Wij verzenden vandaag 03-12 pakketten tot 14.00 uur / GRATIS VERZENDING V.A. € 35

Ontdek >>

sdfsdf

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Opschenken met de Hario V60

Hario V60

Nieuwsgierig naar de hippe manier van koffie zetten als 'slow coffee' of 'pour over coffee'? Probeer dan de Hario V60 methode. De Hario V60 dripper is een betaalbaar product en makkelijk in gebruik. 

Let op: er zijn vele verschillende recepten en adviezen. Dit is die van ons op basis van onze ervaringen. Ook per koffie kan een recept enorm verschillen. Dus probeer vooral zelf en experimenteer :-)

Hario

Hario is een Japans merk, maar wereldwijd enorm populair! Ik kan wel zeggen dat het in de koffiewereld echt één van de grootste namen is… De Hario V60 heeft het stukje 60 uit z’n naam te danken aan de hoek van 60 graden in de kegelvormige dripper. De geribbelde randjes aan de binnenkant dragen bij aan optimale extractie, doordat het een kleine draaiende beweging veroorzaakt als het water door het V60 filter naar beneden zakt. Kortom, een simpel apparaat om heerlijke filterkoffie mee te zetten. 

De Hario V60 Dripper bestaat in verschillende varianten. De meest gebruikte is van kunststof en is gemaakt van voedselveilig poli-carbonaat en BPA-vrij. Ook niet geheel onbelangrijk uiteraard... Met de 02 versie zet je 1 tot 4 kopjes koffie. De dripper is robuust, duurzaam en vaatwasserbestendig! In onze webshop vind je een kunststof versie, en een glazen versie.

Hario V60 recept

Benodigdheden

 • Een Hario V60 dripper + Hario V60 filters 
 • Gekookt water op ongeveer 92-94 graden. Het liefst uit waterkoker met instelbare watertemperatuur en uit een opschenkkan met zwanenhals schenktuit
 • Vers gebrande koffiebonen, niet ouder dan 6 weken
 • Een koffiemolen 
 • Een kannetje of kopje om de koffie in op te vangen
 • Een weegschaal
 • Een timer 
 • Een thermometer (als je geen instelbare waterkoker hebt)

Stappenplan

 1. Gebruik (het liefst) gefilterd water en vul je waterkoker. Gebruik het water op 94 graden. Als je een instelbare waterkoker hebt kan je deze instellen op de temperatuur, of als je een reguliere waterkoker gebruikt laat je het water hierna afkoelen tot deze temperatuur.
 2. Plaats het filter in de V60 (wij gebruiken momenteel speciaal Light Roast paper filter van Cafec), zet op het kannetje en spoel door met heet water. Giet het kannetje weer leeg. Dit is belangrijk voor meerdere redenen: je haalt de papiersmaak er zo veel mogelijk uit, je filter blijft beter plakken in je filter en je verwarmt je kannetje alvast voor!
 3. Giet ook wat heet water in kopjes als je geen voorverwarmde kopjes hebt.
 4. Maal de koffie zo laat mogelijk. Hoe langer de gemalen koffie in contact staat met zuurstof hoe slechter de koffie wordt. Dus maal bijv. als je water bijna klaar is voor gebruik. Gebruik een medium grove maalgraad, dit is even spelen met iedere koffie om te kijken welke maalgraad het lekkerste resultaat geeft.
 5. Voeg 20 gram gemalen koffie toe aan het filter.
 6. Zet het geheel op de weegschaal, zet de weegschaal op 0 (tareren)en zodra je start met opschenken zet je de timer aan. Voeg nu zo snel mogelijk 60 gram water toe en laat bloomen voor 45 seconden. Door de CO2 van vers gebrande koffie te laten ontsnappen maak je de koffie beter in staat om hierna te extraheren.
 7. Schenk hierna nog een keer 60 gram water op en laat weer 45 seconden rusten. Herhaal dit totdat je in totaal 300 gram water hebt toegevoegd. 
 8. Roer even 3 keer het bovenste gedeelte rond met een lepel.
 9. Stop bij ongeveer 3 a 3:30 minuten, mijn advies is om ook te stoppen als het filter nog niet helemaal is doorgelopen. Daarna wordt het snel bitter door overextractie.

*Als de koffie bitter wordt zou je wat grover kunnen malen en als het wat waterig is kun je proberen om wat fijner te malen. Bij fijner malen ontstaat een betere extractie, maar afhankelijk van de roast level van je koffie kan het wel zijn dat het water niet helemaal doorloopt. Je kan er voor kiezen om dat te negeren en dus bij 3 a 3,5 minuut het restant weg te gooien en alleen de koffie te drinken die binnen die tijd is doorgelopen. 

Drink-smakelijk!

En zoals altijd in onze koffie instructies, als je liever een filmpje bekijkt check dan even onderstaand filmpje (verhoudingen kunnen afwijken):

Zelf de Hario V60 kopen voor thuis? Wij adviseren je graag!

Zoeken