De 6 beste Jura-koffiemachines

De beste Jura Koffiemachines
Heb je haast? Bekijk dan snel onze favoriet.

Jura's. Wie kent ze niet? In een eerdere blog legde ik al eens uit wat er nou zo speciaal is aan Jura koffiemachines. Iedereen wil uiteraard weten wat de beste Jura-koffiemachines zijn, want de keuze is reuze. Ook schreef ik al eens eerder een blog over welke Jura koffiemachine je moet kopen, maar in deze laatste blog heb ik echt een diepte onderzoek gedaan naar onze huidige top 6 beste Jura-koffiemachines. 

En hoewel het er natuurlijk helemaal van af hangt wat je met je Jura-koffiemachine wilt gaan doen en wat je van de machine verwacht, zijn er wel een paar algemenere en specifiekere zaken die je zou moeten weten voor je overgaat tot het maken van een keuze wat voor jou de beste Jura-koffiemachine is.

Daarom neem ik jullie graag mee in mijn zoektocht naar dé beste Jura-koffiemachine. Allereerst heb ik natuurlijk al genoemd dat onze beste keuze voor een Jura-koffiemachine de Jura E8 is. Dit kan ik zo stellen omdat je met een Jura E8 simpelweg gegarandeerd bent van een goede kop koffie, de prijs redelijk acceptabel is voor Jura begrippen en deze Jura-koffiemachine veel koffiespecialiteiten kan bereiken. De Jura E8 staat dan ook bovenaan mijn lijstje.

In de rest van deze blog zal ik ingaan op de details voor deze en andere machines die behoren tot mijn top 6 beste Jura-koffiemachines!

Inhoudsopgave

Voordat je koopt: 5 dingen waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf van een Jura-koffiezetapparaat

Het selecteren van de beste Jura-koffiemachines gaat veel verder dan een oppervlakkige blik op het design. Hoewel Jura bekend staat om hun esthetisch aantrekkelijke en strak ontworpen machines, zijn er talrijke andere factoren die je moet overwegen om de beste keuze voor jou te maken.

De capaciteit van het waterreservoir, het soort koffie dat de machine kan zetten (espresso, cappuccino, latte, enz.), de methoden voor reiniging, ontkalking en onderhoud en de kwaliteit van de materialen zijn allemaal belangrijke aspecten om te overwegen.

Bovendien speelt het gebruiksgemak ook een grote rol; de beste Jura-koffiemachines zijn die welke gemakkelijk te gebruiken en te onderhouden zijn. Tot slot, maar zeker niet onbelangrijk, is de prijs. J

ura-koffiemachines zijn meestal aan de prijzige kant, dus het is belangrijk om rekening te houden met je budget bij het kiezen van de beste machine voor jou. Met deze factoren in gedachten, wordt het selecteren van de ideale Jura-koffiemachine een stuk eenvoudiger en kunt je vol vertrouwen de beste keuze maken.

Hierbij nog even de top 5 dingen waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van de beste Jura-koffiemachine voor jou;

 1. De prijs moet passen in jouw budget, er is een grote range.
 2. Gebruiksgemak, deze moet passen bij jouw stijl!
 3. De capaciteit van het waterreservoir.
 4. De soorten koffie die de Jura-koffiemachine kan bereiden.
 5. Methoden voor reiniging, ontkalking, onderhoud.

In onderstaande lijst van de beste Jura-koffiemachines zal ik grotendeels puntsgewijs de producten omschrijven om het zo helder mogelijk te houden. Eerder schreef ik ook al eens een kortere blog met onze top 5 Jura-koffiemachines van dat moment, waar een aantal van onderstaande beste Jura-koffiemachines ook in voor komen. Maar in dit overzicht duiken we net even wat meer de diepte in!

De grootste verschillen in 1 oogopslag

Vergelijkingstabel beste Jura Machines

*Pulserend Extractie proces
*Professional Aroma Grinder
*Professional Recognizing Grinder

Product 1: Jura E8

Jura e8

Unieke kenmerken:

 • Naast de standaard drankjes als espresso en cappuccino bereid je met de Jura E8 ook de hippe flat white. In totaal kan je 17 koffiespecialiteiten bereiden met E8.
 • Bediening via een kleurendisplay met 6 toetsen.
 • De Jura E8 bevindt zich in de mediumrange van de Jura modellen met een prijs rond de €1000-1300.
 • De bestseller van Jura voor thuis.

De beste Jura-koffiemachine voor:

Mensen die de koffiemachine thuis willen gebruiken en (ook) de voorkeur geven aan koffie met melk. Deze machine is niet geschikt voor zakelijk gebruik, maar biedt wel hele goede kwaliteit koffiespecialiteiten. Inclusief koffiespecialiteiten met melk. 

Opvallende kenmerken:

 1. De Jura E8 is de meest verkochte volautomatische espressomachine van Jura!
 2. De standaard Jura E8 heeft geen touch screen. Daar ben ik persoonlijk wel fan van, want alle extra technologie maakt een machine ook kwetsbaarder voor defecten en onderhoud.
 3. De Jura E8 koffiemachine geeft echt heerlijke espresso's. Ik ben fan!

Overzicht:

De Jura E8 is de meest populaire onder de Jura-koffiemachines. Waarom dit model nou behoort tot de beste Jura-koffiemachines is onder andere door het hoogwaardige design.

De Jura E8 is sinds 2015 op de markt, en de eerst uitgebrachte modellen zijn vaak nog steeds in gebruik! En dat zegt wat over een volautomatische koffiemachine, vol techniek, die daarmee tegelijkertijd ook kwetsbaarder wordt voor defecten...

