Hoe maak je Cold Brew koffie met de AeroPress

Cold Brew koffie met de AeroPress

Natuurlijke ochtendzon, vogelgezang en de verleidelijke geur van versgezette koffie zweven door de lucht. Voor koffieliefhebbers is er niets beters dan de perfecte kop koffie om de dag mee te beginnen. En als je op zoek bent naar een verfrissende en smaakvolle twist op je traditionele koffie, dan is AeroPress Cold Brew koffie de ideale keuze. 

In dit artikel ontdek je de geheimen van het maken van AeroPress Cold Brew koffie, een methode die een nieuwe dimensie toevoegt aan je koffiebeleving. Met behulp van de revolutionaire AeroPress, een innovatief koffiezetapparaat, kun je genieten van een zijdezachte, verfrissende en smaakvolle koude koffie.

We zullen je stap voor stap begeleiden door het proces, van het kiezen van de juiste koffiebonen tot het perfectioneren van de zettijd en het verfijnen van de smaak. Ontdek hoe je de rijke aroma's en delicate nuances van koffie kunt extraheren met de AeroPress, terwijl je tegelijkertijd geniet van de verfrissing van een koude drank.

In deze blog gaan we in op een unieke methode van Aeropress Cold Brew maken die maar 2 minuten tijd kost! Dit is namelijk de methode die Aeropress zelf op hun website deelt. 

Inleiding tot AeroPress Cold Brew Coffee: een verfrissend alternatief

AeroPress Cold Brew koffie biedt een verfrissende en smaakvolle alternatieve benadering van het traditionele koffie zetten. Wat AeroPress Cold Brew zo bijzonder maakt, is de methode van koude koffie-extractie. In plaats van heet water te gebruiken, wordt de koffie langzaam gedrenkt in koud water gedurende een bepaalde periode. Dit resulteert in een minder zure en minder bittere koffie, met een verfrissend en smaakvol smaakprofiel. Maar wat echt bijzonder is aan dit specifieke recept van Aeropress zelf is dat maar 2 minuten duurt, waar een reguliere cold brew vaak minimaal 8 uur duurt. 

Om AeroPress Cold Brew koffie te maken, is het belangrijk om de juiste verhoudingen en extractietijd te kennen. Het proces omvat het malen van verse koffiebonen, het toevoegen van water en het geduldig wachten terwijl de koffie extraheert. Het resultaat is een geconcentreerde koffie die kan worden verdund met koud water of ijs, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Als je op zoek bent naar een nieuwe manier om van koffie te genieten tijdens warme zomerdagen of gewoonweg verlangt naar een verfrissend alternatief, is AeroPress Cold Brew koffie zeker het proberen waard. In de volgende hoofdstukken zullen we je stap voor stap begeleiden bij het proces van het maken van deze verkwikkende drank.

Aeropress Cold Brew Coffee maken

Stap 1: Maal je favoriete koffiebonen

Om de perfecte AeroPress Cold Brew koffie te maken, begin je met het malen van je favoriete koffiebonen. Kies het liefst voor specialty coffee die vers is gebrand. Vaak wordt er een grove maalgraad aangeraden, vergelijkbaar met de textuur van zeezout, maar in dit specifieke recept raadt Aeropress aan om fijn te malen. Het is even zoek wat de juiste maalgraad is, maar ik zou ergens tussen espressomaling en snelfiltermaling in gaan zitten, mediumfijn dus. Zo loopt het water niet voortijdig door het Aeropress filter heen. In dit recept gaan we voor 15 gram gemalen koffie.

Stap 2: Voorbereiding van de AeroPress

Plaats een papieren filter in de AeroPress filterhouder, spoel deze door en bevestig deze stevig op de hoofdcilinder. Plaats de AeroPress op een stevige mok of glazen kan, met de filterhouder naar beneden gericht. 

Stap 3: Voeg de gemalen koffie toe

Voeg 15 gram gemalen koffie toe aan de AeroPress. 

Stap 4: Giet het koude water op

Giet langzaam koud water over de gemalen koffie in de AeroPress. Zorg ervoor dat het water volledig de koffie bedekt, schenk op tot nummer 1 van de Aeropress. Dit is ongeveer 60 tot 70 ml water. 

Stap 5: Roer!

Roer nu gewoon een minuut lang. Deze stap is enorm belangrijk, dus sla deze stap niet over.

Stap 6: Drukken en genieten

Na de extractieperiode zet je de andere kant op de Aeropress en druk je langzaam de zuiger naar beneden. Zorg ervoor dat je een soepele, gelijkmatige druk uitoefent. Het resultaat is een geconcentreerde koffie die je kunt verdunnen met koud water of ijs, afhankelijk van je voorkeur. Voeg eventueel melk, suiker of andere smaakmakers toe en geniet van je verfrissende AeroPress Cold Brew koffie.

