De 3 beste 54 mm bodemloze portafilters om je espresso skills naar een hoger niveau te tillen

Beste bodemloze portafilter

Ben je een echte espresso-liefhebber en wil je je barista vaardigheden naar een hoger niveau tillen? Dan zijn de beste 54 mm portafilters een essentieel stuk gereedschap dat je zeker niet mag missen. Deze portafilters zijn specifiek ontworpen om de waterstroom nauwkeurig te begeleiden en de espresso-extractie te bestuderen en te optimaliseren, wat resulteert in een rijke, volle en smaakvolle espresso.  

Heb je haast? Onze beste keuze is de Normcore 54 mm bodemloze portafilter

In deze blog gaan we in op de top 3 beste 54 mm portafilters die je kunnen helpen bij het perfectioneren van je espresso bereiding. Of je nu een beginner bent of een ervaren barista, deze portafilters zullen ongetwijfeld een waardevolle toevoeging zijn aan jouw koffie-uitrusting. Laten we dieper ingaan op de unieke kenmerken van deze portafilters en ontdekken hoe ze jouw espresso ervaring kunnen verbeteren.

De 54 mm portafilters zijn geschikt voor de kleinere Sage/Breville machines, zoals de Sage Barista Express, Sage Barista Pro, Sage Barista Touch, Sage Bambino, etc.

Voordat je koopt: 5 dingen waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf van een portafilter.

Bij het zoeken naar de beste portafilter, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. In het stuk hieronder bespreken we 5 dingen waar je echt rekening mee moet houden bij de aanschaf van een portafilter.

 1. Ten eerste, de prijs. Hoewel je misschien geneigd bent om voor het goedkoopste model te gaan, is het belangrijk te onthouden dat goedkoop soms duurkoop is. Een duurder model kan op de lange termijn beter presteren en duurzamer zijn, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Kijk kritisch naar de andere punten, je budget en de reviews en baseer daarop je keuze.
 2. Ten tweede, de maat. In dit overzicht focussen we ons puur op 54 mm portafilters, die zoals gezegd geschikt zijn voor de kleinere Sage / Breville espressomachines. Maar in veel andere espressomachines passen deze 54 mm portafilters niet. Het is dus belangrijk goed te kijken welke maat portafilter je nodig hebt.
 3. Ten derde, de vraag of de portafilter bodemloos is of niet. Een bodemloze portafilter kan je meer inzicht geven in het extractieproces en je helpen eventuele fouten in je techniek te identificeren.
 4. Vervolgens, of het model inclusief of exclusief een filterbakje komt. Een model dat inclusief een filterbakje komt, kan handig zijn als je nog geen filterbakje hebt of als je oude aan vervanging toe is.
 5. Ten slotte, de ergonomische aspecten en het gebruikte materiaal. Een ergonomisch ontwerp zal comfortabeler zijn om te gebruiken, vooral als je van plan bent om je machine regelmatig te gebruiken. Wat betreft materiaal, roestvrij staal is over het algemeen de beste keuze vanwege de duurzaamheid en de hittebestendigheid.

Het vinden van de beste 54 mm portafilter kan even duren, maar als je deze factoren in gedachten houdt, vind je zeker iets dat perfect past bij jouw behoeften en budget. In dit overzicht hebben we ons dus beperkt tot de drie beste 54 mm portafilters in onze ogen, die allemaal bodemloos zijn en allemaal inclusief filterbakje komen en allemaal van RVS zijn gemaakt (niet het handvat). Deze waardes staan hierin dus allemaal vast. De prijzen, de ergonomische aspecten en de overige gebruikte materialen wisselen wel van elkaar.

