Verfrissende Cold Brew Coffee: Een Gids voor de Hario Cold Brew Filter-In Bottle


Cold brew harioBron: Hario.com

Klaar om een nieuwe dimensie toe te voegen aan je koffie-ervaring? Ontdek de kunst van cold brew coffee met de Hario Cold Brew Filter-In Bottle. Met dit handige apparaat en het basisrecept van Hario zelf, kun je moeiteloos genieten van heerlijk verfrissende cold brew koffie.

In deze blog zullen we je door het proces leiden, waarbij we ook enkele spannende variaties met sinaasappel en melk behandelen die Hario super leuk heeft bedacht en beschreven. Dus pak je favoriete koffiebonen en laten we aan de slag gaan met deze ultieme dorstlesser!  

De basis van Cold Brew Coffee

Voordat we ingaan op het koffie zetten met de Hario Cold Brew Filter-In Bottle, laten we kort de basisprincipes van cold brew coffee bespreken. In tegenstelling tot traditionele warme koffie, wordt cold brew gemaakt door gemalen koffiebonen gedurende langere tijd in koud water te laten trekken. Dit resulteert in een zachte, minder bittere smaak. Het resultaat is echter wel enorm smaakvol! Cold brew is ook geweldig omdat het minder zuur is dan traditionele koffie, waardoor het gemakkelijker is voor mensen met een gevoelige maag. In deze blog gaan we wat dieper in op de geschiedenis van Cold Brew Coffee. Ben je al enthousiast? Lees dan snel verder!

Nu we bekend zijn met de basis van cold brew coffee, laten we ons richten op de Hario Cold Brew Filter-In Bottle. Dit handige apparaatje is speciaal ontworpen om het zetten van cold brew koffie eenvoudig en efficiënt te maken. Het bestaat uit een fles van hoogwaardig glas, een herbruikbaar filter en een handige dop. Met de Filter-In Bottle kun je genieten van je cold brew rechtstreeks uit de fles en het filter houdt de gemalen koffie gescheiden van de koffieconcentraat.

Basisrecept Cold Brew Coffee (van Hario)

Hario recept

Bron: Hario.com

 

Laten we nu het basisrecept van Hario bespreken. Je kunt dit recept vinden op de officiële Hario-website. Hier zijn de stappen om je eigen heerlijke cold brew coffee te maken met behulp van de Hario Cold Brew Filter-In Bottle:

Stap 1

Maal 55 gram van je favoriete koffiebonen. Vaak wordt er een grove maling aangeraden, maar Hario baseert zijn recept op een medium fijne maling. Voor de beste resultaten raden we aan om vers te malen, vlak voor het zetten. Doe de gemalen koffie in het filter. 

Stap 2

Plaats het filter (met de hals eraan bevestigd) in de fles zonder de dop erop. Gebruik ongeveer 650 ml koud water voor een sterk koffieconcentraat, vul dus de hele fles. Giet het water rustig op.

Stap 3

Zorg ervoor dat alle koffie nat is. Roer het mengsel voorzichtig door om ervoor te zorgen dat de koffie goed wordt doordrenkt.

Stap 4

Sluit de fles af met de dop, schud voorzichtig en laat het mengsel minstens 8 uur (of 's nachts) in de koelkast trekken.

Stap 5

Na de extractieperiode, haal je de fles met Cold Brew uit de koelkast en verwijder je het filter. Je zult nu een geconcentreerde koffie hebben die je kunt verdunnen met water (of melk) naar smaak. Geniet van je Cold Brew op jouw manier!

Variatie 1: Cold Brew Coffee Sinaasappel

Cold brew sinaasappel

Bron: Hario.com

Voor een echt zomers succes maak je je Cold Brew koffie met een kleine sinaasappel infusie. De zoete, sappige smaak van de sinaasappel zal zich vermengen met de koffie en zorgen voor een verfrissend aroma. De stappen komen redelijk overeen, maar voor wat inspiratie hebben we de stappen nog even goed op een rij gezet die horen bij deze variant. 

Stap 1

Snijd een paar plakken sinaasappel en doe deze in de glazen kan. 

Stap 2

Vul de kan met koud water, doe deze niet helemaal vol omdat er nog ruimte moet zijn voor het filter met de gemalen koffie. 

Stap 3

Volg de stappen van het basisrecept van Hario voor het malen van de koffie, de hoeveelheid etc. Plaats het filter met gemalen koffie in de kan.

Stap 4

Laat het mengsel 8 uur (of 's nachts) in de koelkast trekken, zoals gebruikelijk.

Stap 5

Haal de fles uit de koelkast, verwijder het filter en sinaasappelschijfjes. Je sinaasappel cold brew is nu klaar om van te genieten!

Stap 6

Serveer met ijsblokjes, water, of melk (en eventueel suiker naar wens) en geniet van je Cold Brew! Garneren met een munttakje is lekker en staat leuk...

Variatie 2: Cold Brew Coffee met melk (gekruid)

Voor melkkoffie liefhebbers of voor de iets minder hete dagen maak je je Cold Brew koffie met melk en specerijen. Deze frisse maar toch verwarmende drank (door de specerijen) is een leuke variant op bovenstaande opties. De stappen komen uiteraard weer redelijk overeen, maar we zetten ze hier nog even helder op een rij. Ook heb ik een kleine aanpassing gedaan op basis van persoonlijke voorkeur.

Stap 1

Vul de kan met 500 ml koude (plantaardige) melk naar keuze (ik gebruikte Oatly Vanille) + een eetlepel gecondenseerde melk. Uiteraard kan je hier helemaal vrij mee experimenteren, een andere verhouding is ook prima! Ik deed 2 a 3 lepels gecondenseerde melk ;-)...

Stap 2

Voeg ook de volgende elementen, of andere kruiden naar wens, toe aan de kan: een halve eetlepel gemalen kardemom, een eetlepel geraspte gember en een kaneelstokje. Hario stelt voor dit aan het eind te doen, maar ik vond het lekkerder om het mee te laten trekken. 

Stap 3

Volg de stappen van het basisrecept van Hario voor het malen van de koffie, de hoeveelheid etc. Plaats het filter met gemalen koffie in de kan.

Stap 4

Laat het mengsel 8 uur (of 's nachts) in de koelkast trekken, zoals gebruikelijk.

Stap 5

Haal de fles uit de koelkast, verwijder het filter en de vaste onderdelen uit het mengsel.

Stap 6

Het is redelijk gecontreerd, dus ik raad aan om het aan te lengen met dezelfde melk. Ik gebruikte in mijn experiment Oatly havermelk Vanille. Serveer met ijsblokjes indien gewenst en voeg eventueel nog een (nieuw) kaneelstokje toe voor de garnering! Geniet van je cold brew. 

Conclusie

Voeg een nieuwe dimensie toe aan je koffie-ervaring met de Hario Cold Brew Filter-In Bottle. Ontdek de kunst van verfrissende cold brew coffee met het basisrecept van Hario. Maak moeiteloos heerlijke cold brew en experimenteer met spannende variaties, zoals sinaasappelinfusie en gekruide melk.

De Hario Cold Brew Filter-In Bottle maakt het zetten van cold brew koffie eenvoudig en efficiënt. Geniet van de zachte, minder bittere smaak en het lage zuurgehalte van cold brew. Met de Hario Cold Brew Filter-In Bottle creëer je de ultieme dorstlesser. Pak je favoriete koffiebonen en ontdek de verfrissende wereld van cold brew coffee!