Vind de beste koffieweegschaal in 2024 voor de allerlekkerste koffie

koffie weegschaal

Thuis koffiezetten kan een serieuze obsessie worden, dat weet ik maar al te goed. Het ontdekken van recepten gemaakt door baristakampioenen of andere koffiegekken en ze uitproberen is mijn soort zondagplezier. Terwijl sommige mensen graag op het gevoel afmeten hoeveel koffie en water ze gebruiken, ben ik absoluut team nauwkeurigheid. Daarom heb ik altijd een koffieweegschaal bij om mijn cafeïne fix te vervullen.

Als je op zoek bent naar een koffieweegschaal, zijn er een paar belangrijke functies om naar te kijken:

De beste koffieweegschalen zijn snel en gemakkelijk in gebruik, met een interface die eenvoudig te lezen en te begrijpen is. Ze moeten ook nauwkeurige metingen geven zonder vertraging en ontworpen zijn om waterschade te weerstaan. Bovendien kan een ingebouwde timer het koffiezetten nog gemakkelijker maken. Of ik nu espresso zet of filterkoffie maak, het wegen van koffiebonen en water tijdens het zetproces is een gewoonte geworden die mijn kopje koffie aanzienlijk heeft verbeterd. Als je je koffie-game echt serieus neemt wordt het tijd om de perfecte weegschaal uit te kiezen.

Ga meteen naar de review van mijn favoriete koffieweegschaal: Timemore Black Mirror

Waarom ik een koffieweegschaal aanbeveel voor het zetten van koffie

Als ik een koffiebar binnenloop en zie dat de barista elke dosering espresso afweegt op een koffieweegschaal voordat hij een shot zet, weet ik dat ik in goede handen ben. Nadat een espresso is afgesteld, is het van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de resultaten consistent zijn en elke gast dezelfde kwaliteit koffie krijgt door de dosering en output te wegen.

Op een vergelijkbare manier is deze nauwkeurigheid thuis nodig om dag in dag uit dezelfde smakelijke kop koffie te zetten. Of je nu wilt experimenteren met verschillende brouwverhoudingen of een recept wilt reproduceren dat werkt voor jouw selectie bonen, een koffieweegschaal helpt je om precies te meten hoeveel koffie en water nodig is om het gewenste resultaat te krijgen.

Wat als je een nieuwe koffie uitprobeert en je recept of verhouding niet de gewenste smaken oplevert? In dat geval kun je gemakkelijk experimenteren door verschillende parameters aan te passen en de veranderingen bij te houden met behulp van een koffieweegschaal en timer.

Hoewel je het op de gok zou kunnen doen, zou je nooit echt weten welke verandering het verschil heeft gemaakt en hoe je het kunt reproduceren. Om meer te weten te komen over koffierecepten en het belang daarvan, lees dan mijn artikel hier.

scale with chemex

Welk type koffieweegschaal is geschikt voor jou?

Het eerste waar je aan moet denken bij het kiezen van een koffieweegschaal is de grootte. Past je weegschaal op het lekbakje van je espressomachine? Voor filterkoffie moet je overwegen of de weegschaal de juiste grootte heeft voor je koffiezetapparaat.

In essentie moet een koffieweegschaal een weegfunctie hebben (duh), idealiter met een nauwkeurigheid van 0,1 gram, een tarra-knop om terug te zetten op 0 en een digitaal display. Je moet de weegschaal goed kunnen aflezen, dus zorg ervoor dat het display van goede kwaliteit is. Bovendien worden sommige weegschalen geleverd met een timer.

Ook gebeuren er wel eens ongelukken: kan je weegschaal het overleven als er per ongeluk koffie of water op wordt gemorst?

Tegenwoordig zijn er verschillende modellen beschikbaar, van eenvoudig tot slim, wat overweldigend kan zijn bij het zoeken naar de juiste koffieweegschaal. Hier is een overzicht van welke soorten koffieweegschalen beschikbaar zijn om je te helpen beslissen:

BUDGETVRIENDELIJKE OPTIES

Zeer eenvoudige digitale weegschalen zonder poespas die een tarrafunctie hebben, zoals de GreaterGoods Keukenweegschaalmet een nauwkeurigheid van 1 gram of 0,1 ounce, zijn de meest budgetvriendelijke optie.

Bij gebruik als koffieweegschaal moet je ervoor zorgen dat de grootte geschikt is voor je koffiezetapparaat en gebruik je smartphone als timer.

