Ethiopia Sidamo

Het verhaal achter: Ethiopia Sidamo

Dit verhaal heeft betrekking op product Ethiopia Sidamo

De typische Sidamo smaak


De Sidamo naam komt van de inheemse ethnische groep, de Sidama. Sidamo koffiebonen hebben een diepe complexiteit die door velen wordt toegeschreven aan de diversiteit van lokale landrassen.

Deze specifieke koffie wordt geproduceerd door vele kleine boeren. Ze worden verwerkt in centrale verwerkingsstations. Dit behoudt de diepte van de bijzondere smaak van de regio.

De regio hanteert een Designation of Origin voor de koffiebonen die in de regio worden geteeld.

Daar zul je je niet echt over verbazen als je naar de omgevingsfactoren kijkt; koffie die wordt verbouwd op 1.550-2.200 meter, overvloedige regenval en super vruchtbare grond!

 

Organic-by-default (van nature biologisch)


Landbouwmethodes zijn in Sidamo grotendeels traditioneel. De boeren verbouwen meestal hun koffieplanten samen met en tussen andere voedselgewassen (intercropping).

Deze methode maximaliseert het stuk land én verschaft ook voedsel aan hun families. Mede hierom zijn er zoveel verschillende landrassen, waarvan wordt gedacht dat ze de unieke smaak aan de lokale specialty koffies geven.

Daarnaast zijn de meeste boerderijen van nature biologisch! Dat is nog eens een mooi voordeel.

Ze gebruiken vrijwel geen kunstmest of pesticiden. Bijna al het werk wordt handmatig verricht, zelfs tijdens de verwerking van de koffiebonen. 

Vele kleine boeren


De koffie verhandel structuur in Ethiopië maakt het mogelijk om voor veel kleine boeren mee te doen.

Door een aantal regionale verwerkingsstations neer te zetten kunnen koffieboeren hier, hoe klein ook, hun koffieoogst aanleveren. Deze worden beoordeeld en ingeschaald.

Hiervoor krijgen zij een passende prijs naar de kwaliteit volgens de SCA cupping score

Dit verhaal heeft betrekking op product Ethiopia Sidamo