Jura E8 2

De Jura E8 is een volautomatische espressomachine met ingebouwde koffiemolen. De koffiemolen heeft 5 verstelbare maalgraad opties, wat in de praktijk even goed werkt als een traploze koffiemolen.

De range is niet veel kleiner dan bij een traploze koffiemolen. Uiteraard is deze maalgraad range wel een stuk kleiner dan bij een halfautomatische setup, maar daar moet je genoegen mee nemen als je kiest voor de beste Jura-koffiemachine. 

De Jura E8 is natuurlijk mooi om te zien, dat is niet geheel onbelangrijk, maar vooral de lange levensduur bij goed onderhoud (en een beetje geluk) is een belangrijk aspect wat ik persoonlijk zeker hoog op mijn lijstje zou zetten van zaken die ik belangrijk vind.

De Jura E8 zet best veel koffiespecialiteiten, maar in mijn optiek is dat meestal grotendeels niet zo boeiend. Kijk vooral naar de koffiedrankjes die je zelf echt drinkt (of zou drinken als je de Jura E8 zou bezitten) en maak dan een keuze.

Of de Jura E8 ook de beste Jura-koffiemachine is als je nooit melk koffies drinkt betwijfel ik.

Wat wel opvalt is dat het bijvoorbeeld ook de hippe Flat White kan bereiden!

Wat ook wel fijn is, maar daar is dit E8 model niet de enige in, is het makkelijke one touch melksysteem reinigingsprogramma waardoor je niet zo makkelijk riskeert dat er bacterievorming ontstaat in je melksysteem. Zeker handig in een druk leven!

Verschillen met andere Jura modellen uit dit overzicht:

 • De Jura E8 heeft in tegenstelling tot de duurdere Jura Z10 geen touchscreen, maar wel een groter kleurendisplay dan zijn kleine broertje E6.
 • De Jura E8 is een stukje duurder in aanschaf vergeleken met de Jura A1, maar daarmee bereid je wel melkkoffie specialiteiten, als je dat belangrijk vindt.
 • De Jura E8 is wel goedkoper dan de S8, die dan weer wél een touchscreen heeft. 
 • De Jura E8 zet 17 koffiespecialiteiten, dit is meer dan de ENA 4, ENA 8 en E6, maar minder dan de S8 en Z10.

Jura e8 3

Pro-tip:

Het grondige reinigingsprogramma wat je na een koffietje of 80 laat uitvoeren, zorgt ervoor dat je de machine een minuut of 20 niet kunt gebruiken.

Zorg er dus voor dat je dit programma voor een druk verjaardagsfeestje hebt uitgevoerd, zodat je niet zonder koffie komt te zitten!

Pluspunten:

 • Als je een Lungo met een volautomatische espressomachine zet krijg je vaak een waterig kopje koffie, maar met de Jura E8 is het echt een smaakvol en romig drankje! Als je natuurlijk goede en vers gebrande koffiebonen gebruikt.
 • De ingebouwde koffiemolen is behoorlijk stil!
 • De reservoirs voor het water en de koffiebonen zijn in mijn ogen precies de juiste grootte.

Nadelen:

 • Je kunt met de Jura E8 niet twee melk koffies tegelijkertijd zetten.
 • Alle Jura koffiemachines hebben een gesloten systeem waarbij je niet zelf de zetgroep kan uitspoelen. Ik ben hier persoonlijk niet zo'n fan van, omdat je niet precies ziet of alle restjes schoongespoeld zijn, maar sommige koffieliefhebbers zweren hierbij. Het is wel lekker makkelijk daarentegen.

Kort gezegd:

De Jura E8 verdient niet voor niets bij ons de eerste plek van beste Jura-koffiemachines. Het is de bestverkochte machine van Jura en valt met zijn prijs-kwaliteitverhouding goed in de smaak bij ons!

Zijn functies zijn wat mij betreft een beetje een overkill als we het hebben over de 17 koffiespecialiteiten, en soms zou ik nog wel een paar maalgraden extra kunnen gebruiken.

Maar al met al, ook met de stille koffiemolen en de makkelijke reinigingsprogramma's bevelen we deze Jura-koffiemachine van harte aan! Wat ons betreft is de Jura E8 de beste Jura-koffiemachine die er is.

Onze score [prestaties, functies, prijs-kwaliteitverhouding]:

9

Bekijk de Jura E8 op Bol.com v.a. € 1119,-

Product 2: Jura Z10

Jura Z10

Unieke kenmerken:

 • Met de Jura Z10 kunnen zowel warme als koude koffiedranken worden bereid, waardoor het een uniek veelzijdig apparaat is.
 • Het apparaat is uitgerust met een energiebesparende modus, waarmee het energieverbruik kan worden geoptimaliseerd.
 • Het apparaat is voorzien van een user-friendly touchscreen bedieningspaneel en een duidelijk scherm voor moeiteloze navigatie, volledig elektronische bediening.
 • De maalgraad is traploos instelbaar.
 • De maling wordt elektronisch én automatisch aangepast, passend bij de gebruikte koffiebonen en het gekozen koffiedrankje.

De beste Jura-koffiemachine voor:

Mensen die altijd in zijn voor wat nieuws qua grappige nieuwe technologieën omdat deze Jura-koffiemachine ook koude koffie kan zetten!

Dit is lang niet voor iedereen interessant, maar als je een liefhebber bent van een espresso met een ijsklontje - dit is jouw beste Jura-koffiemachine!

Opvallende kenmerken:

 1. Je kan hier ook koude koffies mee bereiden. Dit is redelijk uniek!
 2. De koffiemachine is behoorlijk aan de prijs. Dit moet je er wel voor over hebben.
 3. De maalgraadopties zijn traploos instelbaar, ideaal als je net ergens tussen in wilt zitten.

