Hoe gebruik je de Origami Dripper: het ultieme zetadvies

Hoe gebruik je de Origami DripperBron: Unsplash.com


De Origami Dripper is een van de mooiste pour-over drippers op de markt. Maar het is niet alleen een lust voor het oog, je kunt er ook hele smaakvolle pour over koffie mee zetten. Zelf gebruik ik de Origami Dripper dagelijks voor mijn brews en ben er zelf helemaal gek van. Als echte pour over lover is de Origami dripper een echte toevoeging op mijn bescheiden koffie arsenaal ;).
 

Zelf vroeg ik mij altijd heel erg af of de Origami niet alleen maar mooi is, maar ook goede koffie zet. En wat is bijvoorbeeld het verschil met de gevestigde Hario V60? En welke filters moet je eigenlijk gebruiken voor de Origami Dripper? In deze blog leg ik het je allemaal uit. Ook deel ik mijn favoriete Origami recept met jullie en leg ik stap voor stap uit hoe je in mijn ogen de lekkerste Origami koffie zet. Ben jij er klaar voor?

Wat is een Origami Dripper

Origami dripper

De Origami Dripper is een verbluffend mooie en uiterst functionele keramische pour-over dripper voor koffieliefhebbers die de best smakende kop koffie willen zetten.

Eenvoudig maar elegant, het Origami-ontwerp is een Japanse kunst van het vouwen van papier die al eeuwenlang wordt beoefend. De Dripper, die dezelfde naam deelt, is geïnspireerd op de speelse, kleurrijke en creatieve, maar delicate ambachtelijke geest en brengt veel hiervan over naar het koffiezetproces.

Twintig gelijkmatig verdeelde diepe verticale groeven vormen de pourover dripper, die zorgt voor een onbelemmerde waterstroom door je koffiebed. Luchtruimtes ontstaan tussen het filter en de Dripper om de brouwtijd te reguleren, met als resultaat een perfecte extractie keer op keer.

Mino-porselein wordt gebruikt bij het maken van de Origami Drippers en is een van de meest prestigieuze aardewerktradities van Japan, met meer dan 400 jaar geschiedenis. Bekend om zijn ongeëvenaarde kwaliteit en duurzaamheid, heeft porselein een fantastische thermische geleiding die de kenmerken van de koffie versterkt en zorgt voor een vol aroma en een optimale extractie.

De kegelvormige Dripper past perfect op de meeste servers en karaffen. De Origami Dripper wordt gekoesterd door degenen die houden van de ambacht van het koffiezetten en het maken van mooie dingen.

Wat zijn de voordelen van de Origami Dripper

Gebruiksgemak

De Origami is een geweldige dripper omdat je er kleinere hoeveelheden mee kunt zetten. Je kunt eenvoudig recepten gebruiken waarmee je al vanaf 12 gram koffie een geweldig herhaalbaar en schaalbaar recept kunt zetten.

Je zet de Origami dripper eenvoudig op een kannetje of server met behulp van de Origami Holder en je bent klaar voor je favoriete slow coffee recept.

Esthetisch

Naast het gebruiksgemak is de Origami dripper een echte lust voor het oog. Zijn fraaie design, verkrijgbaar in de mooiste kleuren is een echte eye-catcher in je keuken of op je koffiebar.

Wat zijn de nadelen van de Origami Dripper

 

 

Breekbaar

Het grootste nadeel is dat deze porseleinen dripper relatief breekbaar is. Dus maak niet alleen van je koffie een slow coffee, maar doe alles met deze dripper rustig aan. Dan kun je er lekker lang van genieten.

Toch heeft Origami hier wat op gevonden met de Origami Dripper air. Deze plastic variant is net als zijn grote broer een echte eye-catcher, maar valt minder makkelijk stuk als je deze per ongeluk laat vallen. 

Wat is het verschil tussen de Origami Dripper en de Hario V60

Ik vind het belangrijk om te beginnen met dat zowel de Origami Dripper als de Hario V60 uitstekende pour-over drippers zijn. De subtiele verschillen zitten in het ontwerp, de functionaliteit en de toepasbaarheid. Ik kan je alvast vertellen dat ik beide zetmethoden erg fijn vind en mijn mood laat bepalen welke dripper ik ’s ochtends pak.

Hieronder deel ik de in mijn ogen vier meest opvallende en belangrijkste verschillen tussen deze twee drippers.

Lees ook: Hoe zet je de lekkerste Hario V60 koffie

Ontwerp

De Origami Dripper heeft een uniek ontwerp met diepe verticale groeven die zorgen voor een smoothe, gelijkmatige waterstroom door het koffiebed. Het heeft een conische vorm die goed past op de meeste servers. Aan de andere kant heeft de Hario V60 een kenmerkende spiraalvormige ribbel aan de binnenkant van de dripper, wat helpt bij het reguleren van de waterstroom en het bevorderen van een gelijkmatige extractie.

