Burr Grinder vs Blade Grinder: Wat is het verschil?

Burr Grinder vs Blade Grinder

Als koffieliefhebber weet je hoe belangrijk het is om goede koffiebonen te gebruiken. Maar wist je dat de keuze van de koffiemolen ook een grote invloed kan hebben op de smaak van je koffie? Sommigen beweren zelfs dat een koffiemolen belangrijker is dan de apparatuur of tools voor het zetten van de koffie. 

Er zijn veel verschillende soorten koffiemolens op de markt, maar Burr Grinders en Blade Grinders zijn de twee meest voorkomende. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen en het is belangrijk om te begrijpen wat deze zijn voordat je een beslissing maakt over welke koffiemolen het beste bij jou past.

In deze blog zal ik het verschil tussen Burr Grinders en Blade Grinders onderzoeken en de voor- en nadelen van elk bespreken, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken bij het kiezen van jouw koffiemolen.

Wat is een Burr Grinder?

Een Burr Grinder is een koffiemolen die werkt door twee maalschijven die over elkaar heen bewegen. Deze maalschijven worden ook wel burrs genoemd, die de koffiebonen malen tot de gewenste maat. Deze maalschijven kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder staal, keramiek en zelfs glas.

De afstand tussen de burrs kan worden aangepast om de maalgraad van de koffie te bepalen, wat betekent dat je de fijnheid van de gemalen koffie kunt aanpassen aan jouw persoonlijke smaak en de methode die je gebruikt om koffie te zetten.

Een van de voordelen van een Burr Grinder is de gelijkmatige maalgraad die het produceert. Doordat de koffiebonen gelijkmatig worden gemalen, zal de koffie beter smaken en een consistentere smaak hebben. Daarnaast kan het aanpassen van de afstand tussen de burrs ook helpen om de extractie van de koffie te verbeteren doordat in sommige gevallen koffie grover of fijner gemalen moet worden voor een goede doorloop. Door de maalgraad aan te passen, kun je de extractie verbeteren en dus betere koffie zetten voor jouw favoriete zetmethode.

Tip: Gebruik altijd vers gebrande koffiebonen voor de beste smaakbeleving.

Hoewel Burr Grinders vaak duurder zijn dan Blade Grinders, hebben ze vaak een langere levensduur en zijn ze vaak betrouwbaarder. Bovendien produceren ze minder warmte tijdens het malen, wat belangrijk is omdat hitte de smaak van de koffie kan beïnvloeden. Als je op zoek bent naar een koffiemolen die zorgt voor een consistentere en betere smaak van je koffie, dan is een Burr Grinder zeker het overwegen waard.

Soorten Burr Grinders

Conische vs Flat burrs

Burr Grinders zijn verkrijgbaar in twee hoofdtypen: conische burrs en platte burrs. Conische burrs hebben een kegelvorm. Platte burrs hebben zoals de naam al doet vermoeden een platte vorm. Beide varianten zijn meestal gemaakt van keramiek of staal. Elk type Burr Grinder heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen.

Conische Burrs

Conische burrs hebben een langere levensduur dan platte burrs en zijn minder gevoelig voor verstoppingen. Dit komt doordat conische burrs een langzamere rotatiesnelheid hebben, wat resulteert in een betere koffie-extractie. Conische burrs produceren ook minder warmte tijdens het malen, wat belangrijk is om de smaak van de koffie te behouden. Bovendien kunnen ze gemakkelijk worden aangepast voor verschillende soorten zetmethoden.

Flat Burrs

Aan de andere kant produceren platte burrs een consistenter maalsel dan conische burrs. Dit komt doordat platte burrs een hogere rotatiesnelheid hebben en meer druk uitoefenen op de koffiebonen. Dit zorgt voor een gelijkmatigere extractie en een gelijkmatiger maalsel. 

Naast conische en platte burrs zijn er ook Burr Grinders met verschillende maten burrs, waaronder 40 mm, 50 mm en 60 mm. Grotere burrs hebben minder tijd nodig om de bonen te malen. Kleinere burrs zijn daarentegen vaak minder duur en nemen minder ruimte in beslag.

In het algemeen geldt dat hoe hoger de kwaliteit van de burrs is, hoe beter de koffie zal smaken en hoe langer de levensduur van de koffiemolen zal zijn. Het is dus belangrijk om te kiezen voor de hoogste kwaliteit Burr Grinder die binnen jouw budget past.

"Een groot nadeel van Blade Grinders is dat ze vaak een inconsistent maalsel produceren"

Wat is een Blade Grinder?

Een Blade Grinder is een elektrische koffiemolen die werkt met een roterend mes dat lijkt op een propeller. Het mes hakt de koffiebonen in kleine stukjes, vergelijkbaar met een blender, en produceert een ongelijkmatig maalsel. In tegenstelling tot een Burr Grinder, die koffiebonen vermaalt door ze tussen twee maalschijven of "burrs" te persen, maakt een Blade Grinder gebruik van een snijbeweging om de bonen te hakken.

