De 5 Beste Espresso Tampers voor toegewijde thuisbarista's

Beste espresso tampers

Welkom terug, koffieliefhebbers! Vandaag duiken we dieper in een essentieel onderdeel van de kunst van het koffiezetten- de espresso tamper. Als ervaren koffiegenieters begrijpen we maar al te goed dat de reis naar de perfecte espresso een delicate balans vereist tussen precisie, passie en de juiste instrumenten. 

Stel je voor: je nieuwste espressomachine staat klaar om je te betoveren met rijke aroma's en intense smaken, maar wacht even... Is dat een goedkope, plastic tamper die bij de machine werd geleverd? Vrees niet, mede-aficionado's, want vandaag onthullen we de ultieme gids voor de vijf beste espressotampers van 2023.

Of je nu een doorgewinterde barista bent of net begint aan je koffie-avontuur, deze selectie zal je helpen om met vertrouwen en precisie kunstwerkjes in een kopje te creëren. Dus, laten we samen afdalen in de wereld van tamping en ontdekken welke tamper jouw espresso-ervaring naar een hoger niveau kan tillen!

Ik weet alles over Tampen

Laat mij die top 5 maar zien! 

Naar Top 5

Wat Is Een Espresso Tamper?

Het creëren van de perfecte espresso is een kunst, en elke kunstenaar heeft de juiste gereedschappen nodig. Hier komt de espresso tamper om de hoek kijken. Een waardevolle essentie in de wereld van espresso maken, lijkt de tamper misschien eenvoudig, maar zijn rol is cruciaal. Zonder het juist tampen van jouw koffiebed kun je nooit een goede espresso extractie krijgen.

Waarom moet je tampen?

Wanneer je je portafilter vult met koffie, is er meer dan je ziet - luchtzakken verborgen tussen de koffiekorrels. Zonder correct aandrukken zou het water gewoon door deze openingen lopen, wat resulteert in een slechte extractie en een vlakke espresso waarin niet alle smaken uit de koffie onttrokken zijn. Tampen is de kunst van compressie. Door de koffie gelijkmatig en stevig aan te drukken, creëer je een solide koffiebed, waardoor het water door de complexiteit van smaken moet navigeren. Doe je dit goed? Dan wordt je rijkelijk beloont.

Waar moet je op letten bij het tampen?

In het hart van een goed aangedrukte espresso ligt precisie. Je moet ervoor zorgen dat je koffiebed perfect strak en kaarsrecht in je portafilter ligt. Ongelijkmatig tampen leidt ertoe dat het water altijd de weg van de minste weerstand zal vinden, wat resulteert in ongelijke extractie die geen enkele barista wil. Om die vlakke puck te bereiken, wordt aanbevolen om je koffie gelijkmatig te verdelen in de portafilter voordat je aandrukt. Technieken zoals het gebruik van een WDT-tool of het zachtjes tikken op de portafilter kunnen helpen bij het bereiken van deze gelijkmatige verdeling. Eenmaal aangedrukt, houd even je adem in en bewonder je creatie, een gelijkmatige tamp is een goddelijke espresso.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een tamper?

Tampers komen in diverse diameters. Dit is de diameter van de portafilter van jouw espressomachine. De meeste horeca machines hebben een 58 mm diameter portafilter.

Heb je bijvoorbeeld een Sage, Solis of DeLonghi dan is de kans groot dat je een kleinere diameter hebt. Dit staat in de manual van jouw machine. Om het je iets gemakkelijker te maken heb ik van de meest gebruikte espressomachines een maattabel gemaakt met welke maat tamper je nodig hebt voor jouw machine.

Merk/model Portafilter maat

Sage Barista Express

54 mm
Sage Barista Express (Impress) 54 mm
Sage Barista Pro 54 mm

Sage Barista Touch

54 mm

Sage The Oracle

58 mm

Sage The Oracle Touch

58 mm

Sage The Dual Boiler

58 mm

La Marzocco Linea Mini

58 mm

Rocket

58 mm

Lelit

58 mm

Faema

58 mm

ECM

58 mm

De L'onghi

54 mm

Solis

54 mm


Staat jouw machine of model hier niet tussen? Bekijk dan de handleiding van jouw machine. Je mag ons ook altijd een berichtje sturen en dan helpen we je graag verder.

Onze top 5 Espresso Tampers

Dit zijn de 5 beste espresso tampers die je als thuisbarista goed kunt gebruiken om je espresso game up te graden. Alle tampers zijn erg uiteenlopend in prijs en feutures. Het is geen top 5 als in de beste staat bovenaan en de slechtste onderaan. Het is puur een onafhankelijk lijstje die jou hopelijk helpt in je zoektocht naar de perfecte espresso tamper thuis.

 

Luxpresso Tech Presso 

Maak van jouw espresso perfectie met de hoogwaardige professionele tamper van roestvrij staal en aluminium handgreep. Met een exclusief zilver/zwart ergonomisch design dat moeiteloze hantering belooft, biedt deze tamper een exact afgemeten maximale druk van 13,61 kg zonder ingewikkelde instellingen.