Hoewel dit type weegschaal niet nauwkeurig genoeg is voor espressobereiding, vinden sommige thuisbaristas dat het voldoet voor filterkoffie.

In deze prijsklasse hebben weegschalen een relatief trage reactietijd en zijn ze niet waterdicht, wat problemen kan veroorzaken bij het morsen van heet water tijdens het brouwen op de weegschaal.

WANNEER TIMING ALLES IS

Een digitale koffieweegschaal met timer zoals de OXO 11212400 Good Grips 6 Lb Precision Coffee Scale is populairder bij hobbybrouwers, omdat ze meten vanaf 0,5 of 1 gram in kleine intervallen van 0,1 gram.

Ondanks de verbeterde nauwkeurigheid vinden espresso drinkers nog steeds dat de reactietijd te traag is om dit type weegschaal te gebruiken voor espressobereiding. Maar een ingebouwde timer is een handige functie voor liefhebbers van filterkoffie om te experimenteren met verschillende extractietijden.

VOOR DE MILIEUBEWUSTE ESPRESSO-LIEFHEBBER

Een andere geweldige optie is een functionele en draagbare koffieweegschaal met timer die snel kan worden opgeladen via USB-C, zoals de Timemore Black Mirror. In tegenstelling tot de vorige modellen hoef je geen voorraad AAA-batterijen aan te leggen en geniet je van een milieuvriendelijkere optie.

Deze koffieweegschaal meet in stappen van 0,1 gram voor de hoogste precisie en wordt geleverd met een geïntegreerde timer voor volledige controle over je koffie bereiding. Hij is slank genoeg om op het lekbakje van veel espressomachines te passen en responsief genoeg om een nauwkeurige espresso te zetten.

KOFFIEWEEGSCHALEN VOOR PRO'S

Last but not least, slimme koffieweegschalen zoals de modellen Acaia Pearl, Pearl S, Pearl 2, Lunar of de ultralichte Pyxis met een gevoeligheid van 0,01 gram, zijn populaire opties voor professioneel gebruik vanwege de extreme nauwkeurigheid en vrijwel geen vertraging bij zowel filterkoffie als espressobereiding.

De Acaia-modellen zijn waterdicht, prachtig ontworpen en verbinden via Bluetooth met een app op je smartphone om zetverhoudingen te berekenen, je brouwsels bij te houden en recepten op te slaan.

Verschillende slimme weegschalen hebben verschillende functionaliteiten, maar wat ze gemeen hebben is een hogere prijs en het feit dat gebruikers vaak problemen ervaren bij het verbinden van de weegschaal met hun telefoon of bij het simpelweg gebruiken van de app waarvoor deze bedoeld is.

Mijn keuzes voor de beste koffieweegschaal in 2024.

Brewista Smart Scale

 • Ideaal voor pour-over.
 • De brouwverhouding berekent de hoeveelheid water die nodig is voor uw dosis koffie.
 • Meet in intervallen van 0,1 gram van 1 tot 2000 gram.
 • Ingebouwde timer, automatische tarrering en handmatige tarrering.
 • Opladen via USB.
 • Kieskeurige automatische modus.

Of ik nu thuis ben of onderweg, ik gebruik de Brewista Smart Scale voor het zetten van koffie. Aangezien ik vaak experimenteer met koffie-waterverhoudingen, is deze koffieweegschaal met timer perfect.

Het biedt de mogelijkheid om een gewenste zetverhouding in te stellen en meet in intervallen van 0,1 gram zodra de sensor een minimumgewicht van 1 gram detecteert. Het display reageert snel en de weegschaal is draagbaar en licht.

BREWISTA 

Over het algemeen vind ik het fijn om de Brewista Smart Scale te gebruiken. Het helpt me om consistent te zijn tijdens het zetten van koffie en ik neem het overal mee naartoe. Het feit dat je het kunt opladen via USB maakt het super handig. Op het display staat een icoon dat laat zien hoeveel batterijduur er nog over is. 

Timemore Black Mirror Coffee Scale

 • Geschikt voor espresso en pour over.
 • Snel en nauwkeurige metingen in stappen van 0,1 gram.
 • Strak en stijlvol ontwerp.
 • Lange batterijduur en snelle oplading via USB-C.
 • Inclusief siliconen mat om het apparaat te beschermen.

