Favo Koffie: Komt 'ie Nog Terug?

Komt ie nog terug

Een veelgestelde vraag, een vaak voorkomend probleem... Of nou ja, probleem? Soms is het ook fijn om eens noodgedwongen iets nieuws te proberen, wie weet heb je dan wel een nieuwe favo koffie.

Maar ik begrijp het natuurlijk hartstikke goed. Je proeft verschillende koffies, vergelijkt, krijgt een favoriet. Je went aan de smaak en opeens is 'ie uitverkocht. Een enkel keertje is dat echt tijdelijk, bijvoorbeeld als we nog een baaltje van deze favo specialty coffee hebben kunnen bij-reserveren bij een van onze partners en we wachten nog op de levering ervan... Maar meestal is op wel echt op helaas.  

Een stapje terug: een oogst Specialty koffiebonen

Koffiebonen zijn niet iets wat 1 op 1 gereproduceerd kan worden in een fabriek bijvoorbeeld. Wij kopen met de grootste zorgvuldigheid in op basis van onze eigen smaak voorkeuren voor specialty coffee, onze kennis van welke type koffies jullie in het verleden het lekkerst vonden en op basis van kwaliteitsrapporten in combinatie met de prijs van die huidige oogst Specialty coffee. Wat wij dan inkopen is dan ook echt (een deel van) die oogst, dat jaar, en meestal als we er achter komen dat een koffie erg enthousiast wordt ontvangen door jullie is er meestal geen mogelijkheid meer om bij te kopen voor ons omdat de oogst dan al is uitverkocht.

We kopen namelijk meestal al in als de koffiebonen nog in land van herkomst zijn. Dan krijgen we verschillende samples, sample branden deze en cuppen ze. In deze blog over Specialty Coffee vertellen we daar wat meer over. Als we ze goedkeuren wordt er dus een deel van de oogst voor ons apart gehouden, en dan is het nog maar even gokken hoe deze koffie wordt ontvangen door ons en jullie én hoe hard deze koffie gaat. 

Ons assortiment

Vaste Specialty Coffee in ons assortiment

We hebben ook veel koffies in ons assortiment die een soort van semi-vast zijn opgenomen in het assortiment. Ons vaste Specialty Coffee assortiment dus. Dit klinkt natuurlijk lekker vaag, "een soort van semi-vast", maar dat is het in de praktijk echt! We gaan duurzame relaties aan met onze partners, maar geen een oogst is hetzelfde een volgend jaar. De natuur is dat natuurlijk ook niet, niet als bij wijn bijvoorbeeld. Een oogst kan zelfs mislukken. Super sneu voor de lokale koffieboeren, soms ook erg jammer voor ons. In Brazilië is onlangs nog 40% van de oogst mislukt door onverwachte vorst. 

Daarnaast kan een oogst ook wel gelukt zijn, maar toch op dat moment niet meer passen bij ons door een veranderd smaakprofiel, te lage kwaliteit of een te hoge prijs die niet meer bij ons aanbod past. Ook dan besluiten we de koffie uit het assortiment te halen of te vervangen voor een vergelijkbare koffieboon. 

Vaste specialty koffies in ons assortiment zijn bijvoorbeeld de Blend No.1, Colombia Giraldo, Ethiopia Sidamo en Brasil Capricornio. Mede omdat deze koffies ook in horeca en andere zakelijke settings wordt geserveerd proberen we dit aanbod redelijk steady te houden. Maar kwaliteit staat natuurlijk voorop! Dus deze belofte is wel onder voorbehoud. En zelfs de vaste koffies kunnen natuurlijk op raken voordat de nieuwe oogst in Europa is gearriveerd. Hoe erg we ook ons best doen om dit te voorkomen (ruim inkopen zonder te veel marge te nemen i.v.m. de versheid van een oogst), dit kan helaas echt voorkomen. Want specialty coffee is een schaars product. 

Tijdelijke specials voor espresso én filter

Met andere woorden, de koffies waar ik in deze blog vooral naar refereer zijn echt tijdelijke specials. We maken onderscheid in ons vaste assortiment zoals hierboven beschreven, tijdelijke specials voor espresso en tijdelijke specials voor filter. Onze filter koffies zijn momenteel altijd specials en niks daarvan is vast onderdeel van het assortiment. Dus wat er vandaag beschikbaar is kan potentieel morgen echt op zijn. 

Voor espresso hebben we dus een vast assortiment en tijdelijke espresso specials die wisselen. Hoe lang ze beschikbaar zijn, daar kunnen we helaas echt geen uitspraak over doen. Dat is helemaal afhankelijk van de combinatie tussen hoeveel we hebben ingekocht van deze specialty coffee en hoe fijn jullie deze koffie vinden!

En, komt 'ie nog terug?

Heel soms, zoals bij de Indonesia Toraja Parindingan het geval is, komt er inderdaad een volgend jaar weer een oogst binnen omdat deze koffie zo enthousiast ontvangen werd en we weer heerlijke samples hebben ontvangen die door ons waren goedgekeurd.

Uiteraard mag je hier altijd vragen over stellen bij ons, want als we weten dat een bepaalde koffie erg in de smaak is gevallen en we krijgen weer nieuwe samples in het nieuwe jaar geeft dat natuurlijk wel echt een extra plus voor het inkopen van de koffie. Feedback is altijd erg fijn hiervoor. 

Maar dit kunnen we dus niet vooraf beloven, omdat zo veel factoren een rol spelen hierbij. Zoals de Uganda Lava Cherry die vorig jaar zó enthousiast werd ontvangen... We hadden naar jullie geluisterd en weer opnieuw ingekocht. Maar helaas vlak voor transport is het bedrijf failliet gegaan en is er beslag gelegd op deze geweldige koffie. Nogmaals... Super sneu voor de koffieboer, erg jammer voor de liefhebbers! 

Blijf ons vooral berichtjes sturen!

Zoals ik al eerder zei, feedback hierover is zeer welkom! Dus laat het ons echt weten als je ziet dat je favoriete koffie is uitverkocht en je vindt dit jammer. Gebruik hiervoor het contactformulier op de betreffende productpagina van jouw favo specialty coffee óf stuur ons een mailtje via [email protected]. We nemen alles mee in overweging!