Hoe koffiebonen te malen zonder koffiemolen/grinder

Koffiemalen zonder grinderBron: Crazycoffeebean.com

Heb je geen koffiemolen in huis om je koffiebonen te malen? Geen zorgen, er zijn alternatieve manieren om dit te doen, hoewel deze methoden misschien niet het ultieme resultaat bereiken. 

In deze blogpost zullen we uitgebreid ingaan op verschillende methodes die je kunt gebruiken om zonder koffiemolen je koffiebonen te malen.

We zullen je stap voor stap uitleggen hoe je met behulp van eenvoudige keukengereedschappen, zoals een deegroller of een vijzel, toch een kop koffie kunt zetten.

Door deze alternatieve methoden uit te proberen, kun je bijvoorbeeld toch een start aan je dag geven als je koffiemolen een keertje stuk is! Ontdek de creatieve oplossingen en vind de methode die het beste bij jou past!

Opties verkennen voor het met de hand malen van koffiebonen

Methode 1: Hakmolen/keukenmachine

Met een keukenmachine kun je ook gemakkelijk je koffiebonen malen. Dit is een van de meest gemakkelijke opties als je geen koffiemolen hebt. Het enige wat nodig is, is een goede keukenmachine of hakmolen met voldoende vermogen om de koffiebonen te malen.

Methode 2: Deegroller

Met een deegroller is het ook mogelijk om koffiebonen te malen. Met behulp van een platte deegroller kun je de koffiebonen tussen twee lagen plastic folie fijnmalen. Hierbij is het belangrijk dat je de bonen niet te veel verpulvert, maar bijvoorbeeld in de juiste maalgrootte houdt.

Methode 3: Blender

Een blender is ook goed geschikt om koffiebonen te malen. Weer zoals bij de voorgaande methodes is het belangrijk dat je niet overdrijft met het malen van de bonen, maar binnen de juiste maalgrootte blijft.

Methode 4: Handmatige Koffiemolen / Manual Grinder

Als je op zoek bent naar een handmatige (niet elektrische) methode van koffiemalen, dan is het gebruik van een handmatige koffiemolen misschien wel de beste keuze voor jou.

Gebruik maken van standaard keukengerei

Stel nou je hebt geen koffiemolen tot je beschikking en ook niet een van bovenstaande machines, dan zou je nog standaard keukengerei of gereedschap kunnen inzetten als laatste redmiddel om toch een aardig bakkie koffie neer te zetten.

Methode 5: Hamertje

Met behulp van een kleine hamer of vijzel is het mogelijk om gemakkelijk je koffiebonen te malen. Het is echter lastig om dit heel gelijkmatig fijn te malen.

Methode 6: Mortier & Stamper

Een oud-Hollands keukengereedschap dat vaak gebruikt wordt om kruiden en specerijen fijn te malen is de mortier & stamper. Bij het malen van koffiebonen met dit gereedschap is het belangrijk dat je de bonen in een cirkelvormige beweging bewerkt, zodat de bonen niet vastlopen.

Methode 7: Schilmesje

Als je geen koffiemolen tot je beschikking hebt en ook geen andere hulpmiddelen is er nog een andere optie, waar je wel echt zin in moet hebben. Een schilmesje kan ook worden gebruikt om koffiebonen fijn te malen. Met behulp van het mes kun je de bonen fijn hakken, maar let er wel op dat je dit redelijk gelijkmatig doet.

Factoren waarmee rekening moet worden gehouden voor de gewenste consistentie van gemalen koffie

Helaas zijn bovenstaande opties allemaal ondergeschikt aan een prima of goede koffiemolen. Door deze manieren kan je inderdaad de koffieboon stuk krijgen, in kleine stukjes of verpulveren, maar voor het zetten van een goede kop koffie is het echt van belang dat je per koffie zetmethode écht de juiste maalgraad bereikt, dus dat de deeltjes precies de juiste grootte hebben en vooral ook consistent zijn in deze maalgraad.

Daarom is het belangrijk om de juiste maalgraad te bepalen op basis van de koffiezetmethode die je gebruikt. Bijvoorbeeld, voor een espresso wil je een fijne maling gebruiken om de optimale extractie te krijgen, terwijl voor een French press juist een grovere maling nodig is om te voorkomen dat er te veel sediment in je kopje belandt.

Het hebben van een koffiemolen met verschillende maalstanden stelt je in staat om de perfecte maalgraad te kiezen voor elke specifieke zetmethode.

Door te investeren in een goede koffiemolen en de juiste maalgraad te bereiken, kun je de smaak en kwaliteit van je kopje koffie aanzienlijk verbeteren.

Het zorgt ervoor dat de extractie optimaal is, waardoor je de volle smaak en aroma van de koffiebonen kunt ervaren.

Dus, als je serieus bent over het zetten van een goede kop koffie, is het de moeite waard om te investeren in een kwalitatieve koffiemolen die je in staat stelt om de perfecte maalgraad te bereiken voor elke zetmethode die je verkiest.

Aanbevelingen voor het zetten van gemalen koffie zonder molen

Natuurlijk, je bent in voor een leuk experiment, je bent op de camping of je koffiemolen is opeens stuk en je wilt toch wat. Dan is het uiteraard een leuk idee om eens te kijken hoe je een kop koffie kan zetten van koffiebonen zonder koffiemolen.

Door middel van de genoemde opties bestaande uit keukenmachines en huis, tuin en keuken gereedschap kan je dit proberen.

Echter is als specialty koffiebranderij de enige aanbeveling die wij vanuit professioneel oogpunt kunnen doen is om wél te investeren in een goede koffiemolen.

Als dit echt geen optie is zou ik persoonlijk nog eerder kiezen voor voorgemalen koffie dan om koffie te malen via een van de genoemde alternatieve methodes.

Conclusie

Het is duidelijk dat een koffiemolen de beste optie is om jouw perfecte zet te verwezenlijken. De verschillende maalstanden stellen je in staat om precies de juiste maalgraad te krijgen die je nodig hebt voor de zetmethode die je verkiest.

Echter, als een koffiemolen niet in je budget past of je wilt het gewoon eens uitproberen, dan zijn er alternatieve manieren om te experimenteren met verschillende zetmethodes.

Hoewel de kwaliteit misschien niet op hetzelfde niveau is als een espresso of filterkoffie gemaakt met behulp van een professionele koffiemolen, kan je door middel van deze alternatieve methodes toch leuke resultaten bereiken. Ook leuk om gezellig met vrienden te doen.

Probeer het zelf eens uit en experimenteer, of spring terug op je favoriete koffie!

Heb jij al eens gemalen koffie gezet zonder molen? Laat ons weten hoe het ging! We zijn benieuwd naar je ervaringen.