Jura z10 3

Overzicht:

Wat mij betreft is de Jura Z10 echt een bijzonder interessante keuze als je beschikt over dit budget én in bent voor echt wat bijzonders in koffiewereld. Ik vind de speciale elektronische molen (Product Recognising Grinder - P.R.G.) écht de moeite waard om nog even te vermelden, omdat deze koffiemolen z'n maalgraad aan lijkt te passen op de gebruikte koffiebonen.

Het advies is dan ook om niet zomaar aan de maalgraad te zitten, maar eerst te spelen met bijvoorbeeld de koffiesterkte. Dit geeft je extra gemak bij het uittesten van verschillende koffiesoorten.

Zoals je wel kunt verwachten is hetgeen wat deze Jura-koffiemachine écht uniek maakt de optie om ook koude koffie te zetten. Hoewel dit officieel/technisch niet een cold brew genoemd zou mogen worden, zoals ik helemaal onderaan deze sectie ook beschrijf onder 'nadelen', is het wel echt een hele leuke toevoeging om ook koude espresso's en americano's te kunnen zetten.

Het is wel op kamertemperatuur, voor zo ver ik heb kunnen ontdekken, er zit geen daadwerkelijke koeling in. Dus ik zou er wel een ijsklontje aan toevoegen...

Maar ik vind de Jura-koffiemachine wel flink prijzig! Met zijn prijs zo rond de 2500 euro, afhankelijk van je keuzes, is het echt een high end machine waar je wel het budget voor over moet hebben.

Samen met de flinke dosis technologie is het natuurlijk ook wat meer vatbaar voor defecten, maar mijn advies zou dan ook zijn om zeker genoeg tijd, aandacht en geld te investeren in het reinigen, ontkalken en onderhoud van je machine door een gecertificeerde partij, zodat je die kans minimaliseert.

Of dit de beste Jura-koffiemachine voor jou is kan ik helaas niet beoordelen, dat is echt afhankelijk van jouw eisen aan een koffiemachine. Wel heeft de Jura Z10 al eens eerder in een van onze blogs gestaan over de beste volautomatische koffiemachines

Verschillen met andere Jura modellen uit dit overzicht:

 • Vergeleken met de Jura E8 heeft de Jura Z10 koffiemachine een betere en gebruiksvriendelijkere molen wat zorgt voor smaakvollere koffies.
 • Vergeleken met de Jura E8 heeft de Jura Z10 koffiemachine een beter melksysteem, meerdere gebruikers beoordelen het melkschuim van de Jura Z10 als een stuk beter!
 • De Jura Z10 beschikt als enige over de optie om ook koude koffies te bereiden.
 • De Jura Z10 heeft een groter waterreservoir (2,4l) dan de Jura E6 en Jura E8 die beide 1,9l kunnen hebben.
 • De Jura Z10 heeft een touchscreen, net als de ENA 8 en de S8. De Jura ENA 4, E6 en E8 hebben dit niet.
 • De Jura Z10 koffiemachine is wel een heel stuk duurder (meer dan €1000) dan de Jura E8, dus dit verschil is het niet voor iedereen waard.

Pro-tip:

Bekijk in de instellingen van de Jura Z10 de optie voor 'uitschakelen na ... minuten/uur'. De machine gaat sowieso in standby stand na 10 minuten en verbruikt dan minimale elektriciteit.

Maar elke keer dat de machine écht uitgaat, bijvoorbeeld na 30 minuten, en je wilt deze weer aanzetten zal de machine gaan spoelen.

Als je weet dat je 's ochtends tot 12 uur regelmatig kopjes koffie zet is dit best onnodig belastend voor je energierekening, dus rek deze periode eens op is mijn advies.

Jura Z10 2

Pluspunten:

 • De speciale P.R.G. koffiemolen (ingebouwd) herkent de gebruikte koffiebonen en past automatisch de maling hierop aan. Dit maakt het makkelijker om te spelen met verschillende soorten koffiebonen.
 • Melkschuim is kwalitatief heel goed én makkelijk aanpasbaar via de bijbehorende app.
 • De Jura Z10 koffiemachine kan in totaal 32 koffiespecialiteiten bereiden.

Nadelen:

 • Er wordt geen melkreservoir meegeleverd.
 • Er wordt geadverteerd met 'cold brew', maar technisch gezien is het geen cold brew maar koud gezette espresso, americano etc. Een cold brew heeft vaak een urenlang contact tussen gemalen koffie en water, en wordt daarna gefilterd.
 • De Jura Z10 koffiemachine is wat groot uitgevallen en is daardoor niet voor ieders aanrecht helemaal geschikt.  

Kort gezegd:

Ja. Deze Jura-koffiemachine is echt een beest als het aankomt op smaak én mogelijkheden, maar de prijs is daar dan ook naar. Het prijskaartje is zo rond de €2500 en daarmee echt flink aan de hoge kant voor een thuis koffiemachine.

Als jij op zoek bent naar een degelijke koffiemachine mét touchscreen én de mogelijkheid om koude koffies te zetten dan is dit de beste Jura-koffiemachine voor jou.

Ik denk echter dat de meeste koffieliefhebbers, maar uiteraard niet alle, meer dan genoeg zullen hebben aan de prestaties van onze nummer 1: de Jura E8 koffiemachine, en dat die prijs ook wat schappelijker is dan deze.

