Koffie Regio's: Braziliaanse koffie gids

Braziliaanse koffiegids

Als je van koffie houdt, dan is het ontdekken van verschillende koffieregio's echt een must. In deze blog zullen we ons richten op de Braziliaanse koffieregio's en hun kenmerkende smaken. 

 

Brazilië is een centrale leider in de koffieproductie en meer dan 30% van de koffie wereldwijd wordt er geproduceerd. Het land heeft zes verschillende regio's waar koffie vandaan komt. In deze koffie gids, zullen we je door elk van deze regio's leiden, zodat je meer te weten kunt komen over de smaken en de kwaliteit van Braziliaanse koffie.

Zelf zijn wij echte fans van Braziliaanse koffies. Zo is de Capricornio al jaar en dag één van de populairste koffies uit onze collectie. Het mooie aan deze koffie is dat de smaken zo subtiel zijn dat je hem overal mee kunt drinken. Nootachtige smaken en tonen van chocolade kenmerken, in onze ogen, de Braziliaanse koffies.

Wel komen wij steeds meer tot de ontdekking dat Brazilië veel meer te bieden heeft dan alleen een goeie blender of 'simpele' koffie. Wij hebben een hele mooie Decaf uit Brazil en we werken met steeds meer mooie specials met unieke smaakprofielen. Ik kan dan ook niet wachten om je mee te nemen in deze Brazilië guide waarin ik je meer ga vertellen over de koffieproducerende regio's in Brazilië.

Brazilie koffiegids infographic

São Paulo: excellentie op grote hoogte, voor Brazilië dan

São Paulo is trots op z'n hoogwaardige koffieproductie. De koffie wordt geteeld op een hoogte van ongeveer 1.000 meter boven zeeniveau, wat zorgt voor een uitstekende kwaliteit en smaakprofielen. De vruchtbare bodem en het gunstige klimaat in deze regio dragen bij aan de unieke eigenschappen van de koffiebonen. São Paulo koffie staat bekend om zijn zoetheid en een uitgesproken aroma, met subtiele tonen van chocolade, noten en fruit. Door de zorgvuldige selectie en verwerking van de bonen, geniet je van een heerlijk kopje koffie met een volle smaak en karakter. Of je nu een espresso, cappuccino of filterkoffie verkiest, de koffie uit São Paulo zal je zeker verrassen met zijn onderscheidende smaakprofiel en kwaliteit.

Minas Gerais: de koffiereus

Minas Gerais

Minas Gerais is veruit de grootste koffieproducent in Brazilië en staat bekend om zijn rijke en overvloedige smaakprofielen. De koffie uit deze regio heeft een volle body en een heerlijke zoete smaak. De smaaktonen zijn zeer divers, variërend van fruitige en bloemige aroma's tot noten en chocolade, waardoor elke kopje koffie een unieke ervaring is.

Het klimaat en de bodemgesteldheid in Minas Gerais creëren de ideale omstandigheden voor de koffieplanten om te gedijen en hun volle potentieel te bereiken. De koffiebessen worden met zorg verbouwd en met de hand geoogst, waarbij alleen de rijpste bessen worden geselecteerd.

Dit zorgt ervoor dat de koffie altijd van hoge kwaliteit is en de smaakpapillen van koffie-experts blijft verrassen. Of je nu een kenner bent of gewoon van een lekker kopje koffie houdt, een bezoek aan Minas Gerais is een must om de uitzonderlijke koffiecultuur en smaken te ervaren.

Espírito Santo: robuust en veelzijdig

In Esprito Santo, de op een na grootste koffieproducerende regio van Brazilië, wordt meestal gewerkt met de robusta-variëteit. De koffie van Esperito Santo staat bekend om zijn robuuste en uitgesproken aroma, maar biedt ook verfijnde smaken van chocolade en noten.

Door de lagere hoogte waarop de koffie wordt verbouwd in vergelijking met São Paulo en Minas Gerais, ontwikkelt de koffie een vollere smaak die liefhebbers van koffie zeker zullen waarderen.

