Brasil Capricornio Direct Trade Specialty coffee

Het verhaal achter: Brasil Capricornio

Deze blog heeft betrekking op het product Brasil Capricornio.

----------------

Capricornio

Sinds dit jaar is de Brasil Mogiana Gold vervangen door de Brasil Capricornio. Een vergelijkbaar smaakprofiel en dezelfde regio, wel van een andere leverancier.

Wij kopen deze koffie in bij partner the good middle man: This Side Up, zoals gezien in de aflevering De Prijsknaller over koffie, van KRO NCRV.

Luiz Saldanha managed de aangesloten 20 boerderijen die onderdeel zijn van Capricornio. Luiz en zijn partners richtten Capricornio op om nieuw leven in te blazen in enkele regio's in de zuidelijke staten Paraná en São Paolo.

Deze regio's behoorden tot de jaren zestig tot één van de grootste koffieproducerende regio's van het land.

Als gevolg van ernstige vorst én de opkomst van de grote koffieregio's in het noorden, stagneerde de koffieproductie. Hierdoor gooiden veel boeren de handdoeken in de ring en lieten hun boerderijen achter.

Door klimaatverandering zijn deze regio's opeens weer aantrekkelijk geworden voor boeren.

De boeren partners ontvingen hulp vanuit de organisatie om van hun boerderijen moderne, ecologisch duurzame boerderijen te maken en hun koffie volgens de hoogste normen te verwerken.

Vanwege de unieke lage breedtegraad (rond de Steenbokskeerkring (capricornio) op 23ºS), heeft de koffie meer te verduren tijdens het groeien. Dit leidt tot langzaam gerijpte bessen wat weer tot een interessant smaakprofiel leidt. 

brasil capricornio direct trade this side up brasil capricornio direct trade specialty coffee brasil capricornio direct trade specialty coffee

Luiz de wetenschapper

Luiz is een visionaire agronomische wetenschapper en CQI Q-grader - en een koffieboer die samenwerken met de natuur combineert met hypermoderne (myco)biologische en wetenschappelijke kennis.

Dit is best bijzonder! Daarnaast gelooft hij in het delen van deze kennis met de wereld om overal gelijke kansen te creëren voor koffieboeren.

In de regio Paraná en São Paulo worden samenvoegingen van meer dan 10 voedings verhogende gewassen geplant, gemixt met 'vriendelijke' schimmels die veel chemische meststoffen vervangen. De bodem leeft hier dus echt. 

Ecologische Duurzaamheid

Samenwerken en kennis delen loont op meerdere vlakken. Organisatie Capricornio verkleint de ecologische voetafdruk van al hun 20 partnerboeren aanzienlijk: ze helpen hen water-efficiënte mills te creëren, technologieën voor afvalwaterzuivering te implementeren, alle koffieprocessen te optimaliseren en de CO2-uitstoot te verminderen.

Ook stimuleren ze het gebruik van organische mest, energiezuinige machines en irrigatiesystemen. 

De koffie: Brasil Capricornio

Met smaaktonen van hazelnut, black cherry and chocolate kan je deze koffie met recht een klassieker noemen. Niet te gek, maar wel van super hoge en consistente kwaliteit. Deze Brasil Capricornio wordt ook gebruikt in onze blends. Deze koffie groeit op 450 - 1200 m en scoort 84,5 punten op de SCA Score!