Product 1: Normcore 54 mm bodemloze portafilter

normcore_54mm_bottomless

Kenmerken:

 • Diameter 54 mm: Deze portafilter is specifiek ontworpen voor 54 mm filterbakjes en is volledig compatibel met vele Breville Barista Pro en Breville Barista Espresso Machine modellen.
 • Zichtbaar extractieproces door bodemloze portafilter: Dankzij het ontwerp zonder bodem kunt u het volledige extractieproces nauwkeurig volgen, wat helpt bij het diagnosticeren van eventuele problemen met de espresso-extractie.
 • Premium en ergonomisch ontwerp: De geanodiseerde aluminium handgrepen zijn handmatig gedraaid en afgewerkt met kwaliteit. Bovendien zorgt het ergonomische ontwerp voor een comfortabele pasvorm in de hand.
 • Reviews: De Normcore 54 mm portafilter heeft op het moment van schrijven 628 reviews en behaalt daarmee gemiddeld 4,4 van de 5 sterren.

Overzicht:

Hoewel de Normcore 54 mm bodemloze portafilter aan de prijzige kant is, ben ik van mening dat het de investering meer dan waard is. De duurzaamheid en hittebestendigheid van het roestvrij staal, gecombineerd met de superieure kwaliteit van de handmatig gedraaide geanodiseerde aluminium handgrepen, maken dit een uitzonderlijk hoge kwaliteit portafilter.

Het feit dat de portafilter bodemloos is, wat mij in staat stelt het extractieproces nauwkeurig te volgen, draagt ook bij aan de waarde van het product. De overwegend positieve reviews, met een gemiddelde score van 4,4 van de 5 sterren, weerspiegelen de tevredenheid van de gebruikers. Ik geloof dat dit een product is dat zowel qua functionaliteit als qua esthetiek een uitstekende aanvulling is op elke espressomachine.

Maar eerlijk is eerlijk, voor de prijs van deze 54 mm portafilter kan je ook 2 of misschien wel 3 andere merk portafilters kopen. Maar is dit dan echt de beste 54 mm portafilter die er is? In mijn ogen wel!

Voordelen:

 • De materialen zijn hoogwaardig.
 • De 54 mm portafilter van Normcore is speciaal gemaakt voor de genoemde Sage Breville machines.
 • De portafilter heeft een "lekker" gewicht van 79,5 gram.

Nadelen:

 • Hoewel de reviews over het algemeen laaiend enthousiast zijn, is er een handjevol mensen die zegt dat de portafilter niet past. Ik zou me hier persoonlijk niet zo'n zorgen over maken als er zo veel gebruikers wel enthousiast zijn i.c.m. de hoge standaard van service bij Amazon.
 • Ook zijn er enkele gebruikers die rapporteren dat het handvat regelmatig los schroeft van de portafilter en dat dat erg irritant werkt. De meeste gebruikers hebben hier geen last van.

Verschil met andere WDT tools uit dit overzicht:

 • De Normcore 54 mm portafilter is de duurste uit het overzicht.
 • De Normcore 54 mm portafilter heeft als enige geen houten handvat

Kort gezegd:

Ondanks de superieure kwaliteit en functionaliteit, wordt de Normcore 54 mm portafilter geleverd met een prijskaartje dat hoger is dan vergelijkbare producten op de markt. Er zijn ook meldingen van een loskoppelend handvat, wat tot enige frustratie kan leiden. Echter, gezien de tevredenheid van de meerderheid van de gebruikers en de belofte van uitstekende klantenservice bij Amazon, geloof ik dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen deze kleine ongemakken, waardoor dit product een waardevolle investering is.

Onze score [prestaties, functies, prijs-kwaliteitverhouding]:

8,5

Bekijk 'm op Amazon.nl

Product 2: Notsek 54mm bodemloze portafilter

Notsek bottomless

Kenmerken:

 • 54 mm Sage Breville machines compatibiliteit: De Notsek 54mm bodemloze portafilter is compatibel met een scala aan 54mm Sage Breville espressomachines.
 • Inzicht in het extractieproces: Het bodemloze ontwerp maakt een duidelijk en onbelemmerd zicht op het extractieproces mogelijk, wat het gemakkelijker maakt om eventuele problemen met malen, distributie of tampen te identificeren.
 • RVS: De bodemloze portafilter is gemaakt van hoogwaardig 304 roestvrij staal.
 • Natuurlijk walnoothout: Het handvat van onze bodemloze portafilter is gemaakt van natuurlijk walnoot en heeft een ergonomisch ontwerp dat de ideale handgreep nastreeft.

