Cold brew koffie maken met een french press

Cold Brew French PressBron: Unsplash.com

Tegenwoordig is cold brew koffie een enorme hit bij koffieliefhebbers. Als je echter denkt dat het thuis maken van cold brew koffie een gedoe is, dan moet je nog eens goed nadenken. Het proces is eigenlijk verrassend eenvoudig en met de juiste materialen, zoals een french press, kun je een heerlijke koud gezette koffie maken die perfect is voor een warme zomerdag of zelfs als een verfrissende middagpauze op een drukke werkdag. Het langzame extractie proces van cold brew resulteert in een koffie die minder bitter en zuur is dan traditioneel gezette koffie.

Bovendien kun je met cold brew koffie eindeloos experimenteren door verschillende smaken en toevoegingen toe te voegen, zoals vanille, kaneel of zelfs een scheutje siroop. Dus waar wacht je nog op? Waag je aan het maken van je eigen cold brew koffie en geniet van de verfrissende smaak en het gemak van deze trendy koffievariant.

Dus, als je wilt weten hoe je thuis cold brew koffie maakt met een french press, lees dan verder!

Het proces

Laten we beginnen met het proces. Verzamel je materialen: een french press, gemalen koffie en koud water. Het verhoudingsgewijs kan verschillen. Ga je voor een Cold Brew Concentrate die je later nog verder verdunt met melk of water? Of kies je liever voor een Cold Brew Ready To Drink die je gelijk vanuit je koelkast kan drinken? Beide varianten hebben een iets ander recept en koffie:water verhouding. Zelf maak ik het liefst RTD Cold Brew die ik lekker makkelijk mee kan nemen als ik snel de deur uit moet.

Cold Brew Concentrate

Cold brew concentrate is een geconcentreerde koude koffie. Het resultaat is een smaakvolle en geconcentreerde koffiebasis die kan worden verdund met water of melk naar smaak.

Drink jij graag je Cold Brew met Melk, dan is dit jouw go-to Cold Brew Recept. Voor dit recept gebruiken we een 1:6 Koffie:Water ratio. Hieronder zul je begrijpen hoe je dit doet.

  1. Maal 100 gram grof gemalen koffiebonen.
  2. Voeg de gemalen koffiebonen toe aan een French press.
  3. Giet 600 ml koud water over de gemalen koffiebonen.
  4. Roer de koffiebonen en het water voorzichtig door elkaar.
  5. Plaats de French press in de koelkast en laat het mengsel gedurende 12-24 uur trekken.
  6. Na de trektijd, druk de zuiger van de French press langzaam naar beneden om de gemalen koffiebonen te scheiden.

Het resulterende koffieconcentraat kan worden naar smaak verdund worden met water of melk naar keuze.

cold brew concentrate

Ready To Drink Cold Brew

Ready to drink cold brew, de naam zegt het al, is een kant-en-klare koude koffie die je direct kunt drinken. Met de 1:15 verhouding betekent dit dat je 1 deel koffie gebruikt op 15 delen water. Lees snel verder hoe je dit thuis zelf kunt maken.

Ingrediënten:

  • 60 gram grof gemalen koffie
  • 900 ml koud water

Instructies:

  1. Voeg de gemalen koffie toe aan de French press.
  2. Giet het koude water erbij en roer even door.
  3. Plaats het deksel op de French press, maar duw de zuiger niet naar beneden.
  4. Laat de koffie 12-24 uur in de koelkast steepen.
  5. Duw na de steeping-periode langzaam de zuiger naar beneden om de koffie te scheiden van de gemalen koffie.
  6. Giet de ready to drink cold brew in een glas met ijsblokjes en geniet ervan!

Proost op een verfrissende cold brew!

Lees ook: De verfrissende Cold Brew alternatieven met de Hario Cold Brew Maker.

Hoe lang blijft Cold Brew goed?

Het goede nieuws is dat cold brew koffie zeer lang houdbaar is, zelfs tot 2 weken in de koelkast. Dit komt omdat het brouwproces het zuur gehalte van de koffie vermindert en het minder gevoelig maakt voor bacteriën. Bewaar het in de koelkast in een luchtdichte container en je hebt altijd een geweldige koffie bij de hand. Als je het koud wilt, giet je wat koffie in een glas en voeg je wat ijsblokjes en melk toe.

Echter raden wij aan om je Cold Brew koffie binnen 7 -10 dagen te gebruiken voor optimale smaak. Begint je Cold Brew wat te ruiken of is de smaak een beetje off? Verdun het met water en je planten zullen er goed op gaan ;).

Bevat Cold Brew koffie meer cafeïne?

Er wordt vaak gedacht dat cold brew koffie meer cafeïne bevat dan warm gebrouwen koffie. Maar eigenlijk is het omgekeerde waar. Omdat het brouwproces kouder en trager is, heeft het de neiging om misschien een vollere smaak te hebben, maar minder cafeïne.

Dit komt doordat cafeïne oplost in warm water en cold brew koffie op koud water gebrouwen wordt. Dus, als je op zoek bent naar een koffie boost, dan moet je misschien toch een warm kopje koffie pakken. Warm gebrouwen koffie heeft de neiging om een ​​hogere concentratie cafeïne te hebben, wat kan bijdragen aan dat gewenste energieniveau.

Echter, cold brew koffie biedt een unieke smaakervaring met zijn langzame extractieproces, waardoor subtiele smaken naar voren komen. Het is dus een kwestie van persoonlijke voorkeur en de gewenste effecten die je zoekt in je kopje koffie.

Lees ook: Welke koffie heeft de meeste caffeine?

Experimenteer en pas aan

Wat zo geweldig is aan het maken van cold brew koffie met een french press is dat je verschillende soorten koffiebonen en malingen kunt gebruiken om te experimenteren met de smaak en sterkte. Je kunt zelfs toevoegingen zoals kaneel, vanille-extract, en citrusvruchten zoals sinaasappel of citroen gebruiken om het nog lekkerder te maken. Het is volledig aan jou om jouw favoriete smaak te ontdekken.

Ook kun je blijven experimenteren met de verhoudingen water koffie, de extractie periode en ga zo maar door. De mogelijkheden zijn eindeloos. Gelukkig is het super makkelijk om zelf thuis te doen, dus experimenteer lekker!

Heb je en winner gevonden, laat het me dan weten, dan ga ik die zeker zelf proberen.

Conclusie

Nu je weet hoe je op de juiste manier cold brew koffie kunt maken met behulp van een french press, kan je het overal en op elk moment thuis maken. Of je nu een feestje geeft of gewoon een rustige middag hebt, met koud gezette koffie kan je altijd genieten van een verfrissend drankje. Vergeet niet om te experimenteren met verschillende smaken en het aan te passen aan jouw eigen persoonlijke smaak. Ik hoop dat deze blog je heeft geholpen en dat je binnenkort je eigen cold brew koffie kunt maken!