Hoe moet je vers gebrande koffiebonen bewaren?

Koffiebonen bewaren

Wij krijgen best vaak de vraag; “Hoe kun je nu het beste je koffiebonen bewaren en hoelang kun je ze bewaren?”. Soms wordt er zelfs gevraagd of invriezen nodig is om de kwaliteit optimaal te houden.

Heel eerlijk… Nee.

Tenzij je echt super speciale koffiebonen hebt gekocht waar je volgend jaar nog eens van wilt genieten. Dan kan dit een optie zijn. Maar let op: Dit is niet zonder risico’s.

Onze vers gebrande koffiebonen kun je zo lang bewaren als je wilt. Want koffie bederft eigenlijk niet. Maar wil je echt ultiem van de koffie genieten dan moet je deze wel binnen zes tot acht weken na branden drinken.

Daarna gaat de smaak toch wel echt achteruit en is het eigenlijk zonde van je vers gebrande specialty koffie.

Om binnen deze zes tot acht weken de koffie ook echt optimaal vers te houden zijn er wel een paar handigheidjes om toe te passen.

Allereerst is het belangrijk om de basisprincipes van koffiebonen te begrijpen en wat er voor zorgt dat ze ouder worden.

Tip: Maal altijd je koffiebonen per zetmoment. Wanneer je de koffiebonen maalt gaan de smaak en aroma's super snel weg. Gemalen koffie verliest namelijk al 15 - 50% van zijn smaak & aromas binnen een paar uurtjes.

De basisprincipes van koffiebonen begrijpen

Koffie is een agrarisch product en net als alle organische producten gaat de kwaliteit in de loop van tijd achteruit.

Blootstelling aan externe factoren zoals zuurstof, warmte vocht en licht zullen de houdbaarheid van koffie sterk beïnvloeden. Opvallend is, is dat licht de grootste invloed heeft op de houdbaarheid van koffie.

Als gebrande koffiebonen blootgesteld worden aan licht voor langere tijd, wordt er een chemische reactie geproduceerd (photodegradation). Hierdoor nemen de geur en smaak van de koffie snel af.

Uiteindelijk houd je een vlak en weinig spannend kopje koffie over waaruit alle complexe smaken zijn verdwenen.

Het is dus super belangrijk om altijd vers gebrande koffiebonen te kopen. Een goede specialty koffiebranderij brand wekelijks en soms wel dagelijks zijn koffie vers zodat jij als consument altijd de hoogste mogelijke kwaliteit in huis haalt en kunt genieten van de spannende smaken die de koffie te bieden heeft.

De koffiebrander doet er middels zijn verpakking ook alles aan om de houdbaarheid van de koffiebonen zo lang mogelijk te maken en geeft je soms zelfs tips over hoe je koffiebonen bewaren kunt.

Hoelang zijn koffiebonen houdbaar nadat je de zak hebt geopend

Hoelang je koffiebonen kunt bewaren nadat je de zak hebt geopend hangt af van twee factoren. De belangrijkste is; wanneer is de koffie gebrand?

Het is raadzamer om te kijken naar de branddatum omdat deze je de beste indicatie geeft van de houdbaarheid van de koffie. Ten tweede hangt het er helemaal van af hoe je de koffiebonen vervolgens bewaart.

Hoelang je de koffiebonen na het branden kunt bewaren is natuurlijk ook een discussie punt. Want koffie bederft helemaal niet, tenminste niet in de zak. Je kunt koffie wel jaren bewaren, maar lekker wordt je koffie niet.

Sommige koffiebranderijen zeggen dat je de koffie binnen twee weken na branden moet gebruiken voor de optimale smaak. Zelf hebben wij na uitvoerig testen geconcludeerd dat de 'sweet spot' van de meeste koffiebonen ergens tussen de zes en acht weken na het branden ligt.

Wel is het belangrijk om in die periode de koffiebonen zo goed mogelijk te beschermen tegen zuurstof, licht, warmte en vocht.

Bij Zwarte Roes maken wij gebruik van 100% recyclebare zakken waarin wij de koffie verpakken. Deze zakken zijn voorzien van een éénrichtingsventiel die ervoor zorgt dat er geen zuurstof bij de koffie kan komen.

Daarnaast worden de zakken luchtdicht dicht gesealed en is er een barrière tegen licht. Wanneer je de zak hebt geopend kun je de lucht eruit drukken en via de hersluitbare zipper de koffie weer goed dicht maken.

Zo wordt het super makkelijk gemaakt om thuis de koffiebonen te bewaren onder de beste omstandigheden.

Tips om koffiebonen te bewaren

Je koffiebonen kun je het beste bewaren in de verpakking waarin je deze hebt ontvangen als deze is voorzien van een éénrichtingsventiel, een hersluitbare strip en voldoende het licht tegen houdt.

Is dit niet het geval, dan kun je kiezen voor een luchtdichte container met een donkere kleur die geen licht, lucht en vocht doorlaat.

Op deze manier kun je koffiebonen het beste en langste bewaren en zorg je ervoor dat het smaakprofiel voor een langere periode optimaal blijft.

Veelgestelde vragen

Hoelang kun je koffiebonen bewaren?
Voor de ultieme smaakbeleving is het aan te raden om vers gebrande koffiebonen binnen zes tot acht weken na branden te drinken. Koffie bederft niet, maar gaat na deze periode wel sterk in smaak achteruit.

Kun je koffiebonen in een glazen pot bewaren?

Dit kan, maar door de blootstelling aan licht zullen je koffiebonen snel in smaak en kwaliteit achteruitgaan. Het beste is om te kiezen voor een pot of container die geen licht doorlaat.

Hoe weet je of je koffiebonen vers zijn?
Hoe vers je koffiebonen zijn, dat kun je zien aan de branddatum die op de verpakken vermeld staat.

Kan ik mijn koffiebonen bewaren in de vriezer?
Je kunt koffiebonen zeker in de vriezer bewaren om de levensduur drastisch te verlengen. Wel is het super belangrijk de koffiebonen goed vacuum te verpakken zodat je er zeker van bent dat er geen vocht of luchtjes van andere producten in de vriezer bij kunnen komen. Geloof me, daar wordt je koffie echt niet lekkerder van!

Hoelang kan ik koffiebonen uit de supermarkt bewaren?

Ook dit hangt helemaal af van de datum waarop deze koffiebonen gebrand zijn. Helaas staat er vaak geen branddatum op de koffie die je in de supermarkt koopt.

Conclusie

Vers gebrande koffiebonen bewaren doe je het beste in een verpakking die lucht- en lichtdicht is. Vervolgens kun je deze het beste op een droge en koele plek bewaren voor een ultieme smaakbeleving.

Om een idee te krijgen van hoelang je je koffiebonen kunt bewaren is het raadzaam om te kijken naar de datum waarop de koffiebonen gebrand zijn. Als je je koffie koopt bij een specialty coffee branderij dan staat dit er zeker op.

Als je deze na openen dan ook zo goed mogelijk bewaard heb je binnen zes tot acht weken de ultieme smaak te pakken. Na deze tijd gaan de aroma’s, smaak en geur elke dag een beetje verder achteruit.