Koffie recepten

Koffie recepten

Een veel besproken onderwerp. Wat is nou een cappuccino, hoe maak je een 'normale koffie' en ristretto-wattes?
In deze blog ga ik in op de verschillende koffie recepten die er zijn te maken met een espressomachine, op basis van de SCA (Specialty Coffee Association) richtlijnen. 

Normale koffie?

Normale koffie bestaat eigenlijk niet. Wat normaal is, is natuurlijk afhankelijk van wat je gewend bent.

In Nederland bedoelen we hier vaak een lungo of americano mee. Als je werkt met 1 koffiemolen kan je niet én espresso's én lungo's maken.

Voor een lungo heb je echt een veel grovere maalgraad nodig, om de juist extractie te laten plaatsvinden.

Zoals in deze blog uitgelegd staat zal een lungo met espressomaling "overextractie" krijgen en daardoor erg bitter uitvallen. Heb je dus 1 molen? Dan maak je geen lungo's maar americano's.

Een americano bestaat uit heet water + shot espresso. Het liefst ook in die volgorde om je cremalaag te behouden :-)koffie recepten

Melk-gebaseerde koffie's

Zo ongeveer alle koffie's gebaseerd op melk hebben als basis een goede espresso. De perfecte espresso, met de perfecte cremalaag, is dan ook key voor mooie latte art

Ristretto

Een ristretto is een soort van een hele kleine, en dus sterkere versie van espresso.

Wat je vaak ziet gebeuren in de praktijk is dat de espressomaling wordt gebruikt en het kopje gewoon halverwege de doorloop onder de machine vandaan wordt getrokken. Dit is echt niet de bedoeling!

Dit zal heel zuur smaken, omdat de koffie dan alleen 'onderextractie' heeft gehad zoals in deze blog te lezen is. 

Als je een echt goede ristretto wilt zetten zul je dus, je raadt het waarschijnlijk al, een tweede of derde molen ernaast willen hebben (of telkens je molen helemaal omgooien) om een veel fijnere maling te krijgen voor het recept van ristretto.

Zo heeft de ristretto genoeg doorlooptijd om de juiste extractie voor elkaar te krijgen :-)

Overig

In bovenstaand schema zie je de verschillende recepten met verhoudingen die er zijn. Je ziet hier bijvoorbeeld dat de Caffe Latte (koffie verkeerd) en de Latte Machiatto eigenlijk hetzelfde zijn.

Daarom is de Latte Machiatto net als de Ristretto doorgestreept. De Flat White is een redelijk nieuw verschijnsel in Nederland en er zijn nog te veel verschillende versie's van deze drank om er een standaard in te maken...

Succes met je creaties!