Een groot nadeel van Blade Grinders is dat ze vaak een inconsistent maalsel produceren, omdat de grootte van de koffiedeeltjes niet uniform is. Dit kan leiden tot overextractie van fijne deeltjes en onderextractie van grovere deeltjes, wat resulteert in een zwakke of juist bittere smaak. Daarnaast is er een risico dat het maalsel oververhit raakt tijdens het malen, waardoor de smaak van de koffie wordt aangetast.

Hoewel Blade Grinders goedkoper zijn dan Burr Grinders, zijn ze over het algemeen niet aan te raden voor echte koffieliefhebbers die serieus bezig zijn met koffiezetten. Voor degenen die alleen af en toe koffie zetten en geen hoge eisen stellen aan de smaak en consistentie van het maalsel, kan een Blade Grinder een betaalbare optie zijn.

Als je echter op zoek bent naar een meer consistente maalervaring en de smaak van je koffie serieus neemt, dan is een Burr Grinder de betere optie. Burr Grinders zijn in staat om consistenter te malen en hebben minder kans op oververhitting. Bovendien bieden ze meer controle over de maalgrootte en zijn ze gemakkelijker aan te passen voor verschillende koffiezetmethoden.

Grind consistentie

Zoals eerder genoemd is één van de belangrijkste verschillen tussen Burr Grinders en Blade Grinders de consistentie van de gemalen koffie. Het mag duidelijk zijn dat Burr Grinders over het algemeen gelijkmatiger malen dan Blade Grinders. Dit komt doordat Burr Grinders werken met twee maalschijven die over elkaar heen bewegen en de koffiebonen gelijkmatig malen. Blade Grinders daarentegen werken met messen die de bonen hakken en snijden, wat leidt tot ongelijke stukken koffie.

De inconsistentie van de gemalen koffie bij Blade Grinders kan leiden tot problemen bij het zetten van de koffie. De ongelijke stukken koffie kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een ongelijke extractie en een ongelijke smaak. Daarnaast kan het ook leiden tot verstoppingen in de koffiemachine.

Het is dus duidelijk dat Burr Grinders betere maalconsistentie bieden dan Blade Grinders, wat resulteert in een betere koffiesmaak en minder problemen bij het zetten van de koffie. 

Op basis van welke criteria te kiezen?

Op basis van welke criteria kun je kiezen tussen een burr grinder en een blade grinder? Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden bij het maken van je keuze. De meeste factoren zijn al aan bod gekomen, maar hier vatten we de belangrijkste verschillen nog even samen.

  1. Ten eerste is de kwaliteit van de maling een belangrijk aspect. Een burr grinder is in staat om de koffiebonen gelijkmatiger en consistenter te malen dan een blade grinder. Dit komt doordat een burr grinder gebruik maakt van twee roterende maalschijven die de bonen fijnmalen. Bij een blade grinder wordt de maling gedaan door een mes dat snel ronddraait en de bonen hakt. Hierdoor ontstaat er meer variatie in de grootte van de gemalen koffie, wat invloed kan hebben op de smaak van de koffie.


  2. Een ander aspect om rekening mee te houden is de prijs. Over het algemeen zijn burr grinders duurder dan blade grinders. Als je op zoek bent naar een goedkopere optie, is een blade grinder misschien de beste keuze. Houd er echter wel rekening mee dat je mogelijk meer geld uitgeeft aan koffiebonen, omdat de inconsistentie van de maling kan leiden tot een mindere kwaliteit van de koffie.


  3. Tot slot is de veelzijdigheid van de grinder ook een factor om in overweging te nemen. Burr grinders zijn vaak in staat om verschillende soorten maling te produceren, van fijn tot grof, wat ze geschikt maakt voor verschillende koffiezetmethoden. Blade grinders zijn daarentegen vaak beperkt tot één soort maling, waardoor ze minder geschikt zijn voor mensen die graag experimenteren met verschillende koffiezetmethoden.

Kortom, bij het kiezen tussen een burr grinder en een blade grinder zijn er verschillende criteria om rekening mee te houden, zoals de kwaliteit van de maling, de prijs en de veelzijdigheid. Overweeg deze factoren goed voordat je een keuze maakt en kies een grinder die het beste past bij jouw koffiebehoeften.

Conclusie

Koffieliefhebbers weten dat een goede koffiemolen essentieel is voor een heerlijk kopje koffie. Als je op zoek bent naar de beste koffiemolen, is het belangrijk om te weten welk type maler het beste bij jouw koffievoorkeuren past. In deze blog hebben we de verschillen tussen een burr grinder en blade grinder uitgelegd.

Als je voor de beste kwaliteit gaat, raden we een burr grinder aan. Ben je nog op zoek naar de beste burr grinder? Check dan onze blog met een top 5 van de beste burr grinders van 2023! Klik hier om de blog te lezen.