Overzicht:

De Notsek 54mm bodemloze portafilter onderscheidt zich als een van de beste 54 mm portafilters in de markt, voornamelijk vanwege zijn betaalbare prijs van rond de 30-35 euro. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor koffieliefhebbers die op zoek zijn naar een kwalitatief goed product tegen een redelijke prijs. Het biedt een scala aan functies zoals compatibiliteit met een reeks 54mm Sage Breville espressomachines, een bodemloos ontwerp om het extractieproces duidelijk zichtbaar te maken én het is gemaakt van hoogwaardig 304 roestvrij staal.

Echter, ondanks deze indrukwekkende kenmerken, zijn er ook bepaalde aspecten die enige aandacht behoeven. Een van de meest voorkomende klachten van gebruikers is het kwetsbare walnoothout dat is gebruikt in het handvat van deze portafilter. Vele gebruikers hebben opgemerkt dat dit handvat, hoewel prachtig en ergonomisch ontworpen, gevoelig kan zijn voor slijtage en schade.

Samengevat, de Notsek 54mm bodemloze portafilter blijft een sterke optie voor degenen die op zoek zijn naar de beste 54 mm portafilter. Zijn gunstige prijsstelling en uitstekende functies zijn indrukwekkend, maar er moet ook rekening worden gehouden met de kwetsbaarheid van het walnoothouten handvat. Het kan dus aan te raden zijn om extra zorg te besteden aan het onderhoud van dit product om de levensduur te maximaliseren.

Ondanks dit probleem scoort ook deze 54 mm portafilter een dikke 4,3 uit 5 sterren op basis van een indrukwekkend aantal reviews. Niet slecht natuurlijk, maar ik vermoed dat je deze positieve reviews moet zien in het licht van de lage prijs. Een prima prijs kwaliteit verhouding dus.

Voordelen:

 • Het houten handvat vind ik een leuke touch geven aan deze 54 mm portafilter. Of het ook lekker werkt is een tweede punt...
 • De prijs is ook zeker een voordelig punt.

Nadelen:

 • Er zijn verschillende gebruikers die rapporteren dat het houten handvat van slechte kwaliteit is en er beschadigingen optreden door bijvoorbeeld het aandraaien. Ook wordt een houten handvat sneller warm omdat het natuurproduct de warmte uit je hand opneemt.

Verschil met andere WDT tools uit dit overzicht:

 • Deze 54 mm portafilter van Notsek is de lichtste variant van de top 3 in deze blog.
 • De Notsek 54 mm portafilter heeft een houten handvat, net als de nummer 3 uit dit overzicht.
 • De portafilter van Cross Creek is de goedkoopste optie uit het overzicht.

Kort gezegd:

Samenvattend vind ik de Notsek 54mm portafilter met zijn houten handvat een mooi en betaalbaar product. Echter, gezien de gemelde problemen met de kwaliteit en duurzaamheid van het handvat, moet men zich afvragen of een lage prijs op lange termijn echt een goede deal is. Hoewel het er stijlvol uitziet en kosteneffectief lijkt, kan het noodzakelijk zijn om op de lange termijn te investeren in een vervanging of reparatie. Goedkoop kan in dit geval duurkoop zijn.

Onze score [prestaties, functies, prijs-kwaliteitverhouding]:

7

Bekijk 'm op Amazon.nl

Product 3: Crema Coffee Products 54mm bodemloze portafilter

crema bottomless

Kenmerken:

 • Inzicht in Espresso Extractie: Met de Crema Coffee Products 54mm bodemloze portafilter bereik je de perfecte espresso extractie door het hele proces visueel te controleren en op basis daarvan aanpassingen te doen.
 • Ergonomie: De bodemloze portafilter heeft een nieuw ontworpen handvat dat 15° gekanteld is en gemaakt is van natuurlijk olijfhout. Dit zorgt voor een comfortabele grip en eenvoudige handmatige bediening tijdens het extractieproces.
 • Duurzaamheid: Gemaakt van hoogwaardig 304 roestvrij staal. Ze garanderen duurzaamheid en een lange levensduur.
 • Compatibel met meerdere Sage Breville modellen: De 54mm bodemloze portafilter werkt specifiek met Sage Breville modellen zoals de Barista Express, Barista Pro, Barista Touch, Bambino Plus, Infuser en Duo-Temp Pro.

