Afval verminderen - part II: Koffieprut gebruiken in je (moes)tuin

Carrots

Bron: Unsplash

Wat je allemaal wel niet met koffieprut kan doen... Er zijn zo veel verschillende doeleinden voor dit restproduct dat ik besloot hier een serie aan blogs aan te wijden.

Als bewuste ondernemer vinden wij het super belangrijk om continu te blijven kijken naar onze 'ecologische voetafdruk' en is afval daadwerkelijk verminderen natuurlijk een hele concrete stap...

In deze eerdere blog vertelde ik je al over het maken van een DIY facial scrub. Dit keer gaan we het hebben over koffieprut in je moestuin!

Koffieprut gooi je meestal natuurlijk gewoon weg. Eigenlijk is dit heel zonde als je kijkt naar de mogelijke toegevoegde waarde van dit bruine goedje! 

Koffieprut als plantenvoeding

Koffieprut, of koffiedik zoals het ook wel word genoemd, is erg geschikt als plantenvoeding in je (moes)tuin.

Koffiedik is licht zurig en sommige planten en groenten reageren hier goed op. O.a. rozen en hortensias gedijen goed bij wat koffieprut.

Ook tomaten, wortelen en pompoenen kunnen er baat bij hebben. Het schijnt dat het wat minder fijn is voor potplanten of kalkminnende planten (buxus, kruiden, vijgen en druiven).

Als je twijfelt over je plant raad ik je aan om de specifieke plant even op te zoeken, bijvoorbeeld in dit overzicht.

Koffieprut tegen slakken

Koffiedik is ook een ideale bodembedekker. O.a. slakken schijnen niet van koffieprut te houden.

Dus heb je last van slakken die je planten aantasten? Zet je gebruikte koffieprut dan in op de bodem van de planten die worden aangetast.

Let wel even op bovenstaande eerste punt m.b.t. zuurminnende of kalkminnende platen :-)

Koffieprut als kattenverjager

Heb je zelf geen katten maar wel last van katten die in je tuin poepen? Ook katten schijnen net als slakken niet van (de geur van) koffie te houden.

Heb je koffieprut over? Probeer het dan eens te strooien op de plekken waar normaal gesproken kattenpoep ligt. 

Daarnaast zijn er nog tal andere mogelijkheden hoe je koffieprut kunt hergebruiken. Lees bijvoorbeeld wat Frank van baristaworden.nl allemaal met koffiedik kan doet

Laat je even weten wat jouw ervaring is en of je nog een andere handige tip hebt?