Gratis verzending v.a. € 35,-

Ontdek >>

sdfsdf

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Wat is Specialty Koffie?

specialty koffie, specialty coffee

Specialty Koffie is koffie van zeer hoge kwaliteit. Die met grote zorg wordt geproduceerd, beoordeeld, gebrand en geconsumeerd. Dit is goed te vergelijken met mooie wijnen of whiskey’s. Je hebt natuurlijk prima wijntjes in de supermarkt, maar voor een echt goede fles moet je naar de specialist. En daar betaal je uiteraard iets meer voor. Dit is ook het geval met Specialty Koffie. In deze blog behandelen we de veel gestelde vraag; wat is Specialty Koffie nu eigenlijk?

  • Veel zorg voor duurzaamheid en kwaliteit op productie niveau
  • Eerlijke (hogere) betaling aan de koffieboeren
  • Best mogelijke eindkwaliteit van gebrande koffiebonen
  • Beter voor gezondheid en milieu

Voor specialty koffie is elke schakel in de koffieketen even belangrijk. Denk aan de blockchain technologie. Door middel van transparantie kan er ‘anytime’ op elk niveau bekeken worden hoe bijvoorbeeld de koffie verbouwd is, of er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn en soms zelfs welke prijs de koffieboer voor zijn waardevolle product betaald heeft gekregen. Middels onderstaande fasen proberen wij iets meer inzicht te geven in hoe specialty koffie uiteindelijk bij jou, als consument, terecht komt. 

Productie van Specialty Koffie

Alleen de allerbeste koffiebonen kunnen doorgaan voor Specialty Koffie. Goede zorg tijdens het cultiveren is daarom een belangrijke basis. Wanneer de tijd voor het oogsten is aangebroken, worden alleen de rijpste bessen geplukt en meegenomen in het productieproces. Dit is een zorgvuldig en intensief proces wat daarom ook altijd met de hand gebeurt.

Vervolgens worden de koffiebonen ontdaan van hun schil en gedroogd. Of de bonen worden met vrucht en al gedroogd, waardoor meer zoetheid van de bes in de pit (koffieboon) trekt. Daarna gaan de koffiebonen door een aantal sorteerprocessen en worden deze getest op hun kwaliteit.

Alleen de beste koffiebonen zonder defecten en met het gewenste smaakprofiel kunnen doorgaan voor Specialty grade. Alleen door een nauwe samenwerking met deze koffieboeren kan deze hoge kwaliteit gewaarborgd worden. Door een goede, eerlijke betaling kan deze koffieboer er jaar in jaar uit voor zorgen dat de kwaliteit verder geoptimaliseerd wordt. Het mes snijdt hier dus echt aan twee kanten.

Op dit moment is de koffie nog groen en ongebrand en daarom ongeschikt voor consumptie.

 

Zwarte Roes Colombia

Foto: Zwarte Roes bij de droogbedden voor Specialty Koffie in Colombia

Beoordeling Specialty koffie

Voordat de koffie op transport gaat (naar bijvoorbeeld Nederland) worden er ‘samples’ opgestuurd en getest door zogenaamde Q graders (denk bijv. aan een specialistische wijnproever ter vergelijking). Voor Zwarte Roes is het van groot belang om goed samen te werken met deze controleurs, om de juiste koffiebonen voor onze Hoornse koffiebranderij te selecteren. Hij/zij geeft een score en kan hier een smaakprofiel aanhangen. Koffie met een score van 80 en hoger worden gekwalificeerd als Specialty Koffie. Zie onderstaande tabel voor koffie beoordelingen.

Specialty coffee score

Specialty Coffee score sheet, bron: 33 degree coffee

De koffiebrander

Op het moment dat de koffie beoordeeld is wordt de koffie nogmaals getest door de brander om te kijken of dit past binnen het huidige aanbod. Dit wordt ook wel ‘cuppen’ genoemd en gaat over een speciale proef-techniek. Daarna kan de koffie ingekocht worden. Eenmaal in productie genomen wordt er een passend brandprofiel gekozen voor de optimale smaakbeleving, en komt deze uiteindelijk bij de consument terecht. 

Beoordeling koffie cuppen

Foto: Beoordeling van de net gebrande koffie bij Zwarte Roes

Consument

Natuurlijk ben jij als consument de sluitende schakel van de koffieketen. Uiteindelijk heeft elke schakel zijn uiterste best gedaan om de hoogst mogelijke kwaliteit in jouw kopje te krijgen. Door een transparante keten weet de consument waar de koffie vandaan komt (land, streek en soms zelfs boerderij), hoe deze beoordeeld is en welk smaakprofiel er verwacht kan worden. Nu is het aan jou de taak om deze koffie te zetten op de allerlekkerste manier ooit!

Enjoy!

 

 

 

Zoeken