Overzicht:

Hoewel de Crema Coffee Products 54mm bodemloze portafilter in een medium prijsklasse valt, moet ik zeggen dat de algemene score van het product indrukwekkend is. De klanten zijn bijzonder tevreden over de esthetiek van de portafilter. Dit, in combinatie met de positieve feedback over de kwaliteit en het comfort, maakt het product zeker aantrekkelijk.

Ik waardeer vooral de ergonomie van het ontwerp: het 15° gekantelde handvat van natuurlijk olijfhout biedt een comfortabele grip en eenvoudige handmatige bediening. Tevens is het product gemaakt van hoogwaardig 304 roestvrij staal wat duurzaamheid en een lange levensduur garandeert.

Ik moet echter wel enige kritiek uiten over de gemelde lekkage rond de zeef. Dit is een potentieel probleem dat in de toekomst kan leiden tot onnodige problemen en zelfs extra kosten. Ook zijn de meningen over de installatiegemak, handvat, pasvorm en waarde verdeeld. Dit zijn aspecten waar Crema Coffee Products wellicht aandacht aan moet besteden om nog verder te verbeteren. Wat ik me persoonlijk wel afvraag is of dit ligt aan de portafilter of aan de ring in de zetgroep die aan vervanging toe is, maar dat is lastig oordelen vanaf een afstand.

Ondanks deze bedenkingen denk ik dat de Crema Coffee Products 54mm bodemloze portafilter een goede aankoop is, gezien de vele positieve aspecten en de redelijke prijs. Het zal zeker een stijlvolle en nuttige aanvulling zijn op je espresso gear collectie thuis.

Voordelen:

 • Deze 54 mm portafilter scoort bij heel veel gebruikers een dikke 9! Op basis van ruim 350 reviews behaalt dit product namelijk 4,5 van de 5 sterren.

Nadelen:

 • De prijs is goedkoper dan de nummer 1, maar nog steeds 2 x zo hoog als de nummer 2 uit ons overzicht.
 • Er zijn wat problemen gemeld door enkele gebruikers, omtrent het lekken bij de zeef.
 • Ik heb de portafilter met handvat van olijfbomenhout gereviewd, maar er zijn gebruikers die een handvat met een laklaag gebruiken en daarbij een snelle achteruitgang detecteerden van deze laklaag.

Verschil met andere WDT tools uit dit overzicht:

 • De prijs zit in het midden van de nummers 1 en 2.

Kort gezegd:

De Crema Coffee Products 54mm bodemloze portafilter is een stijlvolle en nuttige aanvulling op je espresso gear collectie, ondanks enkele gemelde lekkageproblemen en verdeelde meningen over installatiegemak en waarde. Ondanks dat de prijs hoger is dan sommige alternatieven, wordt het product goed beoordeeld met 4,5 sterren uit 5 op basis van 350 reviews. Verbeteringen kunnen echter nog worden gemaakt op het gebied van duurzaamheid en prijs-kwaliteitverhouding.

Onze score [prestaties, functies, prijs-kwaliteitverhouding]:

7,5

Bekijk 'm op Amazon.nl

Hoe we deze producten hebben gekozen

Tja, hoe hebben we deze selectie van de beste 54 mm portafilters samengesteld. Het is een terechte vraag, want waarom hebben wij gekozen om de ene portafilter wel op te nemen in onze lijst en de andere niet? Het proces is eigenlijk vrij eenvoudig. Ten tijde van het schrijven van dit artikel, hebben we gekozen op basis van het huidige aanbod dat beschikbaar is voor de thuismarkt. Dit deden we in combinatie met onze eigen ervaringen met deze portafilters en de talrijke gebruikerservaringen die op dat moment beschikbaar waren.