De Timemore Black Mirror is een prachtig apparaat met eenvoudige maar efficiënte functionaliteit. Een ingebouwde timer en tarreerfunctie, samen met directe respons, zijn de kern van de functies en maken het zetten van filterkoffie en espresso een fluitje van een cent.

Hoewel de schaal groter is dan bijvoorbeeld het Lunar-model van Acaia, is deze bruikbaar op de meeste espressomachines en tegelijkertijd kosten effectiever. De snelle respons, strakke vormgeving en nauwkeurige meting in stappen van 0,1 gram maken de Timemore Black Mirror een solide keuze voor zowel espresso als filterkoffie.

Hario V60 Drip Coffee Scale 

 • Betaalbare koffieweegschaal ontworpen voor pour-over.
 • Handmatige timer en tarra-functie.
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Meet in intervallen van 0,1 gram van 2 tot 200 gram, minder nauwkeurig daarna.
 • Niet geschikt voor espresso.
 • Niet oplaadbaar, werkt op twee AAA-batterijen.

De Hario V60 Drip Coffee Scale is een betrouwbaar apparaat dat is ontworpen voor handmatig druppelen. Het heeft alles wat je nodig hebt voor een perfect nauwkeurige druppelkoffie, van een tarrafunctie tot een timer.

Je kunt het gewicht en de brouwtijd tegelijkertijd meten, omdat beide indicatoren zichtbaar zijn op het display. Merk op dat de timer niet automatisch start, druk gewoon op de Start/Stop-knop om hem te laten lopen.

Deze handige instapweegschaal zonder ingewikkelde franjes wordt gevoed door twee AAA-batterijen. Hoewel het niet waterdicht is, kan het wel wat kleine druppels hier en daar aan.

De nauwkeurigheid van het display schittert tussen 2 en 200 gram, met metingen in intervallen van 0,1 gram. Van 200 tot 500 gram meet de weegschaal in intervallen van 0,5 gram en tussen 500 en 2000 gram meet het in intervallen van 1 gram.

Hoewel de incrementele toename goed werkt voor pour-over, maakt het het wegen van espresso met precisie nogal moeilijk.

Als je een portafilter met gemalen koffie aan de weegschaal toevoegt, zal het waarschijnlijk de drempel van 200 gram overschrijden, waardoor je niet kunt meten in stappen van 0,1 gram.

De Hario Drip Scale is ook niet ontworpen om op het lekbakje van een espressomachine te passen en staat erom bekend niet direct te reageren. Maar dat is ook niet waarvoor het gebouwd is.

Als je je beperkt tot handmatige brouwsels, is de Hario V60 Drip Coffee Scale een geweldige keuze die vriendelijk is voor je budget.

Hario Scale 

Timemore Black Mirror Nano

 • Slim en compact ontwerp, past op kleinere lekbakken.
 • Nauwkeurige meting in stappen van 0,1 gram.
 • Drie weegmodi, inclusief automatische timer- en automatische tare-functies.
 • Verlicht scherm onder een hoek voor gemakkelijk aflezen.
 • Oplaadbare batterij via USB-C, 10 uur continu gebruik na het opladen.

Als je een espresso liefhebber bent, is de Timemore Black Mirror Nano weegschaal, een update van de Timemore Black Mirror, een echte aanrader. Gemaakt van hoogwaardig plastic en metaal, ziet het er verfijnd uit en voelt het zo ook aan.

Er is veel aandacht besteed aan het ontwerp, met name wat betreft het display en de algehele grootte. Het schuine display maakt het gemakkelijk om de gegevens af te lezen, zelfs wanneer de weegschaal onder een portafilter wordt geplaatst.

Dit geldt ook wanneer een grotere brouwer, zoals de Chemex, er bovenop wordt geplaatst. Het spreekt voor zich dat je de weegschaal zowel voor espresso als voor koffie kunt gebruiken. Maar als het gaat om het zetten van espresso, blinkt deze koffieweegschaal met timer echt uit.

Door het kleine formaat past het op vrijwel elke lekbak van een espressomachine. Ik gebruik het al een paar maanden en ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben. Het is snel en nauwkeurig bij het meten van gewichtstoename van 0,1 gram.

Afhankelijk van je zetmethode kun je kiezen tussen drie modi: standaard, pour-over en espresso. Vooral bij het zetten van espresso komen de automatische tijd- en tarrafuncties goed van pas.

