Fellow Ode Gen 2 Review: Is dit de koffiemolen die je moet hebben?

Fellow Ode Gen 2 review

Er is een nieuwe koffiemolen in town, maak kennis met de Fellow Ode Gen 2 - een update van een van de meest gehypte koffiemolens. Ontworpen voor zowel de thuisbarista als koffie-experts. We zullen de updates en functies bespreken, hoe het zich verhoudt tot de eerste generatie en of het de juiste molen voor jou is. Zal de Ode je koffie-game naar een hoger niveau tillen?.
 

Fellow staat bekend om zijn prachtige ontwerp en esthetiek. De Ode Gen 2 is niet anders - het is een strakke en moderne molen die er geweldig uitziet op elk aanrecht. Maar uiterlijk is niet alles, dus laten we ingaan op de details van wat deze molen kan doen. Is dit daadwerkelijk de beste koffiemolen voor thuis?

Wil je er zelf één? Bekijk dan onze Fellow Ode Gen2 Collectie.

Wat zijn de verschillen tussen de Fellow Ode Gen 2 en zijn voorganger de Gen 1?

De Ode van de eerste generatie heeft in principe alles wat een goede koffiemolen zou moeten hebben, maar had enkele nadelen. Hoewel het een fantastische molen is met enkele aanpassingen, was het niet de meest gebruiksvriendelijke molen.

Statische elektriciteit

Een van de grootste klachten van het vorige model was statische elektriciteit. Gemalen koffie bleef aan de binnenkant van de molenklep plakken en aan de zijkanten van de molen. Het was al met al een rommelige ervaring. Om dit probleem te verhelpen, moesten gebruikers de bonen besproeien met water voordat ze gingen malen.

Fellow heeft geluisterd naar zijn klanten en enkele wijzigingen in het ontwerp aangebracht om statische elektriciteit te verminderen. De grootste verandering is de toevoeging van hun antistatische technologie aan het einde van de uitloop. Dit helpt om de hoeveelheid koffieresten te verminderen. De molen blijft schoon en werkt daardoor een stuk lekkerder mee in je dagelijkse routine.

Maalschijven

Een ander nadeel van de Ode van de eerste generatie waren de maalschijven. Ze waren in elkaar grijpend en konden niet fijn genoeg malen. Voor licht gebrande koffiebonen was het niet fijn genoeg voor een goede extractie. Bovendien was er een brede spreiding van de deeltjes, waardoor je filter gemakkelijk verstopt kon raken.

Dit is verreweg de beste upgrade van de nieuwe generatie Ode. Weg met de oude in elkaar grijpende platte maalschijven - Fellow heeft de Gen 2 uitgerust met een geheel nieuwe V2-maalschijfset. De nieuwe maalschijven kunnen koffiebonen veel fijner malen, waardoor het gemakkelijker wordt om licht gebrande koffiebonen te extraheren. Ze hebben de deeltjesspreiding verbeterd, zodat je gemakkelijker kunt brouwen zonder dat je filter verstopt raakt.

Bonenreservoir

Hoewel ik niet al te veel problemen had met het oorspronkelijke bonenreservoir, weet ik dat sommige mensen dat wel hadden. De hoek was niet steil genoeg voor de koffie om in de molen te glijden en je moest de bonen handmatig inbrengen.

Fellow heeft dit probleem aangepakt door de hoek van het bonenreservoir te veranderen. Nu glijden de bonen gemakkelijk naar beneden en is er geen behoefte meer om ze een beetje aan te duwen. Ze hebben het ook iets groter gemaakt voor degenen die graag grotere hoeveelheden koffie zetten. De bijgewerkte molen heeft een groter bonenreservoir van 100 gram, in vergelijking met het oorspronkelijke reservoir van 80 gram.

Opvangbakje

Het opvangbakje is iets groter vanwege de grotere capaciteit van het bonenreservoir. Het is niet de meest opvallende upgrade, maar het werkt wel heel fijn.

voordelen fellow ode gen 2

Is de Fellow Ode Gen 2 geschikt voor espresso 

De Ode Brew Grinder Gen 2 richt zich op het halen van het allerbeste uit je filterkoffie. Door zijn maalschijven en motor is het helaas niet geschikt voor het zetten van espresso.

Die kan wel met de nieuwe Fellow Opus, die ook aanpasbaar is aan een hele reeks andere zetmethoden.

Ik raad zelf de Mahlkonig x54 aan als een uitstekende allrounder die zeer goede espresso malingen aankan.  Als espresso niet je go-to zetmethode is, is de Ode Gen 2 een stap vooruit voor mensen die echt willen ervaren wat een hoogwaardige koffiemolen te bieden heeft.

Lees ook: Beste koffiemolen: 12 ongelooflijke burr grinders

Voor welke zetmethoden kun je de Fellow Ode Gen 2 gebruiken?

De Fellow Ode Gen 2 is een zeer veelijzdige molen die je voor verschillende zetmethoden kunt gebruiken. Hieronder een overzichtje van de zetmethoden:

  • Prismo
  • Aeropress
  • Pour-over
  • Cupping
  • Electric coffee maker
  • French Press
  • Cold brew

Mijn eigen ervaring met de Fellow Ode Gen 2

Zelf hebben wij thuis de Fellow Ode Gen 2 in de keuken staan en gebruiken deze iedere dag voor onze Hario V60 en Origami koffies. Een geweldige molen waar ik bijna niet meer zonder kan.

Wat vind ik zo goed aan de molen?

Allereerst is de molen relatief stil. Tuurlijk maakt hij geluid en zeker bij een light-roast coffee hoor je de molen wel flink malen. Maar in vergelijking tot de Baratza die wij hiervoor hadden is het echt een stuk zachter.

Daarnaast maalt de Fellow Ode Gen 2 super snel en stopt hij automatisch met malen als de koffie erdoorheen is. Super handig natuurlijk!

Verder oogt de molen erg luxe en door zijn metalen afwerking is het echt een degelijke machine die een prominente plek op je aanrecht in mag nemen. 

'Mess-free morning'. Door de antistatische technologie die Fellow heeft toegepast in het design van de Ode 2, blijft er geen koffiemaalsel meer aan je molen zitten of stuift het op. Je krijgt hierdoor minder retentie en je hoeft veel minder schoon te maken. Ik zeg top!

Wat vind ik niet zo goed aan de molen?

Als ik heel eerlijk ben, maar dan ook echt heel eerlijk, heb ik tot nu toe nog geen minpunten kunnen ontdekken. Ik zorg ervoor dat deze blog geupdate blijft. Dus als ik er een paar tegenkomen, dan zal ik ze zeker hieronder benoemen. 

Conclusie 

De Fellow Ode Gen 2 is een indrukwekkende upgrade van zijn voorganger, met verschillende verbeteringen die de molen nog beter maken voor thuisgebruik. De toevoeging van antistatische technologie lost het probleem van statische elektriciteit op en zorgt voor een schonere maal ervaring.

De nieuwe V2-maalschijven leveren een fijnere maling en verbeterde deeltjesspreiding, waardoor je gemakkelijker licht gebrande koffiebonen kunt extraheren zonder je filter te verstoppen.

Het bonenreservoir is aangepast voor een soepelere invoer van de bonen, en het opvangbakje is iets groter en handiger in gebruik.