Onze score [prestaties, functies, prijs-kwaliteitverhouding]:

8,5

Bekijk de Jura Z10 op Bol.com v.a. € 2829,-

Product 3: Jura E6

Jura E6

Unieke kenmerken:

 • Deze Jura-koffiemachine is onder de €1000 te koop.
 • De Jura E6 kan zowel een goede espresso als een gewone koffie zetten, én heeft een optie voor melk koffies wat een enorme plus is.
 • In totaal kan je 11 koffiespecialiteiten bereiden met de Jura E6, de focus ligt op zwarte koffies.
 • Het is (net als de E8) een redelijk compacte machine, perfect voor thuis keukens. Vergeleken met de Jura Z10, bespaart de E6 je heel wat aanrechtblad.

De beste Jura-koffiemachine voor:

Mensen die alleen espresso's, gewone koffies en cappuccino's drinken en verder niet al te veel eisen stellen aan hun volautomatische espressomachine.

Deze Jura-koffiemachine kan deze basis koffies prima bereiden, dus als je daar op zoek naar bent - kijk niet verder voor de beste Jura-koffiemachine.

Voor wat het kan bereiden is dit een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding in mijn ogen, met een (voor Jura begrippen) scherpe prijs onder de 1000 euro.

Opvallende kenmerken:

 1. De Jura E6 is even groot als de Jura E8, terwijl het zijn kleinere broertje moet voorstellen.
 2. De Jura E6 is iets uitgekleed in aantal koffiespecialiteit bereidingen t.o.v. de Jura E8.
 3. De espresso's uit de Jura E6 smaken echt heel goed!

Jura e6 2

Overzicht:

Al met al is de Jura E6 koffiemachine een prima volautomaat, die gezien de prijsrange van Jura-koffiemachines redelijk aan de goedkope kant zit. Ik zou deze Jura-koffiemachine wel alleen aanraden als je voornamelijk zwarte koffies drinkt (espresso, lungo) en af en toe een cappuccino wilt bereiden.

Als je dagelijks melk koffies drinkt is dit niet de beste Jura-koffiemachine voor jou.

De bereiding van het melkschuim gaat namelijk niet geheel automatisch, er is een hendeltje wat je open en dicht moet zetten wanneer de tijd daar is.

Prima voor zo af en toe, maar niet voor dagelijkse cappuccino's in mijn beleving. Ook is er geen automatische spoeling na het opschuimen van de melk, dit maakt de machine iets vatbaarder voor (menselijke) foutjes in het vergeten van het spoelen en iets meer kans op bacterievorming. Voor een volautomatische machine wil je dit eigenlijk niet hebben.

De Jura E6 is even groot als de Jura E8 en ook de reservoirs zijn even groot. Beide modellen zijn wel een stukje kleiner dan de Jura Z10, dus voor thuis keukens zou deze Jura koffiemachine misschien een betere optie zijn.

Verschillen met andere Jura modellen uit dit overzicht:

 • De Jura E6 heeft een kleiner kleurendisplay dan de Jura E8.
 • De Jura E6 is (samen met de Jura E8) een stukje kleiner in formaat dan de Jura Z10, maar groter dan de ENA modellen verder in dit overzicht.
 • De Jura E6 kan geen Flat Whites bereiden, in tegenstelling tot de Jura E8 of Z10.

Jura e6 3

Pro-tip:

Een klassiek lang/hoog latte macchiato glas past meestal niet onder de in hoogte verstelbare koffie uitloop, dus je zou eventueel een wat breder dan hoog glas kunnen gebruiken als je dit echt wilt bereiden. Of vloeistoffen over gieten, dat kan natuurlijk ook!

Pluspunten:

 • Deze Jura-koffiemachine kan enigszins betaalbaar worden genoemd doordat deze onder de €1000 te koop is.
 • Je kan met deze Jura-koffiemachine een meer dan prima espresso of cappuccino zetten.
 • Deze uitgeklede versie van zijn grotere broer (de Jura E8) heeft een even groot waterreservoir en bonenreservoir.

Nadelen:

 • Je kan met de Jura E6 koffiemachine geen hippe Flat Whites bereiden.
 • De melkleidingen van de Jura E6 worden niet automatisch na elke melk opschuimsessie doorgespoeld.
 • De bediening wordt als wat ingewikkelder ervaren dan de meeste andere moderne Jura koffiemachines.

Kort gezegd:

Ik zou de Jura E6 kunnen aanraden als je een grotendeels zwarte koffie drinker bent, dat wil zeggen: espresso en lungo. De machine kan met wat handelingen ook een prima cappuccino bereiden, maar ik vind dit niet echt geschikt voor dagelijks gebruik.

Gezien de prijs onder de 1000 euro en de basis Jura technologieën vind ik de machine wel het overwegen waard.

Onze score [prestaties, functies, prijs-kwaliteitverhouding]:

7,5

Bekijk de Jura E6 op Bol.com vanaf € 949,-

Product 4: Jura ENA 4

Jura ena 4

Unieke kenmerken:

 • De Jura ENA 4 is ontworpen met een compact formaat, ideaal voor kleinere keukens.
 • De Jura ENA 4 is gespecialiseerd in het bereiden van zwarte koffie, waardoor het perfect is voor de echte koffieliefhebber die geniet van een heerlijke espresso.
 • In tegenstelling tot de Jura E6, is de Jura ENA 4 voorzien van eenvoudige knoppen voor een gebruiksvriendelijke bediening.
 • De Jura ENA 4 heeft geen melksysteem, waardoor het niet geschikt is voor het bereiden van cappuccino of latte macchiato. Dit is een belangrijk aspect om in gedachten te houden als je op zoek bent naar de beste Jura-koffiemachine voor jou.

