Een dag uit het leven van een koffiebrander

coffee roaster

Een dag uit het leven van een koffiebrander... Wij ontvangen veel vragen over dit onderwerp, wat leuk om te zien! Ik begrijp dat het interessant is om een kijkje achter de schermen te nemen. Maar een standaard dag in het leven van een koffiebrander bestaat eigenlijk niet! Bij ons is elke dag anders, afhankelijk van de planning en bestellingen die binnenkomen. Dit maakt het juist spannend, zullen we maar zeggen.

Toch zijn er bepaalde aspecten die regelmatig terugkomen in een dag uit het leven van een koffiebrander, en deze deel ik graag met jullie in deze blog! De drukte van de brand-dag speelt hierbij ook een rol, zo is een maandag vaak drukker dan andere dagen. Op maandagen focus ik bijna volledig op het branden van koffie, terwijl de rest van het team zich bezighoudt met taken zoals inpakken, schoonmaken, voorraadbeheer en klantenservice. Op rustigere dagen combineer ik zelf alle taken. Welkom in mijn wereld als koffiebrander, ik ben benieuwd wat de dag mij gaat brengen...

"Dit is een dag uit het leven van een koffiebrander."

 

 

Rise and Shine

Goedemorgen! Ik ben Marvin, de medeoprichter en hoofdbrander bij Zwarte Roes Specialty Coffee. Vandaag neem ik jullie mee in een dag uit het leven van een koffiebrander. Mijn dag begint vroeg, zowel om efficiënt te starten als om voor mijn twee kleine kinderen te zorgen. Niets geeft me meer voldoening dan te denken aan mijn eerste kopje koffie van de dag...

Maar laten we ter zake komen. Mijn dag begint meestal met sporten, gevolgd door ons koffieritueel thuis. We zetten bijna altijd een pour over in de ochtend, vaak zelfs meerdere. Dit is niet alleen heerlijk, maar ook van groot belang. Het stelt me in staat om mijn kwaliteitscontrole en zetadviezen te testen in de praktijk. Elke dag als koffiebrander begint vroeg en draait om het testen van verschillende methodes!

We gebruiken graag de V60, de Origami dripper of de Aeropress voor onze pour over, en malen met plezier met onze Fellow Ode Gen 2 grinder of 1Zpresso JX-Pro. We selecteren verschillende koffies uit ons assortiment van lichte brandingen, zodat we constant de kwaliteit kunnen evalueren.

Dit is een typische dag uit het leven van een koffiebrander bij Zwarte Roes Specialty Coffee.

Het aanzetten van de Roaster

Na ons dagelijks koffiezetritueel thuis, omringd door onze twee kleintjes, begint de haastige race om op tijd op school te komen. Zodra ik op kantoor ben, zet ik als eerste de espressomachine en de koffiebrander aan. De koffiebrander heeft altijd wat tijd nodig om op te warmen, dus dit is mijn eerste taak bij aankomst.

In de tussentijd neem ik snel mijn e-mails door op urgente zaken, terwijl Eline zich vaak bezighoudt met de klantenservice. En verrassing, verrassing, daarna zet ik nog snel een dubbele espresso voor kwaliteitscontrole en geniet ik van de heerlijke smaken in mijn mond. Tja, wat kan ik zeggen, het leven van een koffiebrander is zwaar!

Ervaar een typische dag uit het leven van een koffiebrander en ontdek de passie achter dit ambacht!

Roast-planning maken

Vervolgens ga ik snel over tot de roast-planning. Ik bekijk hoeveel gebrande koffie er van elke soort nog over is van de vorige roast-day en bekijk wat er allemaal is besteld door middel van een orderlijst. Op basis van een systeem wat ik gebruik voor het koffiebranden kan ik erg makkelijk zien hoe snel een bepaalde koffie er bij ons doorheen gaat.

Dus met andere woorden: als ik nog 4 kilo van een filter special heb liggen kan ik makkelijk bepalen of wij het waarschijnlijk met die hoeveelheid gaan redden tot de volgende roast day, of niet. Want wat wij het allerbelangrijkste vinden is dat koffie zo vers mogelijk is! Dit geeft zoveel meer lekkere smaken aan je kopje koffie, dan koffie die al weken of maandenlang ligt oud te worden... Het is dus van groot belang dat ik deze roast-planning heel zorgvuldig maak.

Het afwegen en klaarzetten van de batches

Als ik dan de roast-planning op basis van de verschillende systemen heb gemaakt en in kaart heb gebracht gaat mijn dag in het leven als koffiebrander weer verder! De groene koffie moet nu klaar gezet worden. Vaak vraag ik dit aan mijn logistieke medewerker, zodat ik nog even verder kan gaan met mijn mail in de tussentijd. Als ik alleen ben die dag zal ik het echter zelf moeten verzorgen...