De afmetingen van 95 x 58 mm zorgen voor gelijkmatige aandrukking, en de tamper is ideaal voor espressomachines, zoals de Faema E 61 zetgroep, La Marzocco en andere espresso machines met een filterdragen van 58 mm. Dit stuk gereedschap verheft koffiebereiding tot een kunst, waar precisie en esthetiek samenkomen voor de perfecte espresso-ervaring.

luxpresso

Luxpresso Tech PressoBekijk op Amazon € 19,95

Voordelen 

 • Betaalbaar
 • Perfect gekalibreerd voor beginners
 • RVS (tampinghead)
 • Aantrekkelijk design

Nadelen 

 • Alleen beschikbaar met platte bodem


Barista Hustle Tamper 

De Barista Hustle tamper is met zorg ontworpen voor zowel enthousiaste thuisbarista's als professionals in het vak. Deze tamper combineert moeiteloze bruikbaarheid met een comfortabele grip en een gestroomlijnd, verfijnd design.

De tamper is nauwkeurig vormgegeven aan de onderkant, zodat deze naadloos aansluit op filterbakjes en een optimale koffie-extractie mogelijk maakt. Voor extra bescherming tegen krassen en beschadigingen kan de tamper veilig opgeborgen worden in de meegeleverde duurzame beschermhoes met rits.

Jura Z10

Barista Hustle TamperBekijk op bol.com € 59

Voordelen 

 • Duurzaam
 • Mooi Design
 • Betaalbaar
 • Met handige beschermhoes

Nadelen 

 • Alleen 1 maat beschikbaar

 

Espro Calibrated tamper (amazon)

Deze tamper vervangt willekeur met precisie door consequent een precieze kracht van 15kg uit te oefenen, bevestigd met een bevredigende klik. Net zoals water altijd de weg van minste weerstand volgt, verzekert de gekalibreerde tamper van ESPRO een gelijkmatige en consistente compressie van de koffie, wat resulteert in een uniforme weerstand tegen waterdruk en een volledige extractie waarborgt.

Het elimineren van variaties in tamperkracht heeft geleid tot consistente espresso, van barista tot barista, van uur tot uur, van dag tot dag, met slechts de noodzaak van een eenvoudige molaanpassing. De tamper is doordacht vormgegeven met een roestvrijstalen basis en een geanodiseerd aluminium handvat voor duurzaamheid. Bovendien is deze verkrijgbaar in verschillende maten, elk met een platte of bolle basisoptie.

Espro

Espro CallibratedBekijk op Amazon € 295,09

Voordelen 

 • Stevig
 • Gekalibreerd
 • Weegt 1 pound
 • Aantrekkelijk design

Nadelen 

 • Best Prijzig


Motta Tamper Nero

Een correcte tamp van je koffie is van essentieel belang voor een heerlijke espresso, en hier komt een tamper van pas als onontbeerlijk gereedschap voor barista's. De Motta tamper biedt het perfecte gewicht om je koffie gelijkmatig aan te drukken. Met een fraai gepolijste roestvrijstalen behuizing en een zwarte greep van Wenge-hout voegt deze tamper een vleugje klasse toe naast je pistonmachine.

Belangrijk om te vermelden: de tamper heeft een diameter van 58 mm, wat de standaard is voor horecamachines. Als je een machine hebt met een E61 zetgroep of dezelfde 58 mm filterbakjes, dan past deze tamper perfect!

motta nero

Motta Tamper NeroBekijk op Bol.com € 28,89

Voordelen 

 • Betaalbaar
 • Komt in meerdere kleuren
 • Mooi design

Nadelen 

 • Alleen beschikbaar met platte bodem


Barista Essentials Palm Tamper

Met behulp van deze handpalm tamper ben je verzekerd van een consequente en gelijkmatige aandruk van je koffie, wat twee belangrijke factoren zijn om channeling te voorkomen en de smaak van je espresso te verrijken.

Afgestemd op je maalinstelling en dosering, stel je met de instelbare draaischijven eenvoudig de diepte van de handpalm tamper in. Plaats vervolgens de tamper op je portafilter en oefen druk uit totdat deze gelijkmatig op de rand van het portafilter rust. Dit garandeert een consistent aandrukken met constante druk en horizontale uitlijning.

Of je nu zoekt naar betrouwbaarheid en uniformiteit bij het tampen, of gewoonweg je proces wil vergemakkelijken, deze duurzame RVS handpalm tamper is een ideale keuze. Hij gaat een leven lang mee en vormt een perfecte aanvulling op elke thuisbarista-opstelling.

 

Barista Essentials

Barista Essential Palm TamperBekijk op bol.com € 30,95

Voordelen 

 • Betaalbaar
 • Goede kwaliteit
 • Handig in gebruik

Nadelen 

 • Aandrukken lastiger

 

Conclusie

In deze verkwikkende reis door de wereld van koffie zetten hebben we de kern ontdekt van de perfecte espresso - de espresso tamper. Als ervaren koffie-enthousiastelingen begrijpen we dat dit proces een nauwgezette balans vraagt tussen precisie, passie en de juiste gereedschappen. Bij het overwegen van de reis naar een onberispelijke espresso, ligt de keuze voor een tamper vaak centraal.

In deze gids delen we de beste tampers van 2023, zodat of je nu een doorgewinterde barista bent of een beginner, je met zelfvertrouwen en precisie kunt streven naar het allerbeste eindresultaat. Met deze selectie zullen we je begeleiden in het onthullen van het perfecte gereedschap om je espresso-ervaring te verrijken en de kunst van tamping naar een hoger niveau te tillen.