Filtercompatibiliteit

De Origami Dripper is compatibel met meerdere filters wat het een veelzijdige dripper maakt. Maar welke filter moet je dan gebruiken in de Origami dripper? Zowel Hario V60-filters (Cafec) als Kalita Wave-filters zijn geschikt. Hierdoor kun je verschillende zetmethoden uitproberen met 1 dripper en een breed scala aan smaak eigenschappen extraheren. De Hario V60 daarentegen wordt meestal gebruikt met zijn specifieke V60-papieren filters.

Het zetten

De Origami Dripper biedt meer controle over het zet proces, met name over de giet- en extractie snelheid. De diepe groeven en luchtruimtes tussen het filter en de dripper zorgen voor een gecontroleerde doorstroming van water, waardoor je de extractie kunt aanpassen aan je voorkeuren. Zelf kies ik vaak voor een lange bloom (40-50 sec.), gevolgd door een single-pour. Door de giet snelheid aan te passen beïnvloed je de uiteindelijke doorlooptijd. Bij de Hario V60 ligt de controle meer bij de barista en zijn de resultaten afhankelijk van de giettechniek en -snelheid.

Warmteafgifte

De Origami Dripper is dunner en geeft relatief sneller warmte af dan de Hario V60. Dit kan resulteren in een schonere, zoetere en mildere extractie, terwijl de Hario V60 door zijn dikkere keramische wanden de warmte beter vasthoudt, wat een andere invloed kan hebben op de smaakprofielen.

Mijn ultieme Origami dripper recept 

Origami dripper recept

Yes, eindelijk. Als je tot hier gekomen bent heb ik je waarschijnlijk helemaal lekker gemaakt met de perfecte pour-over koffie met de Origami dripper. Laten we dan maar snel beginnen, binnen 5 minuten heb jij je eerste Origami koffie in je hand!

Benodigdheden

  • Origami Dripper
  • Hario V60 filters

Ingrediënten

 Instructies

  1. Maal 15 gram koffie en spoel het filter door met wat warm water.
  2. Doe de koffie in het natte filter en giet hier 40 gram water op en laat dit 40 seconden ‘bloomen’.
  3. Giet in een langzame beweging het overige water over de koffie heen tot de volledige 225 gram water is gebruikt.
  4. Roer 3 keer en beweeg de Origami dripper zodat alle koffiedeeltjes in contact met het water staan.
  5. Wacht totdat het water volledig is doorgelopen. De totale doorlooptijd zou ongeveer 2-3 minuten moeten zijn, afhankelijk van de koffie die je gebruikt.

Conclusie

De Origami Dripper is niet alleen een visueel prachtige pour-over dripper, maar biedt ook de mogelijkheid om heerlijke koffie te zetten. Het gebruiksgemak en de esthetische waarde maken het een favoriet onder pour-over liefhebbers. Hoewel het porselein breekbaar is, heeft Origami een plastic variant, de Origami Dripper Air, geïntroduceerd als een duurzamer alternatief.

Het unieke ontwerp van de Origami Dripper met diepe groeven en luchtruimtes zorgt voor een gecontroleerde waterstroom en een perfecte extractie. Het gebruik van Mino-porselein en de dunne vorm bevorderen een optimale warmteafgifte en dragen bij aan een schone, zoete en milde extractie.

Vergeleken met de Hario V60 heeft de Origami Dripper enkele opvallende verschillen. Het ontwerp en de filtercompatibiliteit van de Origami Dripper bieden meer veelzijdigheid in het zetproces. De controle over giet- en extractie snelheid is groter bij de Origami Dripper, terwijl bij de Hario V60 de resultaten meer afhankelijk zijn van de giettechniek en -snelheid van de barista.

Bovendien geeft de Origami Dripper sneller warmte af vanwege de dunne keramische wanden, wat kan resulteren in een schonere extractie, terwijl de Hario V60 de warmte beter vasthoudt en een andere invloed kan hebben op de smaakprofielen.

Met het juiste recept en de juiste techniek kan de Origami Dripper heerlijke pour-over koffie produceren. Een aanbevolen recept om de beste resultaten te behalen, omvat een bloom van 40 seconden gevolgd door een single-pour, met 15 gram koffie en 225 gram water op een temperatuur van 96°C.

Dus, als je op zoek bent naar een pour-over dripper die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook in staat is om heerlijke koffie te zetten, is de Origami Dripper zeker het overwegen waard. Probeer het uit en ontdek de mogelijkheden en smaken die het te bieden heeft.