De 8 meest gestelde vragen over Pour Over koffie beantwoord

Veel voorkomende fouten pour over koffiePour-over koffie, ook wel filter koffie of slow koffie, is misschien wel de meest fout gevoelige manier van koffiezetten. Maar als je alles goed hebt, dan is je koffie spot on! Of je nu gebruik maakt van een Hario V60, Kalita Wave, Aeropress, Origami of andere zetmethode, er zijn ontelbare manieren de bedenken hoe je perfecte kopje koffie kan verpesten, of juist nailen. 'There is a thin line'.  

In deze blog ga ik je alles vertellen over de variabelen die ervoor zorgen dat jouw Pour-over koffie altijd perfect is. Door het beantwoorden van de door jullie 8 meest gestelde vragen over Pour-over koffie probeer ik je te helpen deze fouten te vermijden en zo je koffie genot naar een nog hoger niveau te tillen.

Welke temperatuur moet mijn water zijn voor Pour-over koffie?

We houden allemaal van een warme kop koffie, maar als je water gebruikt dat te heet is, verbrand je de koffie. Verbrande smaken associëren we vaak met slechte koffie, dus voorkom dat je bittere, verbrande koffie drinkt door water te gebruiken dat verwarmd is tussen de 92°C en 96°C, afhankelijk van de zetmethode. Dit is trouwens ook wat de Specialty Coffee Association (SCA) voor de pour-over koffie adviseert. 

Ok, eerlijk is eerlijk, een Cold-brew koffie in de zomer kan ook erg lekker zijn, maar deze wil ik dan liever zo koud als mogelijk 😉.

Welke maalgraad of maling werkt het beste voor Pour-over koffie?

gemalen koffieBron: Unsplash.com

 

De maalgraad van je koffie is helaas geen one-size-fits-all. Dit zou het natuurlijk een stuk makkelijker maken om altijd de perfecte koffie te zetten. De maalgraad beïnvloed voor een groot deel de smaak van je koffie en is daarom dus erg belangrijk om goed te krijgen. Bij pour-over koffie heb je een medium-grove maling nodig voor een goede extractie. Een te fijne maling zorgt voor over-geëxtraheerde, bittere koffie; te grove maling resulteert in onder-geëxtraheerde, zure koffie.

Let wel op dat de medium-grove maling een indicatie is, deze kun je altijd verder finetunen om de perfecte smaak uit je koffie te halen. 

Lees ook: Koffiebonen malen: wat is de beste manier en waarom?

Moet ik echt mijn papieren filter doorspoelen?

Heb je ooit een slow coffee geproefd die naar papier smaakt? Geloof me dit proef je gelijk. Pour-over zetmethodes die papieren filters gebruiken, kunnen een onaangename smaak achterlaten als ze niet eerst worden afgespoeld. Misschien merk je de papieren smaak niet op als je een donker gebrande boon gebruikt, maar de onsmakelijke smaak zal duidelijk aanwezig zijn bij licht gebrande koffie.

Voordat je water op de koffie schenkt, plaats je het filter in de dripper, giet je er heet water over en spoel je het water weg dat erdoorheen valt. Bovendien is het verwijderen van de papieren smaak met heet water eigenlijk een dubbele winst, lees maar snel verder.

Moet mijn server of karaf warm zijn?

Koffie zetten in een koude server resulteert in lauwe koffie wanneer je klaar bent om te serveren. Door je karaf of server op temperatuur te brengen, blijft je koffie langer warm. 

Maar als je goed hebt opgelet, dan doe je dit al in de vorige stap met het doorspoelen van het papieren filter. 2 vliegen in 1 klap dus.


8 Tips voor de beste Pour Over Koffie

  Gebruik water van tussen de 92 - 96 graden Celcius

  Gebruik een medium-grove maalgraad
   Spoel je papieren filter door

   Verwarm je karaf of server

   Laat je koffie bloomen

   Roer de koffie om tijdens het bloomen

   Schenk altijd in het midden van de koffie

   Maal je koffiebonen altijd vlak voor het zetten


   Wat is het bloomen van de koffie en waarom is dit belangrijk?

   We willen allemaal zo snel mogelijk ons kopje koffie hebben, maar je moet je koffiemaling eerst laten 'bloomen' voordat je helemaal losgaat. Blooming betekent dat je twee keer zoveel water als koffiemaling over de gemalen koffie heen schenkt om de gassen in de koffie vrij te laten komen.

   Als je gelijk begint met het opschenken van al het water, dan zal de koolstofdioxide die uit de koffie komt voorkomen dat het water goed bij de maling komt. Op deze manier kun je niet alle smaken uit de koffie halen wat leidt tot onderextractie wat de smaak van je kopje koffie drastisch zal beïnvloeden.

   Wat moet ik doen als de koffie aan het bloomen is?

   Goed, dus je hebt gemerkt dat je je koffie moet laten 'bloomen'. De volgende stap is om ze in beweging te brengen. Nadat je het eerste deel water over de koffie hebt geschonken, zullen sommige koffiedeeltjes aan elkaar klonten.

   Pak een lepel, chopstick of ander roerapparaat en roer de koffie en het water om eventuele klonten te breken. (Roer niet te agressief, anders loop je het risico het filter te scheuren.)

   Door te voorkomen dat de koffiedeeltjes aan elkaar klonten, zorg je ervoor dat er meer contact is tussen het water en het oppervlak van de koffiemaling, zodat je uiteindelijke kopje koffie smaakt zoals bedoeld.

    

   Hoe en waar moet ik mijn water opschenken? In het midden of juist aan de zijkant?

   Wanneer je water over de koffie schenkt, zorg er dan voor dat je daadwerkelijk het koffiebed raakt. Naarmate het waterpeil daalt en de koffiemaling aan de zijkanten van het filter blijft plakken, ben je misschien geneigd om je waterkoker op die eenzame korrels aan de rand van het filter te richten.

   Doe dat niet. Elk druppelwater dat de zijkant van het filter - of de dripper - raakt, kan recht naar beneden glijden in de reeds gezette koffie eronder, wat resulteert in een ernstig verdunde koffie als eindresultaat.

   Hoe lang voor het zetten moet ik mijn koffiebonen malen?

   Zuurstof is de grootste vijand van koffie. Maal je bonen dan ook vlak voordat je koffie gaat zetten. Het kan handiger lijken om je bonen de avond ervoor te malen, maar daarmee wordt de koffie blootgesteld aan agressieve oxidatie en ontgassing, wat zelfs in één avond de smaak van de gezette koffie zal beïnvloeden.

   Zorg er ook voor dat je hele bonen in luchtdichte containers bewaart.

   Lees ook: Hoe moet je vers gebrande koffiebonen bewaren?