Alle koffies worden in batches afgewogen en klaargezet in emmers. Zo kan ik straks gemakkelijk achter elkaar door 'knallen' tijdens het branden van de koffies.

Tot nu toe is er nog niet zo veel spannends aan deze dag uit het leven van een koffiebrander, maar hierna gaan we echt beginnen.

Let the roast begin!

Wanneer de roaster begint te 'piepen', weet ik dat mijn koffiebrander opgewarmd is. Het is tijd om het feest te starten en de eerste batch klaar te zetten. In de software die ik gebruik, selecteer ik het juiste brandprofiel. Koffiebranden is een uiterst precies en secuur werk. Ik wil niet zomaar "ongeveer dit profiel nabootsen", nee, ik wil exact hetzelfde brandprofiel creëren óf met een kleine, geplande verbetering die ik tijdens mijn kwaliteitscontrole bedacht heb.

Tussen de batches door laat ik de koffiebrander weer op de juiste starttemperatuur komen. Vervolgens laat ik de zojuist gebrande koffie zo snel mogelijk afkoelen in de cooltray, om het ontwikkelproces van de koffiebonen te stoppen. Daarna gaat elke batch door de destoner, om eventuele takjes, steentjes of schroefjes eruit te filteren op basis van gewicht. Gelukkig komt dit bijna nooit voor, maar af en toe wordt er een steentje uitgefilterd. Na de destoner vallen de boontjes weer in de emmer, met de juiste deksel erop, zodat ze verpakt kunnen worden.

Dit is een dag uit het leven van een koffiebrander, waarin precisie en aandacht voor kwaliteit centraal staan.

Lunch pauze

Ik neem liever geen pauze tijdens het branden, dus ik ga over het algemeen altijd pas lunchen als ik helemaal klaar met branden ben. Soms is dit pas na 15.00 uur als het een drukke dag is.

De reden dat ik het liever niet doe is dat ik de hete brander niet alleen wil laten. En afkoelen en dan weer aanzetten duurt erg lang, langer dan mijn lunchpauze :-).

In deze dag uit het leven als koffiebrander zie je dus dat ik dus niet tussendoor even lunch, maar vaak probeer ik het zo te plannen dat mijn branddagen ook niet hele werkdagen duren. Ook omdat het behoorlijk intensief is om de hele tijd te focussen op de precieze aspecten van het vak...

Bestellingen inpakken

In mijn drukke dagelijks leven als koffiebrander komt er een dagelijkse routine kijken, waarbij ons logistieke teamlid de bestellingen inpakt. Dit proces begint vaak 's ochtends terwijl ik zelf bezig ben met het koffiebranden. We beginnen met het klaarleggen van alles en bekijken welke bestellingen al ingepakt kunnen worden en voor welke we moeten wachten op de koffies die die dag gebrand worden.

Op de dagen dat ik alleen ben, moet ik na de lunch direct beginnen met inpakken zodat alle pakketjes om 15.00 uur opgehaald kunnen worden door de bezorgdienst. Deze deadline is voor ons van groot belang. Hoewel we niet kunnen garanderen dat je pakketje de volgende dag aankomt, zorgen we er wel voor dat alle bestellingen die voor 15 uur geplaatst zijn, dezelfde werkdag nog verzonden worden. Hierdoor is het meestal mogelijk om je pakketje de eerstvolgende werkdag te ontvangen.

Dit is een typische dag uit het leven van een koffiebrander, waarbij we er altijd naar streven om onze klanten tevreden te stellen met snelle en efficiënte verzending van hun bestellingen.

Schoonmaken

Elke dag zorgen we ervoor dat onze branderij en inpakruimte weer helemaal op orde zijn. We sluiten alles netjes af, verwijderen stof en vegen overal. Alles wat terug in de kast kan, wordt opgeruimd en georganiseerd. Op deze manier kunnen we netjes en hygiënisch werken en de volgende werkdag weer optimaal beginnen.

Gelukkig hoeven we de koffiebrander niet dagelijks grondig schoon te maken. Dit is een belangrijke taak die we een paar keer per jaar zeer zorgvuldig uitvoeren. Dit is van cruciaal belang voor de smaak van de koffie, het behoud van de machine en het minimaliseren van brandgevaar. Het schoonmaken is echt een essentieel onderdeel van een dag uit het leven van een koffiebrander!

