Percolator Koffiezetten: Ontdek de Geheimen voor de Perfecte Kop Koffie

Percolator koffie

Bron: Pexels.com

De percolator, mokkapot, moka pot of Bialetti is een enorm populaire manier van koffie zetten. Misschien was je er al mee bekend maar ben je op zoek naar verdieping. Of ben je misschien op zoek naar wéér een nieuwe wereld van koffiezetten? En wil je geheimen ontdekken die je misschien nog niet eerder hebt gehoord over de percolator? 

Als je graag geniet van een rijke, aromatische kop koffie, dan is dit de blog voor jou. Ook als je een liefhebber bent van espresso-stijl koffies zoals espresso, americano, cappuccino - dan is de percolator misschien wel echt iets wat je wilt proberen. 

Vandaag ga ik je begeleiden door de simpele stappen van het zetten van koffie met behulp van deze klassieke zetmethode. Ik zeg wel simpel, maar heel eerlijk - het is ook simpel om percolator koffie te verpesten. Dit is echter wel verleden tijd als je onze geheime tips in acht neemt. Dus pak je percolator erbij en laten we aan de slag gaan! 

Wat is een Percolator?

Voordat we dieper ingaan op het zetten van koffie met een percolator, laten we eerst eens kijken naar wat een percolator eigenlijk is. Een percolator is een koffiezetapparaat dat zijn oorsprong vindt in de vroege jaren 1800. Het bestaat uit een onderste kamer waarin water wordt verwarmd en een bovenste kamer waarin de gezette koffie loopt.

Het unieke kenmerk van een percolator is dat het water herhaaldelijk door de gemalen koffie wordt gedrukt door de druk van het warme water, waardoor een geconcentreerde en intense koffiesmaak ontstaat.

Je vindt percolators in allerlei vormen en maten, geschikt voor verschillende warmtebronnen. Ook verschillende merken zoals Bialetti worden als merknaam gebruikt om hetzelfde type apparaatje aan te duiden. Een percolator, Bialetti, Moka pot of mokkapot, zijn dus in feite allemaal ongeveer dezelfde apparaatjes. 

Geschikte Handmolen voor Onderweg

Heel veel liefhebbers van percolator koffie weten het als geen ander. Je kan deze zetmethode vaak makkelijk meenemen op vakantie of op reis! Dit komt door z'n compacte formaatje, maar ook doordat je het als geheel gewoon makkelijk in een tas stopt en op de beschikbare warmtebron plaatst bij gebruik. Als je op reis bent en je wilt genieten van een heerlijke kop koffie met behulp van een percolator, dan is het handig om een geschikte handmolen te hebben die je dus ook makkelijk kunt meenemen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende handmolens op de markt die perfect zijn voor onderweg. Een aanrader is de Hario Mini Mill Slim Plus handmolen. Deze betaalbare molen maalt de bonen gelijkmatig en biedt de mogelijkheid om de maalgraad aan te passen aan jouw voorkeur. Met een handmolen zoals deze kun je genieten van versgemalen koffie, waar je ook bent.

Wil je liever een stapje hoger qua kwaliteit? Dan kan ik je de TimeMore C2 Max aanraden. Deze stevige manual grinder kan ook makkelijk aangepast worden op de juiste maalgraad voor percolator koffie én is net even wat consistenter in z'n maalgraad. Wil je echt topnotch gaan? Zelf hadden we deze super fijne handmolen mee op vakantie van 1Zpresso - de JX-Pro en dat was zeker zonder spijt! 

De Juiste Maalgraad voor een Percolator

Nu je ongeveer weet wat een percolator is en de juiste molen binnen handbereik hebt, is het tijd om te ontdekken wat de juiste maalgraad is voor het bereiden van koffie met een percolator. Voor een percolator is een mediumfijne maling ideaal. Je wilt vermijden dat de gemalen koffie te fijn is, omdat dit kan resulteren in een overextractie, het verstoppen van de kleine gaatjes én een bittere smaak.

Een iets grovere maling zorgt ervoor dat het water gelijkmatig door de koffie kan stromen en een evenwichtige extractie kan plaatsvinden. Dus investeer in een goede koffiemolen en kies voor een maalgraad die iets grover is dan voor bijvoorbeeld een espresso en iets fijner is dan snelfilter-koffiemaling. 

Tip: wil je het eerst eens proberen en heb je niet een eigen koffiemolen tot je beschikking? In onze webshop kun je voorgemalen koffie bestellen. Kies in dit geval voor percolator maling. Let wel op: dit is een compromismaling aangezien eigenlijk elke koffie en elke percolator een net iets andere maling nodig heeft. 

Laten we nu gaan beginnen met koffie zetten!

Geheim 1: Een Schone Percolator en Niet Uitgedroogde Rubberen Ring

Ik wil graag beginnen met een hele belangrijke tip. Zorg ervoor dat je percolator schoon is. Een percolator is nog al snel viezig door de aanslag van koffie. Krijg je de resten niet weg? Gebruik dan eens espressomachine reiniger zoals deze blindfilter reiniging. Een schone percolator is echt een goede basis om mee te starten, zodat je een bittere smaak in je koffie kan voorkomen. 

Nog een bonus tip van James Hoffman uit onderstaand filmpje - als je de percolator bewaart in je keukenkastje, draai dan de kamers niet te straks op elkaar. Hou het losjes zodat het rubberen ringetje niet onder te veel druk staat en deze in de beste conditie blijft!