De beste Jura-koffiemachine voor:

Mensen die alleen maar zwarte koffie willen drinken: espresso's en gewone koffies. Ook zou ik deze machine aanraden als je een klein huishouden hebt omdat deze Jura-koffiemachine alleen 1 kopje tegelijk kan zetten én compact in formaat is!

Jura Ena 4 2

Opvallende kenmerken:

 1. De Jura ENA 4 heeft een klein waterreservoir van 1,1l en een bonenreservoir van 125 gram.
 2. De Jura ENA 4 is een kleinere koffiemachine dan de andere modellen van Jura.
 3. De kwaliteit van de zwarte koffies uit de Jura ENA 4 is echt een dikke prima!

Overzicht:

De basis Jura, genaamd de Jura ENA 4, is een hele simpele rechttoe rechtaan volautomatische koffiemachine die doet wat het moet doen: koffie zetten. En dan ook alleen zwarte koffie zetten. In mijn ogen de beste Jura-koffiemachine als je op zoek bent naar een apparaat voor deze opdracht.

Als jij, net als ik, een zwarte koffie drinker bent die geniet van espresso's en lungo's kan je je hart op omdat de kwaliteit van de koffie uitstekend is.

Je zou wel even moeten overwegen of de machine past bij jouw huishouden omdat de reservoirs voor het water en de koffiebonen wel erg klein zijn, maar voor 1 of 2 personen waarschijnlijk groot genoeg.

De Jura ENA 4 is de kleinste het overzicht, maar ook weer niet zo piepklein als een Nespresso apparaatje of iets dergelijks. Dus er staat wel echt een degelijke volautomatische espressomachine straks op jouw aanrecht.

Twijfel je omdat je wel eens bezoek ontvangt die wél cappuccino's drinken? Lees dan gauw verder voor mijn pro tip!

Verschillen met andere Jura modellen uit dit overzicht:

 • De Jura ENA 4 heeft een symbolendisplay, dus geen kleurendisplay (E6, E8) of touchscreen (Z10, ENA 8, S8).
 • De Jura ENA 4 is een stukje kleiner in formaat dan de Jura E6 en E8.
 • De Jura ENA 4 kan als enige uit het overzicht geen melk koffies bereiden.
 • De Jura ENA 4 heeft (net als de ENA 8) een klein water en bonenreservoir vergeleken met de andere modellen.
 • De Jura ENA 4 heeft geen heet water uitloop, de ENA 8 wel.
 • Jura Ena 4 3

Pro-tip:

Als je een koffiemachine uitkiest en je drinkt zelf alleen maar zwarte koffies dan neem je heel vaak in je overweging mee dat je eventuele gasten wel een cappuccino wilt kunnen serveren.

Maar voor die sporadische melkkoffie is een upgrade van enkele honderden euro's in mijn ogen zonde. Koop er een losse melkopschuimer bij die goed beoordeeld is en je bent ready to go voor verjaardagsfeestjes of andere koffievisite!

Pluspunten:

 • Deze Jura-koffiemachine is de goedkoopste Jura koffiemachine van het moment.
 • Je kan met deze Jura-koffiemachine erg lekkere zwarte koffie zetten.
 • De Jura ENA 4 heeft een simpel bedieningspaneel wat zorgt voor gebruikseenvoud.
 • Ik vermoed op basis van mijn ervaring dat de Jura ENA 4 het minst vatbaar is voor defecten door de minste hoeveelheid technische snufjes.

Nadelen:

 • Je kan met de Jura ENA 4 niet twee espresso of twee lungo's tegelijk zetten.
 • De reservoirs van de Jura ENA 4 zijn echt aan de kleine kant, dus dit wordt redelijk vaak bijvullen tenzij je echt weinig koffie drinkt.

Kort gezegd:

Ik zou de Jura ENA 4 willen aanraden voor 1 of 2 persoonshuishoudens die alleen zwarte koffie willen bereiden. De kwaliteit deze koffies is echt heel goed voor de prijs van deze machine, dus als espresso's tappen echt jouw ding is is de Jura ENA 4 koffiemachine zeker jouw machine.

Onze score [prestaties, functies, prijs-kwaliteitverhouding]:

8,5

Bekijk de Jura ENA 4 op Bol.com v.a. € 699,-

 

Product 5: JURA ENA 8

Jura Ena 8

Unieke kenmerken:

 • Smaken verschillen, maar persoonlijk vind ik de Jura ENA 8 een mooi elegant ontwerp hebben die ik wel graag in mijn keuken zou hebben staan!
 • Deze Jura-koffiemachine is echt een compact model, net als de Jura ENA 4.
 • De Jura ENA 8 heeft daarmee ook een compact water- en koffiebonen reservoir.
 • Deze compacte Jura-koffiemachine kan ook melk specialiteiten bereiden!
 • De Jura ENA 8 is verrassend gebruiksvriendelijk dankzij het duidelijke, eenvoudige bedieningspaneel.
 • De Jura ENA 8 kan 15 koffiespecialiteiten bereiden.

De beste Jura-koffiemachine voor:

Mensen die op zoek zijn naar een compacte basis volautomatische espressomachine van een degelijk merk als Jura, en die óók melk koffies drinken zoals cappuccino's.

Deze Jura-koffiemachine is een prima middenweg tussen de goedkopere basis machine ENA 4 (die alleen geschikt is voor zwarte koffies) en de duurdere modellen (die allerlei technische snufjes hebben). Maar... in mijn ogen is er een betere optie. Lees daarvoor verder.

