koffiebonen kiezen

Welke koffiebonen moet ik kiezen?

Als je eenmaal in het wereldje van specialty coffee bent gestapt, dan kom je hier ook niet zomaar meer uit. Tegelijkertijd komen er een heleboel nieuwe termen en feiten op je af waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Wij krijgen ook regelmatig vragen over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld; wat is het zetadvies van een koffieboon? Welke koffiebonen moet ik kiezen in mijn situatie? Wij vinden het erg belangrijk dat iedereen de koffie kan kiezen die het beste bij ze past. 

Sta ervoor open en kies een proefpakket

Als antwoord op de vraag welke koffiebonen je moet kiezen als je nieuw bent adviseren wij altijd een proefpakket. Soms denk je namelijk te weten wat je lekker vindt, maar als je het in de praktijk proeft en jezelf volledig openstelt voor de nieuwe en verrassende smaken dit toch heel anders blijkt te zijn. In de webshop vind je verschillende soorten proefpakketten. 

Vers is best

Ten eerste is het belangrijk om altijd verse koffie te kopen. Dus als er een ‘ten minste houdbaar tot…..’ label op de verpakking staat, ga je eigenlijk al de fout in.  Je kunt beter kijken naar de datum waarop de koffie is gebrand. Vanaf 24 uur na tot en met 6-8 weken is de koffie op zijn lekkerst. Reken maar uit!

Zetadvies

Bij de meeste koffies hebben wij een advies toegevoegd over wat voor zetmethode wij zouden gebruiken voor deze specifieke koffieboon. Zo hebben we vaak minimaal 2 specials die een lightroast profiel hebben en van super hoge kwaliteit zijn. Deze adviseren wij eigenlijk alleen maar voor opschenken / slow coffee

De meeste andere koffies zijn geschikt voor volautomaten en halfautomaten. Dus eigenlijk het meest gebruikte in de vorm van espresso's / americano's / cappuccino's.

In deze blog geven we nog wat meer advies voor een beginner in koffieland!