Suke Quto Tesfaye Bekele

Suke Quto uit Ethiopië, Guji's trots!

Wat een feest, weer een super mooie koffie uit Ethiopië met een prachtig verhaal. Dit keer uit de regio Guji, welke bekend staat om z'n geweldige kwaliteit Specialty Coffee.

De 'founder' van de boerderij waar deze koffie vandaan komt, Tesfaye Bekele is één van de belangrijkste mensen geweest in de opkomst van Guji koffie!

De boerderij waar ik het over heb is Suke Quto, vandaar de naam van deze nieuwe Ethiopische koffie. Hoe deze koffie is ontstaan is echt een geweldig leuk en spannend verhaal, en dat vertel ik je graag in het kort hieronder...

Bosbranden in Guji

Tesfaye Bekele werkte destijds (1997) binnen de 'Natural Resource and Environmental Protection' van de Ethiopische overheid. Tussen 1997 en 1999 werd de regio flink geterroriseerd door heftige bosbranden, die in totaal 5000 hectare bos hebben verwoest.

Tesfaye kreeg de verantwoordelijkheid toegewezen om dit land weer opnieuw op te bouwen en nieuwe manieren te vinden om het gebied te kunnen behouden op de lange termijn.

Na de bosbranden kwamen veel 'locals' terug naar het gebied om het in te zetten voor agriculturele werkzaamheden, zoals het verbouwen van mais of teff. Tesfaye kon hier uiteraard niet veel tegenin brengen, dus opperde hij een alternatief om de mensen te overtuigen iets anders te doen.

Hij wilde het bos heraanplanten en koffiebomen plaatsen om meer diversiteit te creëren. De 'locals' vonden het een goed idee en vroegen om koffiezaadjes.

Het planten van de zaadjes

Tesfaye pakte het groots aan en verdeelde grote hoeveelheden zaadjes eerlijk tussen de 'locals'.

Toen de vraag kwam wanneer de zaadjes resultaat zouden gaan opleveren, en Tesfaye 4-5 jaar als antwoord gaf, was iedereen teleurgesteld en gaven ze de zaadjes terug aan Tesfaye.

Uiteraard vond Tesfaye het jammer dat de 'locals' niet gemotiveerd waren om in deze termijn te investeren, maar gaf zelf zijn idee absoluut niet op. Hij reserveerde een stuk land en begon toen zelf maar met zaaien.

Na zijn eerste oogst van de Suke Quto Farm kwamen de locals stuk voor stuk terug en vroegen opnieuw om de zaadjes. 

De Suke Quto Boerderij

De boerderij strekt over de hoge pieken en valleien van de 'Odo Shakisso woreda'.

De vulkanische grond op de boerderij is extreem vruchtbaar en Tesfaye houdt de grond in goede conditie door 'organic recycling' door zwerfvuil, wortelresten van koffie en schaduwbomen.

Alle koffie van deze boerderij is BIO-organic en Rainforest Alliance Gecertificeerd. 

Tesfaye werkt momenteel met 171 andere kleine boeren samen, die de koffiebessen aan de Suke Quto Washing and Drying Station leveren.

Daarnaast bezit hij zelf 221 hectare grond in de hooglanden van Guji waar jaarlijks meer dan 200 seizoenswerkers nodig zijn om alles te kunnen oogsten en verwerken. 

Mini docu van Trabocca over Suke Quto:

Tesfaye komt naar Nederland

In 2009 stuurde Tesfaye voor het eerst samples naar onze partner Trabocca. Na het cuppen informeerden ze Tesfaye dat de resultaten teleurstellend waren.

Tesfaye geloofde dit niet en nam het eerste vliegtuig om een nieuw sample persoonlijk te overhandigen. De koffie smaakte meesterlijk! Wat bleek? Het oorspronkelijke sample was niet eens afkomstig van de boerderij van Suke Quto!

Sociaal ondernemen

Tesfaye focust zich op milieuvriendelijk geproduceerde koffie én op de economische groei van de gemeenschap. De locals moeten een leefbaar inkomen krijgen uit duurzame koffieproductie.

Tesfaye startte ook een gemeenschapsproject dat tot doel heeft lokale scholen te vernieuwen. Met een handvol toegewijde koffiebranders heeft Tesfaye een nieuw schoolgebouw gebouwd in het naburige dorp Kurume. 

Photo credits: Trabocca.