Wat de beste 54 mm portafilter is, kunnen wij niet alleen bepalen op basis van onze expertise. Daarom vinden we het belangrijk om de schat aan gebruikerservaringen mee te nemen in onze vergelijking. Veel van onze klanten zijn ook gebruikers van deze portafilters, dus hun ervaring met het gebruik in combinatie met verschillende soorten koffie speelt een grote rol.

Daarnaast is er in de wereld van koffie soms veel aandacht voor specifieke modellen die uitstekende resultaten opleveren. We hebben uiteraard ook deze bronnen geraadpleegd. We hebben gekeken naar factoren zoals duurzaamheid, design, prijs-kwaliteitverhouding, en gebruiksgemak om je een uitgebreid overzicht te geven van de beste 54 mm portafilters die op dit moment op de markt zijn.

Veelgestelde vragen

1. Wat is een bodemloze portafilter?

Een bodemloze portafilter, ook wel naked portafilter genoemd, is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om espresso te maken. Het onderscheidende kenmerk is dat het geen bodem heeft, waardoor de barista rechtstreeks kan zien hoe de espresso uit het filter komt. Hierdoor kan de kwaliteit van de extractie en de distributie van de koffie in het filterbakje beter worden beoordeeld.

2. Voor welke machines is een 54 mm portafilter geschikt?

Een 54 mm portafilter is over het algemeen geschikt voor huishoudelijke espressomachines. Het wordt vaak gebruikt in semi-automatische en handmatige machines van een bepaalde grootte. Het is noodzakelijk om te controleren of het model van jouw machine compatibel is met een 54 mm portafilter. In ieder geval de kleiner Sage Breville machines zijn geschikt voor deze maat portafilters.

3. Waar kan je de beste 54 mm portafilters kopen?

De beste 54 mm portafilters kunnen worden gekocht bij gespecialiseerde koffiewinkels, grotere huishoudelijke winkels en online. Online platforms zoals Amazon bieden een breed scala aan portafilters, maar het is belangrijk om betrouwbare leveranciers te kiezen en recensies te controleren om ervoor te zorgen dat je een product van hoge kwaliteit koopt.

4. Wat kost een goede 54 mm portafilter?

De kosten van een goede 54 mm portafilter kunnen variëren afhankelijk van het merk, het materiaal en de functies. Gemiddeld kunnen de kosten variëren van 20 euro tot meer dan 100 euro voor high-end modellen. Ondanks de hogere kosten, kunnen duurdere portafilters meestal een betere extractie en een hogere kwaliteit espresso bieden.

5. Hoe onderhoud ik een 54 mm portafilter?

Het onderhoud van een 54 mm portafilter is vrij eenvoudig en direct gerelateerd aan de levensduur ervan. Het is belangrijk om het na elk gebruik te reinigen om koffieresten te verwijderen. Dit kan worden gedaan met warm water en een zachte borstel, gevolgd door grondig drogen. Regelmatige ontkalking, afhankelijk van de waterhardheid en frequentie van gebruik, is ook essentieel.

Conclusie

Het kiezen van de beste 54 mm portafilter is eveneens geen eenvoudige taak, met talrijke merken en kenmerken om te overwegen. De optimale 54 mm portafilter hangt af van je individuele vereisten, de hoeveelheid espresso die je maakt en de kwaliteit die je nastreeft. Hoewel velen zich concentreren op kwaliteitsmerken, is het belangrijk om een portafilter te selecteren die precies past bij je behoeften.

Kortom, om de beste 54 mm portafilter voor jou te vinden, moet je rekening houden met je espresso gewoontes en voorkeuren. En uiteraard je budget. Raadpleeg de uitgebreide vergelijking in dit document om je keuze voor de beste 54 mm portafilter gemakkelijker te maken.

Disclaimer: Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. De lijst is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld op basis van gecombineerde bronnen en eigen ervaringen, maar menselijke fouten zijn mogelijk evenals tussentijdse technische aanpassingen aan de portafilters. Bij twijfel dien je vooraf met de betreffende verkoper te dubbelchecken of de door jou gewenste functionaliteit inderdaad nog beschikbaar is voor het betreffende model portafilter.