koffie in kerstmaal

5 manieren om koffie feestelijk te verwerken in je kerstmaal!

Dat het een onvergetelijk jaar was kunnen we wel stellen, maar helaas niet altijd in positieve vorm. Dit jaar is voor veel mensen een heftig jaar geweest en dit merk je in de behoefte omtrent het vieren van kerst. Al heel vroeg stonden er dit jaar mooie kerstbomen in huis te fonkelen en zijn mensen lekker aan het (online) shoppen geslagen. Je moet toch wat, hé?! 

Wij willen je graag helpen om je kerstmaal (in kleine kring) toch nog wat feestelijker te maken dan anders. In Nederland zijn we het niet heel erg gewend om koffie in ons eten te verwerken, maar hierbij deel ik graag 5 manier om (lekkere) koffie op een feestelijke manier te verwerken in je kerstmaal!

1. Als welkomstdrankje

espresso martini

Pak eens uit en serveer als welkomstdrankje een super fancy Espresso Martini. Je waant je meteen in een luxe club :-). In deze blog deelde ik al eerder het recept hiervoor.

Ga je liever voor een alcoholvrije variant? Dan kan de Espresso Tonic ook een verrassende vertoning zijn! Lees hier hoe je een Espresso Tonic bereidt.

Zien er allebei super de luxe uit, toch?


2. In het hoofdgerecht

Koffie in je eten verwerkt zie je niet heel vaak, maar een aantal jaren geleden maakte mijn vader een heerlijke romige risotto met sterke espresso als basis. Ik was meteen verkocht! Toen ik hier naar googelde kon ik er nog niet zo veel over vinden, dus uniek zal het zeker zijn! Espresso geeft een lekkere aardse smaak aan de risotto. Hier vind je een uniek recept van risotto met espresso op de green egg.

3. Als toetje

Koffie in toetjes kom je wel vaker tegen, dus misschien ligt deze optie het meest voor de hand. Er zijn uiteraard nog veel meer opties zoals bijvoorbeeld (zelfgemaakt) koffie ijs of andere creatieve combinaties, maar in deze blog ga ik in op mijn favorieten: Affogatto (super simpel) en Tiramisu (iets minder simpel, maar wel helemaal de moeite waard natuurlijk!). 

3.1 Affogatto

Dit toetje is zóóó simpel! Het vereist alleen goede sterke koffie en lekker roomijs, en een goede timing. Heel simpel gezegd komt het erop neer dat je een lekkere bol roomijs of vanille ijs in een mooi glas serveert en daarnaast een perfecte espresso. De eter / gast mag het zelf bij elkaar gieten. Serveer er wel een lepeltje bij :-). Lees hier nog iets uitgebreider over Affogatto of hier over de perfecte espresso!

3.2 Tiramisu

Op deze website (waar ik af en toe zelf ook een lekker bakrecept van probeer) vind je een grappige combinatie van tiramisu (dan wel echt met verse en perfecte espresso natuurlijk) en kruidnoten! Past natuurlijk helemaal in deze tijd, dus het leek mij wel een passend recept. 

3.3 Naast of in combinatie met je digestief

Of serveer simpelweg een ouderwets kopje lekkere koffie naar wens als afsluiter van de maaltijd, al dan niet in combinatie met met een digestief. Een Irish Coffee of een ander lekker likeurtje in je koffie kan natuurlijk ook nooit kwaad! ;-)