Zelf hebben we bij Zwarte Roes op dit moment een assortiment van 100% Arabica koffie. De robusta variëteit hebben wij zeker wel een aantal keren getest, maar nog nooit opgenomen in ons assortiment.

Bahia: rijzende ster van specialty koffie

Braziliaanse specialty coffee

Bahia is een van de nieuwere koffieregio's in Brazilië en de koffie uit deze regio wint snel aan bekendheid. Bahia, gelegen in het noordoosten van Brazilië, is een relatief nieuwe speler in de koffiewereld. Pas sinds de jaren '70 wordt hier koffie verbouwd, maar het heeft al faam verworven vanwege de kwaliteit van de bonen en het gebruik van technologie.

Ongeveer 75% van de gewassen bestaat uit Arabica. Met een geweldige balans tussen zoetheid en aciditeit heeft de koffie van Bahia een uniek smaakprofiel. De vruchtbare bodem en ideale klimaatomstandigheden van de regio zorgen ervoor dat de koffieplanten optimaal kunnen groeien en gedijen.

Wat het klimaat betreft, heeft de regio hoge hoogtes en een warm klimaat, met droge zomers en regenachtige winters. Dit resulteert in zoete koffies, meestal Catuaí, met een lage zuurgraad en een volle body.

Maar het zijn niet alleen de productiviteitsniveaus van de regio die opmerkelijk zijn. Antonio Rigo de Oliveira van de boerderij Chaçará São Judas Tadeu in de stad Piatã won de Cup of Excellence 2015 van Brazilië voor Pulped Naturals, met een score van 91,22 van de 100. Antonio kreeg ook het keurmerk van presidentiële koffie omdat hij een score hoger dan 90 punten behaalde.

Vanwege het grote potentieel voor specialty koffie in Bahia, zijn steeds meer koffieliefhebbers en kenners geïnteresseerd in het ontdekken van de unieke smaken die deze regio te bieden heeft.

Mogiana: nootachtig en complex

Mogiana Coffee

De koffie uit Mogiana staat bekend om zijn sterke nootachtige smaak, die wordt versterkt door de rijke en vruchtbare bodems van deze regio. De koffieboeren in Mogiana hebben een diepgaand begrip van de koffieproductie en gebruiken zowel droge als natte methoden om de koffiebonen te verwerken. Door de droge methode behouden de bonen hun natuurlijke zoetheid en creëren ze een volle body, terwijl de natte methode een levendige zuurgraad en complexe aroma's toevoegt. Het samenspel van deze verschillende elementen maakt de koffie uit Mogiana echt uniek en geliefd bij koffieliefhebbers over de hele wereld.

Cerrado Mineiro: gecertificeerde kwaliteit

Koffie uit deze streek draagt vaak de 'Cerrado' naam en is bekend om zijn bijzonder zachte smaak met subtiele tonen van chocolade. De Cerrado Mineiro regio is wereldberoemd vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van de koffie en de milieu-duurzame methoden die worden toegepast bij de productie. Maar liefst 90% van de koffie uit deze regio is gecertificeerd volgens de strenge kwaliteitsparameters van de Braziliaanse Specialty Coffee Association, wat aangeeft dat het voldoet aan de hoogste standaarden voor specialty koffie. Met zijn rijke smaakprofiel en duurzame productiepraktijken is Cerrado koffie een ware traktatie voor de zintuigen en een bewuste keuze voor koffieliefhebbers over de hele wereld.

Conclusie

Onze reis door de koffieregio's van Brazilië zit erop. We hopen dat je deze blog gevuld met informatie waardoor je meer geïnteresseerd bent in het ontdekken van de verschillende smaken en kenmerken van de Braziliaanse koffie. Of je nu een koffieliefhebber of een professional bent, er is altijd meer te ontdekken. Probeer wat koffie uit elke regio, zodat je kunt ontdekken welke smaken jou het meest aanspreken.

Heb je een persoonlijke vraag over deze Braziliaanse koffieregio's, dan mag je mij natuurlijk ook altijd een mailtje sturen en dan probeer ik je zo goed mogelijk te helpen.