Uiteraard kan je ook de inverted methode gebruiken, dan heb je iets minder last van het feit dat water voortijdig door je filter loopt. Als je echt een fijne maalgraad kiest heb je hier wel minimaal last van.

"De timing, de extractieperiode van dit recept is echt wel uniek in Cold Brew wereld"

Timing en temperatuur overwegingen

De timing, de extractieperiode van dit recept is echt wel uniek in Cold Brew wereld. Slechts 2 minuten in tegenstelling tot een hele nacht of zelfs een hele dag! Dit wordt mogelijk gemaakt door de fijne maalgraad i.c.m. het intensief roeren door de koffie. Wel een minuut lang. Daarom is het zo belangrijk om deze stap (nummer 5) niet over te slaan of te verkorten. Op deze manier kan de koffiesmaak toch goed worden opgenomen in het water.

De temperatuur bij Aeropress Cold Brew is vrij simpel. Over het algemeen gebruik je kamertemperatuur water. Je kan natuurlijk ook water uit de koelkast gebruiken, maar kraanwater en achteraf pas ijsklontjes toevoegen aan je drankje om het tot een drankje van 200-250 ml te krijgen is een prima optie! 

Ook kan je Aeropress zetten met warm water via de reguliere weg, en deze laten druppelen op ijsklontjes. Maar in dit Aeropress Cold Brew recept gaan we echt in op het zetten met koud water. 

Het extraheren van de perfecte kop Cold Brew koffie met de Aeropress

Uiteraard is geen enkel recept heilig, ook niet dit recept van Aeropress zelf. Je kan Aeropress Cold Brew Coffee namelijk ook "gewoon" via de reguliere methode zetten, namelijk door een grovere maalgraad te gebruiken en een nacht te laten staan. Ik raad dan wel de inverted methode aan.

Het geheim bij het recept tot de perfecte kop Cold Brew koffie met de Aeropress is volgens het recept in deze blog 4 ledig:

- Gebruik gefilterd kraanwater, of bijvoorbeeld een fles Spa Blauw. 

- Kies de lekkerste specialty coffee bonen van jouw keuze, die vers is gebrand en maal deze echt vlak voor het zetten van je Aeropress Cold Brew.

- Experimenteer met de maalgraad, deze moet aardig fijn zijn, maar natuurlijk ook niet té fijn dat het bitter wordt.

- Roer echt precies een minuut zodat de smaken goed opgenomen kunnen worden.

Heb jij nog een andere tip gevonden met de perfecte kop Cold Brew koffie te zetten met de Aeropress? Laat het ons graag weten via een mailtje naar [email protected]. Wie weet kunnen we jouw tip dan delen in deze blog.

Conclusie

AeroPress Cold Brew koffie biedt een verfrissende en smaakvolle alternatieve benadering van het traditionele koffie zetten. Met de revolutionaire AeroPress en het specifieke recept dat Aeropress zelf deelt, kun je binnen slechts 2 minuten genieten van een heerlijke kop Cold Brew koffie. Deze methode van koude koffie-extractie resulteert in een minder zure en minder bittere koffie met een verfrissend en smaakvol smaakprofiel.

Door het volgen van de stappen in het recept, zoals het malen van verse koffiebonen, het gebruik van koud water en het roeren van de koffie, kun je een geconcentreerde koffie creëren die je naar wens kunt verdunnen met koud water, ijs, melk of andere smaakmakers.

Het specifieke Aeropress Cold Brew recept benadrukt het belang van de maalgraad, het roeren en de extractietijd van slechts 2 minuten. Deze elementen spelen een cruciale rol bij het creëren van de perfecte kop Cold Brew koffie met de AeroPress.

Het is ook mogelijk om Cold Brew koffie te zetten met de AeroPress volgens de traditionele methode, waarbij je grovere maling en een langere extractietijd gebruikt. Experimenteer en ontdek wat het beste bij jouw smaakvoorkeuren past.

Met AeroPress Cold Brew koffie heb je de mogelijkheid om te genieten van een verfrissend alternatief voor je dagelijkse kopje koffie, perfect voor warme zomerdagen of wanneer je gewoonweg iets anders wilt proberen. Ontdek de veelzijdigheid en smaakvolle mogelijkheden van AeroPress Cold Brew koffie en geniet van een verkwikkende koffie-ervaring die je keer op keer kunt perfectioneren.