chemex filters
 • vers gebrande en vers gemalen koffie
 • vers water van ongeveer 92-94 graden
 • een weegschaal met timer
 • en een zwanenhalskan om het water op te schenken.

Het zetproces bestaat uit vijf stappen:

 1. het vooraf doorspoelen van het filter
 2. het toevoegen van de gemalen koffie
 3. het voorweken van de koffie (ook wel 'bloomen' genoemd)
 4. het rustig opschenken van het resterende water
 5. en ten slotte het wachten tot de koffie volledig is doorgelopen. Door te experimenteren met de verhouding tussen koffie en water, de maling en de doorschenktijd, kun je de smaak van de koffie verder verfijnen.

Wil je wat meer lezen over hoe je de lekkerste koffie zet met een Chemex? Lees dan onze uitgebreide blog hierover die we eerder al eens deelden.

Chemex gebruiken voor meer dan alleen koffie

De Chemex wordt doorgaans geassocieerd met koffie, maar weet je dat je deze verfijnde coffee maker ook voor andere doeleinden kunt gebruiken? Een van de meest onderschatte toepassingen van de Chemex is bijvoorbeeld het zetten van thee. Dankzij zijn ontwerp en de speciale filters krijg je ook bij thee een zuiver, helder resultaat dat verfijnder smaakt dan met veel andere methoden.

Maar er is meer: de Chemex kan ook dienen als een elegante karaf voor het serveren van water of andere dranken. Vul het simpelweg met je gekozen drankje - of het nu zelfgemaakte limonade, sangria, of een gekruide herfstcider is - en laat je gasten genieten van zowel de smaak als de presentatie.

Bovendien, als je een fan bent van infusie, kan de Chemex je beste vriend zijn. Het kan worden gebruikt om koude infusies te maken, zoals cold brew of ijsthee, maar ook voor het infuseren van kruiden of fruit in water of andere vloeistoffen. Zelf ben ik echt fan van de Chemex karaf inzetten om cold brew mee te bereiden.

Kortom, de mogelijkheden van de Chemex reiken verder dan alleen het zetten van de perfecte koffie. Het is een veelzijdige tool die, met een beetje creativiteit, in elke keuken kan schitteren.

Een tijdloos icoon in de koffiecultuur

James Bond, de iconische spion die bekend staat om zijn verfijnde smaak, heeft een onmiskenbare affiniteit voor de Chemex. In de roman "From Russia with Love" van Ian Fleming, wordt Bond beschreven terwijl hij koffie maakt met zijn geliefde Chemex. Het is een knipoog naar de verfijning van Bond en zijn waardering voor de fijnere dingen in het leven, waaronder een goed gezette kop koffie.

De Chemex is niet zomaar een koffiezetapparaat, maar een stukje designgeschiedenis dat de eenvoud van functie en vorm perfect combineert. Net als 007 zelf, is de Chemex een tijdloos icoon, ongeacht het decennium of de heersende trends. In de handen van James Bond wordt het bereiden van koffie met de Chemex een ware kunstvorm.

Dit betekent dat als je een Chemex in huis hebt, je niet alleen een apparaat bezit om geweldige koffie te zetten, maar ook een stukje culturele geschiedenis - een voorwerp dat de essentie van Bond's stijl en raffinement belichaamt. Net als Bond, blijft de Chemex een onmiskenbare klassieker, geliefd bij koffieconnaisseurs wereldwijd.

Conclusie

De Chemex is meer dan alleen een koffiezetapparaat; het is een iconisch stuk design en culturele geschiedenis.

Door de veelzijdigheid in gebruik, van het zetten van de perfecte koffie tot het bereiden van cold brew, biedt het apparaat ongekende mogelijkheden. Zoals James Bond, een kenmerkend personage met een voorliefde voor de fijnere dingen in het leven, toont de Chemex een tijdloze elegantie en raffinement.

Bezitters van een Chemex hebben niet alleen een middel om geweldige koffie te zetten, maar ook een stukje culturele geschiedenis dat de essentie van stijl en verfijning belichaamt. Kortom, de Chemex blijft een onmiskenbare klassieker, geliefd bij koffieconnaisseurs wereldwijd.