JURA ENA 8 2

Opvallende kenmerken:

 1. De Jura ENA 8 heeft (net als de ENA 4) een klein waterreservoir van 1,1l en een koffiebonen reservoir van 125 gram. Dit kan voor- en nadelen hebben.
 2. De Jura ENA 8 is samen met de ENA 4 een kleinere koffiemachine dan de andere modellen van Jura.
 3. De kwaliteit van de koffie én het melksysteem zijn uitmuntend.
 4. De machine is best wel een pareltje om te zien, vind ik persoonlijk.
 5. Ondanks dat dit een goedkopere Jura-koffiemachine is dan de meeste andere uit dit overzicht beschikt de Jura ENA 8 over een touchscreen kleurendisplay.

Overzicht:

Persoonlijk had ik verwacht dat de Jura ENA 8 een ENA 4 + (plus) zou zijn. Met andere woorden, ik had verwacht dat de Jura ENA 8 een basis Jura-koffiemachine zou zijn met iets meer dan de ENA 4.

Maar eigenlijk is het wel flink wat meer, omdat je én melk koffies kan bereiden met de Jura ENA 8, én veel meer koffiespecialiteiten kan bereiden (inclusief 2 kopjes per keer, voor zwarte koffies) én een touchscreen kleurendisplay hebt.

Het is helaas alleen niet tegen een "kleine" meerprijs, want de Jura ENA 8 is bij Jura zelf bijna 500 euro duurder dan de Jura ENA 4. In dit geval is dat bijna het dubbele van het aanschafbedrag van een Jura ENA 4.

Persoonlijk vind ik dat wel echt té veel geld voor deze extra functionaliteiten, en zou ik persoonlijk toch eerder kiezen voor de nog iets degelijkere Jura E8 zoals ik al eerder in dit overzicht vermeldde.

Desalniettemin kan je met de Jura ENA 8 écht hele fijne espresso's en hele prima cappuccino's zetten.

Het is een prachtmachine om te zien, en door z'n compacte afmetingen past deze hoogstwaarschijnlijk prima in jouw thuiskeuken. Dus het is zeker niet de beste Jura-koffiemachine voor mij, maar misschien dat dat voor jou wel anders ligt...

Maar die compactheid heeft een prijs: de reservoirs zijn even klein als bij de Jura ENA 4. Namelijk een 1,1l waterreservoir en een 125 gram koffiebonenreservoir. Nou kan dit zowel een voordeel als een nadeel zijn.

Het voordeel is dat je vaak zult moeten bijvullen/verversen, waardoor water lekker vers blijft (eigenlijk zou je dit sowieso dagelijks moeten vervangen) en de koffiebonen in hun oorspronkelijke verpakking veel meer bescherming genieten tegen lucht/licht/vocht dan in een koffiemachine reservoir.

Maar, als deze Jura-koffiemachine eigenlijk net té "klein" is voor jouw huishouden ben je misschien wel érg vaak aan het verversen of bijvullen. Alleen jij kan dit inschatten...

Jura ena 8 3

Verschillen met andere Jura modellen uit dit overzicht:

 • De Jura ENA 8 heeft net als de S8 en Z10 een touchscreen kleurendisplay. De ENA 4 heeft een symbolendisplay, de E6 en E8 een kleurendisplay.
 • De Jura ENA 8 zit in ongeveer dezelfde prijsklasse als de E8 en is daarmee duurder dan de ENA 4, maar goedkoper dan de S8 en Z10.
 • De Jura ENA 8 is even klein als de ENA 4.
 • De Jura ENA 8 kan in tegenstelling tot kleiner broertje ENA 4 wél melk koffies bereiden.
 • De Jura ENA 8 heeft (net als de ENA 4) een kleiner water- en koffiebonen reservoir vergeleken met de andere modellen.
 • De Jura ENA 8 heeft net als de meeste modellen ook een heetwater functie, alleen de ENA 4 heeft dit niet.

Pro-tip:

Je kan met deze Jura-koffiemachine persoonlijke drankjes opslaan. Ik zou je heel graag willen adviseren om echt de tijd te nemen je kopje koffie te perfectioneren, maar doe dat wel met 1 aanpassing tegelijkertijd.

Anders weet je niet welke aanpassing een bepaald resultaat had. Als je een gewenste aanpassing hebt gedaan met het juiste resultaat, sla dit dan op als gepersonaliseerd drankje. Zo kun je elke keer weer verder optimaliseren.

Pluspunten:

 • Deze Jura-koffiemachine ENA 8 is mooi om te zien
 • De Jura ENA 8 is compact in formaat, en past daardoor vaak mooier in je thuiskeuken dan de grotere modellen.
 • De Jura ENA 8 heeft een relatief luxe bediening voor het feit dat het een basis koffiemachine is.
 • De Jura ENA 8 zet erg lekkere koffie en maakt mooi melkschuim.

Nadelen:

 • De machine is vrij prijzig vergeleken met het simpelere ENA model - ENA 4.
 • Je kan geen twee melk koffies tegelijkertijd bereiden.
 • De reservoirs van de Jura ENA 8 zijn, net als die van de ENA 4, echt aan de kleine kant, dus dit wordt redelijk vaak bijvullen tenzij je echt weinig koffie drinkt.

Kort gezegd:

Ik zou de Jura ENA 8 kunnen aanraden voor 1 of 2 persoonshuishoudens die (ook) melk koffies willen kunnen zetten. De kwaliteit alle koffies is meer dan goed, inclusief het melkschuim, maar de machine wint in mijn optiek vooral op basis van z'n looks! Best een mooi piece of artwork in je keuken, zeg maar.

Echter is mijn conclusie dat ik de machine wel iets te duur vind voor z'n functionaliteiten, vergeleken met andere Jura-koffiemachines en andere merken.

