Vakantiekoffie - hoe zorg je voor verhoogd koffiegenot als je niet thuis bent!

Vakantiekoffie - hoe zorg je voor verhoogd koffiegenot als je niet thuis bent!

Interessante vraag, niet? Nu zijn we niet per se het type om hagelslag en Hollandse kaas mee te nemen op vakantie, maar van goede koffie willen we wel verzekerd zijn!

Helaas valt het vaak nog heel erg tegen wat je op vakantie tegen komt, dus is het het in onze ogen dubbel en dwars waard om eens in te verdiepen. 

Waar begin je?

Het hangt er natuurlijk heel erg van af wat je gaat doen en hoe je er heen gaat, met de auto kan je nou eenmaal meer meeslepen dan met het vliegtuig.

Maar een waterkoker (of fluitketel) is vaak wel aanwezig tussen je camping gear of in je hotelkamer, daar kom je al een heel eind mee! 

Wat is je stijl?

Espresso stijl
Een belangrijke vraag om mee te beginnen is wat je stijl van koffie drinken is. Ben je gewend om koffie uit een vol- of halfautomaat te drinken en zijn espresso's of cappuccino's echt jouw ding?

Dan zou ik sowieso voor een percolator kiezen (ook bekend als Bialetti, Moka Pot, etc.) als je beschikt over een (camping)keukentje.

Dit is namelijk meer espresso stijl koffie en je kan hier prima kopjes koffie mee zetten op vakantie. Het is niet groot of zwaar en je hebt behalve de koffie (en eventueel een handmolentje) niet veel meer nodig. 

Kies bij deze methode voor een wat fijnere maling en een koffieboon die geschikt is voor espresso koffie's.

Filter stijl
Als je liefhebber bent van filterkoffie of slow/drip coffee dan heb je eigenlijk nog veel meer opties. 

Een veel gekozen manier is een Cafetiére / French Press, veel mensen hebben die nog wel in een keukenkastje staan. Lees ook onze tips over hoe je de lekkerste koffie met een French Press zet hier in deze blog.

Let erop dat je een grove maling kiest voor de French Press en kies het liefst voor een koffieboon die geschikt is voor filterkoffie. 

Zelf zijn wij enorm fan van de Aeropress, deze is geheel van kunststof en lekker licht in gewicht. Dus ook super makkelijk meenemen.

Wat vooral voor ons handig is (lees: we zijn een beetje lomp): de Aeropress is zo goed als onbreekbaar.

In de Aeropress gebruiken wij fruitige en lichtgebrande koffie's, zoals die uit de Filter Brew Box, maar misschien vind je wel een andere leuke lokale branderij op de plaats van bestemming.

Ook leuk om eens te proberen! Hoe je het beste koffie zet met de Aeropress, lees je hier.

Zet je sowieso je koffie met een Hario V60 en schenk je handmatig op? Dan kan je uiteraard ook dit lichtgewicht tooltje meenemen op vakantie. Let er wel op dat ook een kunststof Hario V60 kán breken, dus zorg dat je het goed inpakt. Lees alles over de lekkerste Hario V60 zetten in deze blog. 

Maal je koffie vers!

Maar wil je echt lekkere koffie op vakantie zetten, dan maak je het verschil door ook zelf vers te malen vlak voor het koffie zetten.

Gemalen koffie heeft namelijk na 5 minuten (!) al meer dan de helft van zijn aroma's verloren.

Als je thuis een volautomaat of een professionele grote molen hebt staan gaat dit misschien lastig, maar misschien heb je nog wel zo'n ouderwets molentje die je kan meenemen.

Of de Hario Mini Slim Plus is ook zo'n lekkere compacte aanrader als je een koffiemolen voor on-the-go nodig hebt! Geheel kunststof, compact en nog best sexy :-)

Voorgemalen koffie als plan b

Heb je geen handmolentje en wil je hier ook niet in investeren? Geen probleem, we've got you covered!

Op onze product pagina's kan je bij elke koffie ook een maling kiezen en dan malen wij gewoon de koffie voor je! Let er dus wel op dat je de juiste koffie kiest voor de juiste stijl en de bijbehorende juiste maling. Dan komt de rest helemaal in orde.

Vertel... Hoe zet jij je koffie op vakantie? Hoe hou je het leuk?