Wat is een Americano?

Americano koffie

Wanneer je een willekeurige koffiebar binnenloopt zie je vaak een Americano in sommige gevallen een Lungo op de kaart staan. De Americano is de koffie die je krijgt wanneer je een ‘gewone’ koffie besteld.

De Americano koffie is een soort koffie die, net als bijna alle koffiesoorten, wordt gezet met de espresso als basis.

Maal je vers gebrande koffiebonen fijn, zet hier een espresso mee en voeg er wat water aan toe en je hebt een Americano… Toch?!? Ja dit klopt wel zo ongeveer, maar om een Americano echt lekker te maken moet je goed letten op de verhoudingen.

In dit artikel ga ik je alles vertellen over de Americano, waar komt deze vandaan en hoe is deze ontstaan en hoe maak je thuis zelf een Americano koffie.

Wat is een Americano

Een Americano is een espresso gebaseerde koffiedrank gemaakt met espresso en heet water. De Americano staat ook wel bekend als Caffe Americano. Je kunt een Americano op verschillende manieren maken.

Ben je opzoek naar een sterke koffie, dan maak je de Americano met een dubbele espresso shot. Door de espresso aan te lengen met heet water, kom je qua smaak wat meer in de buurt van een ‘gewone’ filter koffie.

Hier waren de Amerikanen in de Tweede Wereld Oorlog hard naar opzoek.

Lees ook: Wat is het verschil tussen espresso en filter koffie?

Hoe is de Americano ontstaan

Hier zijn verschillende theorieën over, maar de mooiste verhalen blijven het beste hangen toch. Dus ik heb ook voor dit mooie geschiedenis verhaal gekozen over het ontstaan van de Americano.

De Caffe Americano is tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstaan. De Amerikaanse soldaten die Europa kwamen bevrijden uit de greep van Duitsland vonden de Espresso’s in Italië veel te sterk.

Dus kwamen ze met het idee om de sterke espresso aan te lengen met wat water zodat de koffie qua smaak wat meer in de buurt kwam van de ‘drip coffee’ die ze thuis gewend waren. 

Zou is ook deze koffie specialiteit in Italië ontstaan. Maar niet alleen in Italië drinken we Americano’s. Deze koffiesoort kunnen we overal in de wereld bestellen. Dus ben je in een espresso bar opzoek naar een gewone koffie, de Caffe Americano is wat je zoekt!

Misschien overbodig, maar Americano, betekent Amerikaan in het Italiaans ;-).

Lees ook: De geschiedenis van koffiebonen

Wat is het recept van een Americano

Om de Americano perfect te zetten is het altijd goed om je te houden aan een recept of een verhouding. In dit geval de verhouding water en koffie.

In de praktijk zijn er verschillende verhoudingen algemeen geaccepteerd als Americano:

De 50/50. Dus bij bijvoorbeeld een dubbele espresso shot van +/- 40 ml, voeg je ook 40 ml heet water toe. Je hebt nog steeds een beetje het espresso effect, maar dan een stuk lichter

Customized. Elke barista maakt zijn Americano anders. Dit hangt af van de koffiebonen die er gebruikt worden voor de espresso en het smaakprofiel waarnaar je opzoek bent.

3:1 ratio. Dit geeft een veel mildere koffie. Ook heb je gelijk meer koffie in je kop. Houd je dus van een volle kop koffie en wil je niet teveel ‘espresso’ proeven dan is dit misschien wel jouw ideale verhouding.

Wat is het verschil tussen een Americano en een Lungo

Soms vind je op het koffiemenu ook een Lungo in plaats van een Americano. Ook de Lungo wordt gezien als een ‘gewone’ koffie. Het verschil zit hem in de manier van zetten.

Een Lungo is eigenlijk een langer doorgelopen espresso. Je zet dus eigenlijk een espresso en laat deze langer doorlopen waardoor je meer volume in je kopje krijgt dan bij een espresso.

Het verschil met de Americano is dus dat bij de laatste het water achteraf wordt toegevoegd. Dit resulteert in een mooiere smaak en minder bitters.

Hoe maak je zelf een Americano koffie

Zelf een Americano maken hoeft dus niet moeilijk te zijn. Wat je nodig hebt is een espresso machine, heet water en een kopje.

Bepaal de verhouding espresso en water die je wilt gebruiken en voer de volgende stappen uit:

  • Zet je espresso. Kies koffiebonen die gebrand zijn voor espresso.

  • Kook het water. Dit kan gewoon in je waterkoker of gebruik heet water uit de boiler van je espresso machine.

  • Mixen en klaar! Zo simpel is het om zelf een Americano te maken!

Lees ook: Koffiezetten als een echte barista