Kwaliteitscontrole en cuppen

cuppen

Als ik nog tijd over heb en mijn persoonlijke cafeïnetax nog niet bereikt is, maak ik ruimte voor kwaliteitscontrole door middel van cupping. Ook komt het regelmatig voor dat ik koffies moet cuppen die we van leveranciers hebben ontvangen om te beoordelen of we deze koffies in ons assortiment willen opnemen en dus willen inkopen. Cupping is een boeiend proces om de kwaliteit van de koffies te beoordelen.

Voor de kwaliteitscontrole van bestaande koffies kan ik op deze manier eenvoudig verschillende roastprofielen naast elkaar evalueren om te zien of het gewenste effect wordt bereikt met een bepaalde interventie. Een dag uit het leven van een koffiebrander bevat talloze koffieproeverijen, zoals je kunt zien!

Voorraad evaluatie

Een dag uit het leven van een koffiebrander: waarom het beheren van voorraad essentieel is

Het is van cruciaal belang om een goed zicht te hebben op de voorraad van al onze producten. We willen te allen tijde voorkomen dat we plotseling zonder voorraad komen te zitten. Hoewel dit incidenteel kan gebeuren, streven we er uiteraard naar om dit te voorkomen. Gelukkig maken we gebruik van systemen die ons in staat stellen om een duidelijk overzicht te hebben van onze voorraad groene koffie. Het kan echter voorkomen dat we bij 'op' niet altijd direct kunnen bijbestellen, dus soms is op écht op.

Als koffiebrander weten we dat het beheren van voorraad een essentieel onderdeel is van ons dagelijks werk. Door ervoor te zorgen dat we voldoende voorraad hebben, kunnen we onze klanten altijd voorzien van de heerlijkste koffie. Daarom nemen we de tijd om onze voorraad goed te beheren en ervoor te zorgen dat we altijd genoeg groene koffie op voorraad hebben.

Wanneer we de voorraad groene koffie inzichtelijk maken in onze systemen, hebben we een duidelijk overzicht van wat we op voorraad hebben en hoeveel. Dit stelt ons in staat om proactief te handelen en indien nodig bij te bestellen. Hoewel we niet altijd direct kunnen bijbestellen wanneer de voorraad op is, doen we ons uiterste best om ervoor te zorgen dat dit zo min mogelijk voorkomt.

Als koffiebrander begrijpen we dat een goede voorraadbeheer een van de sleutels is tot ons succes. Door ervoor te zorgen dat we altijd voldoende groene koffie op voorraad hebben, kunnen we onze klanten blijven voorzien van de beste kwaliteit en smaak. Dus ook al kan het af en toe voorkomen dat de voorraad op is, we werken er hard aan om dit tot een minimum te beperken en onze klanten tevreden te houden.

Klantenservice

Zoals eerder vermeld, is Eline vaak verantwoordelijk voor het grootste deel van onze klantenservice, omdat ze er gewoonweg zeer bedreven in is. Ze reageert snel, heeft talrijke oplossingen paraat en heeft vrijwel alles onder controle! Maar vandaag is Eline toevallig ziek en neem ik haar taken waar. Ja, een dag uit het leven van een koffiebrander omvat zoveel meer dan alleen het branden van koffie. Vandaag behandelen we alle aspecten, inclusief klantenservice.

Bij ons staat klantenservice hoog in het vaandel en we streven ernaar om vrijwel altijd binnen enkele uren te reageren. Zelfs aan het einde van de dag controleren we altijd nog even of er nog openstaande klantenservicevragen zijn. Bij ons hoef je niet dagenlang te wachten voordat je antwoord krijgt op je vraag, we hebben geen lange wachtrijen.

Conclusie

Een dag uit het leven van een koffiebrander is zeker niet beperkt tot het branden van koffie. Het omvat een veelheid aan taken die gericht zijn op kwaliteitsbeoordeling, voorraadbeheer en klantenservice. Ik, als koffiebrander, spendeer aanzienlijke tijd aan het evalueren en vergelijken van verschillende roastprofiles om de kwaliteit te waarborgen. Een even cruciale taak is het inzichtelijk houden van de voorraden, aangezien een gebrek hieraan kan leiden tot operationele onderbrekingen.

Klantenservice is een ander essentieel aspect van de rol, met de nadruk op prompte en effectieve communicatie. Hoewel deze taken normaal gesproken door de echte specialist worden opgepakt, is het mogelijk dat ik dit zelf moet overnemen in geval van onverwachte omstandigheden, zoals ziekte. Dit bevestigt dat het werk van een koffiebrander enorm divers is, en verre van eentonig.