Backflushing: Wat is het en hoe vaak moet je het doen?

backflushen

Voor de echte espresso- en koffieliefhebbers onder ons is de kwaliteit van onze koffie van het grootste belang. Elke slok moet perfect zijn. Maar wist je dat regelmatig onderhoud van je espressomachine, zoals backflushing, essentieel is om die perfecte kop koffie te blijven zetten? Zoals in vele artikelen waar wij ingaan op het onderhoud van je kostbare coffee-gear zoals; Hoe maak je een burr grinder schoon, vertellen we in deze blogpost wat backflushing precies inhoudt, waarom het zo belangrijk is en hoe vaak je het moet doen. 

Wat is backflushen?

Backflushing is een reinigingsprocedure gebruikt om het douchescherm, de brouwgroep en de driewegklep van je espressomachine schoon te maken. Dit proces is alleen mogelijk bij machines die zijn uitgerust met een driewegklep. Na het zetproces opent deze klep zich en laat de waterdruk, die is opgebouwd tegen de koffie, los in de lekbak. Door te backflushen gebruiken we deze drukontlasting om reinigingsmiddel omhoog te blazen in de brouwcomponenten.

Het reinigingsmiddel verwijdert oude koffieoliën en afzettingen die je koffie bitter en ranzig kunnen laten smaken. Ook voorkomt het dat koffie zich ophoopt op het douchescherm, wat uiteindelijk tot verstoppingen kan leiden. Als je kleine, onder hoge druk staande stralen water uit het douchescherm ziet komen, weet je dat het verstopt is en de waterdoorstroming beperkt.

Hoe moet je backflushen?

  1. Verwijder je filtermandje uit de portafilter en plaats een backflushschijf. Dit kan een filtermandje zonder gaatjes zijn (ook wel een blinde mandje genoemd) of een rubberen schijf die over de gaatjes van een enkel schot filtermandje past.
  2. Doe ongeveer 0,5 theelepels backflushreiniger in het mandje.
  3. Plaats de portafilter terug in de brouwgroep en zet de pomp aan.
  4. Na ongeveer 20 seconden wordt de pomp erg stil vanwege de opgebouwde druk. Wanneer deze druk is opgebouwd (stil), zet je de pomp uit.
  5. Je hoort dan een 'whoosh'-geluid als de reiniger omhoog wordt geblazen in de brouwgroep, door de driewegklep en in de lekbak leegt. Herhaal dit proces tot het schuim dat in de lekbak komt schoon is.
  6. Verwijder het handvat en spoel de reiniger uit het handvat. Plaats het handvat weer in de machine en doe nog een paar backflushes zonder reiniger... alleen met water.
  7. Verwijder ten slotte het handvat en zet de pomp een paar keer aan en uit om de resterende reiniger uit de brouwgroep te spoelen.

Waarom is backflushen belangrijk?

Regelmatig backflushen van je espressomachine zorgt ervoor dat je koffie zijn rijke en volle smaak behoudt. Het verwijdert niet alleen resterende koffieoliën en afzettingen die de smaak kunnen beïnvloeden, maar zorgt er ook voor dat je machine efficiënt blijft werken en langer meegaat. Denk eraan als een investering in je dagelijkse koffiemomenten.

Hoe vaak moet je je espressomachine backflushen?

De frequentie van backflushen hangt af van het gebruik van je machine. Voor thuisgebruikers wordt aangeraden om minimaal eens per week te backflushen met water en eens per maand met een gespecialiseerd reinigingsmiddel. Bij intensiever gebruik, zoals in een café, is het verstandig om dit proces dagelijks uit te voeren.

Conclusie

Backflushing is een cruciaal onderdeel van het onderhoud van je espressomachine, waarmee je de levensduur van je apparaat verlengt en elke dag geniet van de perfecte koffie. Neem de tijd om je machine de zorg te geven die het verdient; je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn.

Begin vandaag nog met het integreren van backflushing in je routine om de levensduur van je espressomachine te verlengen en de kwaliteit van je koffie te waarborgen. Jouw moment van perfectie hangt af van de zorg en aandacht die je aan je machine besteedt.

Vind je deze informatie over koffie onderhoud, backflushen espresso en koffiemachine reinigen nuttig?