Braziliaanse specials uit Mantiqueira de Minas

Braziliaanse specials uit Mantiqueira de Minas

Yes, nieuwe koffies in het assortiment. Altijd leuk nieuws voor ons en voor onze fans. Voor ons begint het al bij de inkoop.

Lekkere smaakprofielen vergelijken naast mooie ondernemersverhalen, die passen bij het gewenste kwaliteitsniveau.

Daarna gaan we experimenteren met brandprofielen en proeven :-).

Dit keer hebben wij 2 nieuwe koffies in ons assortiment. Dit zijn de Brasil Senhora Aparecida en de Brasil Amantikir

De Brasil Senhora Aparecida is een medium gebrande koffie voor espresso/americano/cappuccino en de Brasil Amantikir is een light medium gebrande koffie voor filtermethodes als Hario V60, Chemex en Aeropress. 

Meet the family

Beide koffies komen van de boerderij Sítio Nossa Senhora Aparecida. Deze boerderij in de regio Campanha in the Mantiqueira Mountains in Minas Gerais.

De gepassioneerde eigenaren van deze boerderij zijn Márcia de Jesus Souza Borges en haar man Maurillo (zie foto).

Zij wonen samen met hun twee kinderen op de boerderij, en hun kinderen zijn grappig genoeg net zo gepassioneerd over specialty coffee als hun ouders!

Ook staan ze open voor nieuwe experimenten met fermentatie (lees meer over verwerkingsmethodes hier) en leren graag meer over de specialty coffee industrie.

De boerderij wordt grotendeels gerund door de familie, los van een paar extra handjes tijdens de oogstperiode. In 2011 waren ze behoorlijk gedemotiveerd door omstandigheden en overwogen ze zelfs om de boerderij te verkopen...

Totdat ze mee gingen doen met de Cup of Excellence (soort koffie wedstrijd) en tot hun grote verbazing werden ze 11e, wat echt super goed is natuurlijk! Nu hebben ze als doel om in de komende jaren deze wedstrijd te winnen en 1e te worden met hun koffie!

Gecertificeerd

Marcia en Maurillo hebben hun ziel en zaligheid in de boerderij van 8,5 hectare gelegd en streven echt naar de allerbeste koffie.

Er komen maar 250 balen koffie per jaar van deze boerderij, dus wij zijn erg trots dat we er een paar hebben kunnen bemachtigen :-).

Daarnaast is de boerderij Fairtrade gecertificeerd en bezitten ze ook een Certifica Minas. Ze zijn ook bezig met het proces van "Organic" worden. 

Andere inkomsten

Naast koffie verbouwen ze trouwens ook avocado's en mais en houden ze varkens, kippen en vissen. Dit helpt de familie om niet compleet afhankelijk te zijn van de koffie inkomsten. 

Bewustzijn

Deze familie is zich meer dan bewust van de extreme klimaatomstandigheden nadat ze een jaar van geen oogst hebben ervaren door droogte.

Daarom zijn ze blij met een markt die hun kwaliteit kan waarderen, waardoor ze hun marges kunnen vergroten en investeren in lange termijn projecten die zowel de boerderij als het milieu ten goede zal komen. 

Leuk weetje: het gebied 'Mantiqueira de Minas' oftewel het Mantiqueira gebergte dankt haar naam aan het inheemse Tupi woord 'amantikir' wat betekent 'waar de bergen huilen'.

Dit gebied heeft in 2011 een PGI certificaat gekregen voor het hebben van een bijzonder 'sensory profile' die bekend staat om florale en citrus smaken, een volle en romige body, medium aciditeit en een lange, zoete afdronk.