Onze score [prestaties, functies, prijs-kwaliteitverhouding]:

7

Bekijk de Jura ENA 8 op Bol.com v.a. € 999,-

Product 6: JURA S8

Jura s8

Unieke kenmerken:

 • De Jura S8 heeft een groot, helder touchscreen met hoge resolutie dat de koffiebereiding uiterst eenvoudig maakt.
 • De Jura S8 kan 27 verschillende soorten koffie bereiden, van espresso tot latte macchiato.
 • Bij de Jura S8 kan je koffiespecialiteiten opslaan, vermenigvuldigen en personaliseren. Dit kan handig zijn om het meeste uit je machine te halen.

De beste Jura-koffiemachine voor:

Mensen die op zoek zijn naar een middenklasse Jura espressomachine die héél véél soorten koffiespecialiteiten kan bereiden (maar geen cold brew hoeft te kunnen maken).

De S8 kan maar liefst 27 soorten koffies bereiden, maar persoonlijk ben ik daar nooit zo heel gevoelig voor. Als dat voor jou wel van belang is en je wilt graag een touchscreen kleurendisplay, dan kan het de moeite waard zijn om de S8 te overwegen als de beste Jura-koffiemachine voor jouw huishouden!

Opvallende kenmerken:

 1. De Jura S8 kan 27 koffiespecialiteiten bereiden.
 2. De Jura S8 heeft een medium groot water- en koffiebonen reservoir.
 3. Deze Jura-koffiemachine is flink aan de prijs met het prijskaartje van ongeveer €1500.

Overzicht:

De Jura S8 is zeker een mooie koffiemachine, maar of het de beste Jura-koffiemachine is op de markt? Ik denk niet voor mij, maar misschien wel voor jou. Een en ander is natuurlijk nog al afhankelijk van je wensen aan een machine.

En deze Jura-koffiemachine gaat ver boven mijn wensenlijstje qua koffies (ik ben een zwarte koffiedrinker), maar ik kan me voorstellen dat dit voor een melk koffie liefhebber anders ligt.

Het grote touchscreen kleurendisplay is mooi om te zien, maar werkt niet bizar snel. Je moet het dus zeker niet vergelijken met de touchscreen van je smartphone. Toch werkt het wel alweer beter dan een paar jaar geleden op dit soort apparaten.

Wat ik wel altijd benoem is; hoe meer techniek, hoe vatbaarder voor defecten. Aan zo'n touchscreen gaan natuurlijk wel eens dingen stuk op den duur, en dat zal ook een prijskaartje hebben om te vervangen.

Ook is het een leuk detail dat deze Jura-koffiemachine in 2018 de Red Dot Award heeft gewonnen, dat is vast niet geheel zonder reden en draagt zeker bij aan het algehele plaatje. Los daarvan vind ik het wel een vrij prijzige machine nog steeds. Maar goed, dan heb je zeker ook een mooi exemplaar staan.

Qua grootte vind ik de genoemde ENA modellen wel mooier staan in de keuken, maar voor een groter huishouden dan 1 tot 2 personen (aan koffiedrinkers) vind ik de reservoirs van die modellen al snel aan de krappe kant.

Dan is het formaat van de S8 wel een geschikter formaat. Als je echter niet vaak genoeg water ververst heb je wel meer kans op bacterie en alg vorming, dus let daar wel op. Ook je koffie blijft verser als het niet dagen of wekenlang in het koffiebonenreservoir zit.

Om even terug te komen op de smaak... Die is wel uitmuntend. Ik kan niet anders zeggen. De espresso's zijn om door een ringetje te halen en ook, zoals bij de meeste andere Jura modellen ook het geval is, smaken de Lungo's zeer smaakvol.

Melksysteem is perfect, maar zeker ook aanpasbaar waardoor het geschikt is voor zowel een Flat White als een Latte Machiatto.

Jura s82

Verschillen met andere Jura modellen uit dit overzicht:

 • De Jura S8 heeft net als de ENA 8 en de Z10 een touchscreen kleurendisplay. Het display is even groot als die van de Z10.
 • De Jura S8 zit qua prijsklasse tussen de E8 en de Z10 in.
 • De S8 kan 27 koffiespecialiteiten bereiden, dit is bijna evenveel als de 32 van de Z10.
 • De Jura S8 heeft een even groot water- en koffiebonenreservoir als de E6 en E8, groter dan de ENA 4 en ENA8 en kleiner dan de Z10.
 • De Jura S8 is ongeveer even groot als de E8.
 • De S8 kan net als de E8 en de Z10 de hippe Flat White bereiden.
 • Bij de Jura S8 kan je net als bij de Z10 drankjes opslaan, vermenigvuldigen en aanpassen. Bij de E8 kan dat niet.

Pro-tip:

Verplaats de (gepersonaliseerde) koffiespecialiteit in het menu, zoals jij 'm het lekkerst vindt, zodat je er super makkelijk bij kan de volgende keer!

Pluspunten:

 • Deze Jura-koffiemachine heeft in 2018 de Red Dot Award gewonnen.
 • De Jura S8 heeft echt barista waardige espresso kwaliteit - de basis voor alle andere koffies!
 • Melkschuim uit de Jura S8 is perfect microfoam, aanpasbaar voor een Flat White of Latte Machiatto.

Nadelen:

 • Ondanks dat een touchscreen helemaal van deze tijd is, vind ik dat dit touchscreen niet zo snel en makkelijk reageert zoals we over het algemeen gewend zijn.
 • De S8 is vrij duur in vergelijking met sommige andere Jura-koffiemachines en andere merken.
 • Je kan met de Jura S8 geen twee melk koffies tegelijkertijd bereiden.