Geheim 2: De Hoeveelheid en Temperatuur van het Water

Hoeveel water je gebruikt is afhankelijk van de grootte van je percolator, dus dat is het uitgangspunt. Vul dus het onderste deel van de percolator, tot aan het streepje indien aanwezig, of gewoon tot net onder het veiligheidsventiel (dit wordt gedemonstreerd in onderstaand filmpje). Let op dat je het niet te vol giet.

Het geheim van een perfecte kop koffie met een percolator ligt in het vullen van bovengenoemde waterkamer met de juiste temperatuur water. Vaak wordt hiervoor koud water gebruikt, maar James Hoffman raadt iets anders aan! Vul de onderste kamer van je percolator met heet (!) water uit bijvoorbeeld een waterkoker (of gekookt water uit een pannetje, als je toevallig op de camping staat!). Dit doe je omdat je anders je percolator te lang op de warmtebron hebt staan en je in tussentijds ook enigszins je gemalen koffie aan het verwarmen bent. Dit laatste geeft weer een bitterdere smaak aan de gezette koffie. 

Geheim 3: Vers Gemalen en Kwalitatieve Koffie - De Sleutel tot Succes

Nu we onze percolator hebben en de bijpassende hoeveelheid en temperatuur water hebben bepaald, is het tijd om ons te concentreren op de gekozen branding van de bonen, de juiste maling en de hoeveelheid. Kies het liefst voor een medium branding van de bonen, die een volle en ronde smaak geven die past bij het espresso karakter van percolator koffie. Kies liever niet voor een dark roast koffie, om bittere smaken te voorkomen.

Vers gemalen koffiebonen zijn essentieel om de beste smaken naar voren te brengen. Kies een hoogwaardige koffieboon zoals vers gebrande specialty koffie en maal deze vlak voordat je gaat brouwen. Dit zorgt ervoor dat je koffie een ongeëvenaarde versheid en smaak heeft. Dus haal die koffiemolen tevoorschijn en maal met liefde!

Een cruciale factor bij het zetten van koffie met een percolator is de verhouding tussen koffie en water. Je zou de grootte van de kamers van de percolator kunnen aanhouden (dus de onderste kamer vullen met water tot ventiel en het koffiefilter helemaal vullen zonder aan te drukken).

Maar je kan ook wegen en meten... Een algemene richtlijn is de verhouding van 1/7 - 1/8, wat betekent dat je 1 gram koffie gebruikt per 7-8 gram water. Deze verhouding kan naar smaak worden aangepast, afhankelijk van hoe sterk je je koffie wilt hebben. Van het gewicht van het water (1 ml = 1 gram) neem je om te beginnen 1/7 of 1/8 van voor de koffie in gewicht en daarmee kan je verder gaan met experimenteren. Experimenteer met de verhoudingen en pas deze aan jouw persoonlijke voorkeur aan. Onthoud echter dat een teveel aan koffie kan resulteren in een overextractie en een te sterke smaak, terwijl te weinig koffie kan leiden tot een waterige kop koffie.

Hou er rekening mee dat je de koffie niet aandrukt zoals je bij het zetten van een espresso met een espressomachine doet. Er moet genoeg beweegruimte zijn voor het water om door de koffie heen te komen. 

Geheim 4: Geduld en Stoppen op het hoogtepunt

Plaats de percolator op een warmtebron en laat het magische zetproces beginnen. De hete, stoomrijke omgeving binnenin het apparaatje zal het water door de koffie laten stromen en een heerlijke, geconcentreerde koffie-extractie creëren.

Als eerste zul je de percolator horen sissen tijdens het opwarmen van het water. Op een gegeven moment komt er stoom door het holle buisje die uit in de bovenste kamer. Wanneer er koffie door de holle buis naar boven komt is het proces echt begonnen.

Let nu goed op dat je op tijd stopt. Als je te lang door gaat verbrandt de koffie te veel en zal het snel bitter worden. Je kan het juiste moment bepalen door goed naar het geluid te luisteren. Als je een enigszins gorgelend geluid begint te horen haal je de percolator van de warmtebron af, én, nog een allerlaatste gouden tip van James Hoffman - houdt de percolator aan de hendel vast en koel de onderste kamer van de percolator onder een koele stroom water (zoals uit de kraan). Dan stop je het zetproces. 

Percolator voor op reis

Proef het resultaat en maak eventueel af melk 

Als de betoverende aroma's zich door je huis verspreiden, weet je dat het moment van proeven is aangebroken. Giet de vers gezette koffie voorzichtig in je favoriete kopje en neem de tijd om de rijke smaken te ontdekken. Laat de koffie even afkoelen voordat je je lippen aan de rand van de mok zet en geniet van die eerste zalige slok. Sluit je ogen, adem diep in en laat de smaken je zintuigen betoveren. Ah, koffiegeluk!

Mocht je een cappuccino liefhebber zijn, kan je de percolator koffie gebruiken als basis voor de cappuccino. Schuim je favoriete melk op de juiste manier op en schenk het op de koffie. 

Conclusie

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist de kunst van het koffiezetten met een percolator onder de knie gekregen. Met de juiste percolator, vers gemalen bonen en een beetje geduld kun je nu genieten van een koffie-ervaring die je terugvoert naar de goede oude tijd. Of je nu thuis bent of onderweg, met een geschikte handmolen kun je altijd genieten van een heerlijke kop koffie met een percolator. Dus zet je percolator op, omarm de traditie maar onthoud deze gedeelde geheimen van James Hoffman voor een niet bitter kopje koffie. Proost!