 Black mirror nano

Acaia Pearl

 • Extreem snelle responstijd van 20 milliseconden.
 • Geschikt voor zowel espresso als filterkoffie.
 • Minimalistisch, verfijnd design.
 • Oplaadbare batterij via USB.

Slim, chic en uiterst nauwkeurig - de Acaia Pearl, Pearl S, Pearl 2 zijn geweldige instapmodellen om de wereld van Acaia koffieweegschalen te ontdekken.

Hoewel de modellen Lunar en Pyxis vooral interessant zijn in professionele omgevingen, is de Pearl absoluut favoriet in de community van thuisbaristas. Hoewel het de meest betaalbare koffieweegschaal is in het assortiment van Acaia, moet ik je waarschuwen dat het prijskaartje aanzienlijk hoger is dan dat van een gemiddelde keukenweegschaal.

Maar in het geval van Acaia krijg je waar je voor betaalt, en dat is een uiterst duurzame weegschaal die uitblinkt in nauwkeurigheid en vele handige functies heeft. Auto-tare? Geen probleem. Auto-timer?

Uiteraard! En er is nog zoveel meer mogelijk. Verbind je koffieweegschaal met je smartphone via Bluetooth, laat de Acaia-app je brouwrecept berekenen en monitor je realtime doorstroomsnelheid.

De Pearl en Pearl S hebben dezelfde afmetingen, maar de laatstgenoemde heeft een grotere maximale capaciteit van 3kg in plaats van 2kg.

 acaia

Acaia Lunar

 • Espressoweegschaal ontworpen om overal te passen.
 • Zes uiterst nauwkeurige weegmodi.
 • Verbindt via Bluetooth met de app op je telefoon om je metingen op te nemen, op te slaan en te delen.
 • Wordt geleverd met een hittebestendig matje, een kalibratiegewicht van 100 gram en een micro-USB-oplaadkabel voor het opladen van de batterij. Ongeveer 27 uur bedrijfstijd na het opladen.

De Acaia Lunar is zoiets als de Ferrari onder de koffieweegschalen. Met een ongelooflijke responstijd van 20 milliseconden en een hoge gevoeligheid blijft er geen enkele druppel ongewogen. Gecombineerd met een compact formaat en een waterbestendige aluminium behuizing is het de perfecte aanvulling voor elke espressomachine.

Deze Acaia koffieweegschaal reageert zelfs op de kleinste gewichtsveranderingen, maar geeft je de mogelijkheid om de gevoeligheidsinstelling indien nodig aan te passen. Hij zit boordevol andere functionaliteiten, zoals zes verschillende weegmodi, een automatische timer en een tarrafunctie. Als barista kun je je workflow volledig aanpassen en hij slaat zelfs je laatste instelling op, zodat je direct verder kunt gaan waar je de vorige dag gebleven bent. De Acaia Lunar blinkt uit in een professionele omgeving, maar is ook een geweldig hulpmiddel voor toegewijde hobbybrouwers. Het is zonder twijfel de beste espressoweegschaal die er is.

 

acaia lunar 

Is het kopen van een koffieweegschaal de moeite waard?

Om een ​​smakelijke kop koffie te zetten, moet je weten hoeveel water en hoeveel gemalen koffie je moet gebruiken. In plaats van te gokken en te hopen op het beste, stelt een weegschaal je in staat om precies te zijn en je koffierecept tot op de gram nauwkeurig af te meten.

Als je het mij vraagt, is het kopen van een koffieweegschaal absoluut de moeite waard, vooral omdat er veel budgetvriendelijke opties beschikbaar zijn die je niet financieel zullen ruïneren en toch hun werk goed doen.

De nauwkeurigheid van de koffieweegschalen speelt een uiterst belangrijke rol bij de bereiding van espresso. Dit komt doordat elke extra gram koffie de extractietijd met ongeveer 2 seconden verlengt.

Elke tiende gram die je boven of onder de koffiedosis overschrijdt, heeft een lichte invloed op de sterkte, extractietijd en extractiepercentage. Hoe preciezer je bent, hoe consistenter de shots zullen zijn en hoe beter de smaak.

Als je op zoek bent naar een heerlijke espresso, is het investeren in een koffieweegschaal van goede kwaliteit met onberispelijke nauwkeurigheid zoals de Timemore Black Mirror een must!