Jura s8 3

Kort gezegd:

De Jura S8 zet bijzonder goede koffies en veel verschillende specialiteiten ook nog! Dat alles in een mooie machine mét touchscreen. Maar, misschien ligt het aan mij... maar heb je daadwerkelijk 27 soorten koffies nodig?

Die vraag is natuurlijk aan jou als koper. Zo ja, en je beschikt over dit budget, dan is deze topper van een Jura misschien wel de beste Jura-koffiemachine voor jou.

Als je niet zo'n melk koffie liefhebber bent, of sporadisch een kopje cappuccino zet, dan kan je beter een stapje lager kijken. Want de prijs is niet mals. Wil je echter nog meer functionaliteiten? Dan kan je altijd nog even in het overzicht van de Z10 neuzen!

Onze score [prestaties, functies, prijs-kwaliteitverhouding]:

7,5

Bekijk de Jura S8 op Bol.com v.a. € 1799,-

Hoe we deze producten hebben gekozen

Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt hoe we deze producten voor de vergelijking van de beste Jura-koffiemachines hebben gekozen. Want waarom staat de ene machine wel in het overzicht van de beste Jura-koffiemachine en de andere niet. Dat is eigenlijk best simpel.

Op het moment van schrijven hebben we een keuze gemaakt op basis van het huidige aanbod bij Jura voor de thuismarkt, in combinatie met onze eigen ervaringen met deze machines én vele gebruikerservaringen van dit moment.

Want wat de beste Jura-koffiemachine is kunnen wij niet alleen bepalen op basis van onze expertise, dus we willen graag de mega berg aan gebruikerservaringen meenemen in onze vergelijking.

Veel van onze klanten gebruiken ook Jura koffiemachines, dus ook de ervaring van Zwarte Roes koffiebonen in de Jura koffiemachines spelen een rol. Ook is er in koffieland soms veel aandacht voor bepaalde modellen die uitmuntende resultaten met zich mee brengen, dus ook die bron hebben we uiteraard geraadpleegd.

Veelgestelde vragen

 1. Waarom is een Jura-koffiemachine de beste keuze?

Jura maakt over het algemeen mega goede koffiemachines die bekend staan om hun kwaliteit en duurzaamheid. Ze hebben veel verschillende modellen met allerlei functies, zodat je kunt kiezen wat het beste bij jou past. En natuurlijk zorgen ze ook nog eens voor heerlijke koffie! Ook zijn ze enorm bezig met het innoveren met allerlei technologieën. Eerlijk gezegd klinkt dit soms een beetje overdreven, vooral de namen die ze hangen aan deze technologieën, maar soms is het écht de moeite waard zoals de P.R.G. molen van de Jura Z10.

 1. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de beste Jura-koffiemachine?

De beste Jura-koffiemachine is een volautomatische machine die geweldige koffie geeft, makkelijk te gebruiken is, lang mee gaat en er ook nog eens goed uit ziet. En veel modellen hebben zelfs een melksysteem voor cappuccino- of latte macchiato-liefhebbers.

 1. Welke Jura-koffiemachine is de beste deal?

De prijs-kwaliteitverhouding verschilt per model en hangt af van wat je zoekt. Het belangrijkste is om een machine te kiezen die voldoet aan jouw behoeften. Bekijk mijn zéér uitgebreide vergelijking van de beste Jura-koffiemachine hierboven in het overzicht. Ons advies is de Jura E8, maar dit advies is wel onder voorbehoud van je eigen wensen.

 1. Hoe lang is de garantie op een Jura-koffiemachine?

Over het algemeen biedt Jura een garantie van 25 maanden op hun koffiemachines, maar dit kan verschillen per model en aankoopdatum. Het is altijd slim om de garantievoorwaarden te checken als je een nieuwe machine koopt.

 1. Hoe kies ik de beste Jura-koffiemachine voor mij?

Om de beste Jura-koffiemachine voor jou te kiezen, is het belangrijk om eerst te bedenken hoeveel koffie je drinkt en wat je voorkeuren zijn. Denk aan dingen zoals het aantal mensen dat koffie drinkt in jouw huishouden, jouw favoriete soorten koffie en hoe belangrijk gebruiksgemak en onderhoud voor jou zijn. Bekijk ook nog eens het eerste hoofdstuk over welke dingen belangrijk zijn om in overweging te nemen bij het kiezen van de perfecte Jura-koffiemachine.

Conclusie

Het kiezen van de beste Jura-koffiemachine is niet makkelijk, er zijn zoveel modellen en functies om uit te kiezen. De ideale machine hangt af van wat jij wilt, hoeveel koffie je drinkt en wat voor soort koffie je het lekkerst vindt. Hoewel veel mensen de Jura E8 als de beste deal beschouwen vanwege de prijs-kwaliteitverhouding, is het belangrijk om een machine te kiezen die perfect bij jou past.

Meestal krijg je 25 maanden garantie op Jura-koffiemachines, maar check altijd even de specifieke voorwaarden voordat je iets koopt. Kortom, om de beste Jura-koffiemachine voor jou te vinden, moet je goed nadenken over je koffiegewoontes en voorkeuren. Bekijk de uitgebreide vergelijking in dit document om je keuze voor de beste Jura-koffiemachine makkelijker te maken.

Disclaimer: aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. De lijst is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld op basis van gecombineerde bronnen en eigen ervaringen, maar menselijke foutjes zijn mogelijk evenals tussentijds technische aanpassingen aan de apparaten. Bij twijfel dien je vooraf met de betreffende verkoper te dubbel checken of de door jou gewenste functionaliteit inderdaad nog beschikbaar is voor het betreffende model Jura-koffiemachine.