Koffieplanten van de wereld

KOFFIEPLANTEN

In dit artikel nemen we je mee op een reis rond de wereld, waarbij we de unieke kenmerken van verschillende koffiesoorten onder de loep nemen. Van de bergketens in Ethiopië tot de regenwouden van Brazilië, we zullen zien hoe de geografische en klimatologische factoren invloed hebben op de uiteindelijke smaak van je ochtenddrankje. 

Hoe je uiteindelijk van de pit uit de bes van de koffieplant de beste smaken haalt, doen wij bij Zwarte Roes door middel van micro-roasting, een techniek die een kritische blik en precisie vereist, waardoor elke boon zijn volledige potentieel kan bereiken.

Arabica (Coffea arabica)

Voor de echte koffieliefhebber is Arabica de onbetwiste koning van koffievariëteiten. Deze soort, die zijn oorsprong vindt in het bergachtige gebied van Zuidwest-Ethiopië, is verantwoordelijk voor bijna 70% van de wereldwijde koffieproductie. Arabica-planten zijn relatief moeilijk te telen, met een voorkeur voor hoge hoogtes, veel schaduw en constante temperaturen tussen 15 en 24 graden Celsius. Dit draagt bij aan hun fijne, complexe smaken en aroma's die vaak zoet en zacht zijn met hints van fruit en bessen.

Arabica bonen zijn ook bekend om hun variëteit aan smaakprofielen, afhankelijk van waar ze worden geteeld. Zo kunnen bonen uit Brazilië nootachtige en chocolade tonen hebben, terwijl die uit Kenia juist meer citrus- en bessenaroma's kunnen bezitten. Maar ongeacht waar ze vandaan komen, 100% Arabica bonen staan altijd garant voor een kwaliteitskopje. Deze variëteit heeft een lager cafeïnegehalte dan andere soorten, wat bijdraagt aan hun mildere, minder bittere smaak.

Robusta (Koffie canephora)

Robusta, of Coffea canephora zoals het officieel bekend staat, is een krachtpatser in de wereld van de koffie. Deze variëteit, die oorspronkelijk uit de laaglanden van Centraal- en West-Afrika komt, maakt ongeveer 30% uit van de wereldwijde koffieproductie. Dit komt vooral door de robuuste aard van de plant, die veel beter bestand is tegen ziekten en plagen dan de Arabica-plant. Ook kan de Robusta-plant beter overleven op lagere hoogtes en in hogere temperaturen, waardoor de teelt minder veeleisend is.

Wat de smaak betreft, heeft Robusta een sterkere en ruwere smaak dan Arabica. Het heeft doorgaans een hoger cafeïnegehalte, wat resulteert in een bitterdere smaak en een vollere body. Dit maakt het de ideale keuze voor diegenen die houden van een sterke, krachtige kop koffie. De smaakprofielen van Robusta kunnen variëren, maar hebben vaak aardse tonen met een hint van chocolade.

Daarnaast wordt Robusta ook vaak gebruikt in espresso-blends, dankzij het vermogen om een goede crema (het crèmelaagje op de koffie) te produceren. Hoewel het misschien niet de eerste keuze is voor de fijnproever, heeft Robusta zeker zijn plaats in de wereld van de koffie, en biedt het een interessant alternatief voor diegenen die op zoek zijn naar iets anders dan de typische Arabica-smaak.

ARABICA VS ROBUSTA

Bron: Beanlycoffee.com 

Liberica (Koffie liberica)

Liberica, ook bekend als Coffea liberica, is best wel uniek in de koffiewereld. Deze soort, die haar oorsprong vindt in Liberia, West-Afrika, maakt slechts een klein percentage uit van de wereldwijde koffieproductie, waardoor het een zeldzaamheid is. De plant zelf is resistent tegen vele ziekten die Arabica en Robusta bedreigen, en groeit op grotere hoogten dan haar tegenhangers.

Als je de smaak van Liberica wilt omschrijven, is een avontuurlijke geest nodig. Met zijn opvallende profiel onderscheidt deze koffie soort zich duidelijk van Arabica en Robusta. Liberica bonen hebben vaak een uniek fruitig en bloemig aroma, dat in de kop wordt gecomplementeerd door tonen van donkere chocolade, rijp fruit en zelfs rokerige, houtachtige smaken. Ondanks deze complexe smaken, heeft Liberica een verrassend lichte body en is het minder bitter dan andere soorten.

Liberica koffie kan een interessante ervaring bieden voor de avontuurlijke koffiedrinker. Ondanks dat het niet zo populair is als Arabica of Robusta, biedt Liberica een unieke smaakervaring die zeker de moeite waard is om te ontdekken.

Excelsa (Koffie excelsa of Coffea liberica var. dewevrei)

Excelsa, een variëteit van Coffea liberica en beter bekend als Coffea liberica var. dewevrei, is een van de meest mysterieuze spelers op het wereldwijde koffietoneel. Het vertegenwoordigt slechts een klein deel van de wereldwijde koffieproductie, maar wat het mist in kwantiteit, maakt het goed in kwaliteit en uniciteit.

Deze bijzondere koffiesoort vindt zijn oorsprong in de regio's rond het Tanganyika-meer in Afrika en staat bekend om zijn ongewone smaakprofiel. Excelsa heeft een opvallend ander aroma dan zijn Liberica-relatieve, met een complexe mix van smaken die het pallet prikkelen. Beschouwd als een gastronomische koffie, wordt Excelsa geprezen om zijn fruitige en bloemige noten, die verder worden versterkt door een vleugje donkere chocolade en noten.

Wat de teelt betreft, is Excelsa een harde plant die het goed doet in verschillende klimaten en hoogtes, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor koffieboeren. Echter, ondanks zijn potentieel, blijft de productie van Excelsa relatief laag vanwege de dominantie van Arabica en Robusta in de markt.

Excelsa is zeker niet voor iedereen, maar voor degenen die op zoek zijn naar iets anders in hun dagelijkse kopje, kan het een spannende afwisseling zijn.

Conclusie

In de wereld van koffie zijn er verborgen juweeltjes die wachten om ontdekt te worden. Arabica en Robusta mogen dan wel de markt domineren, maar dat betekent niet dat andere varianten minder waarde hebben.

Liberica en Excelsa geven een unieke twist aan de traditionele koffie-ervaring, met hun uitzonderlijke smaakprofielen en aromas. Ze bieden een boeiend alternatief voor degenen die op zoek zijn naar iets nieuws en onverwacht. Hoewel ze slechts een klein aandeel van de wereldwijde koffieproductie uitmaken, hebben ze de kracht om je perceptie van koffie compleet te veranderen. Daarom verdienen deze bijzondere koffievariaties zeker de aandacht van elke koffieliefhebber.