Hoe voorkom je een overdosis koffie?

Koffie overdosis

Je kent het wel. Je zit achter je computer, de dag is bijna voorbij en je collega doet nog een rondje koffie. De twijfel slaat toe, “Ik heb al vier kopje koffie gedronken vandaag, straks slaap ik niet meer.” Of “Als ik zo laat nog koffie drink dan wordt slapen echt een probleem.

Naast het moeilijk in slaap kunnen komen heeft een koffie overdosis nog meer nadelige effecten voor je gezondheid. Je kunt er trillerig van worden of zelfs hartkloppingen krijgen.

Maar hoe voorkom je nu een koffie overdosis? In dit artikel ga ik je alles vertellen over de effecten van koffie zijn, hoe waarschijnlijk een overdosis cafeïne is, wat de symptomen zijn, wat de richtlijnen zijn voor koffie consumptie.

Ik help je ervoor te zorgen dat jij geen koffie overdosis krijgt

Hoe waarschijnlijk is een overdosis cafeïne

Het is best makkelijk om net iets meer cafeïne naar binnen te krijgen dan dat je lichaam eigenlijk lekker vindt. Je kent het wel, toch nog even die extra puur-over of espresso, omdat het zo lekker is. Ik worstel hier in ieder geval dagelijks mee.

Je wordt wat onrustiger, misschien een beetje trillerig en komt ‘s avonds niet in slaap. Heel vervelend, maar gelukkig niet levensbedreigend. Cafeïne doet van alles in je lichaam, maar een gevaarlijke of levensbedreigende koffie overdosis gebeurt gelukkig niet zo vaak.

Gelukkig maar!

Er zijn wel wat gevallen bekend waarbij mensen zijn gestorven door een overdosis cafeïne, maar in alle gevallen ging het hier om het innemen van cafeïne pillen. [1] In cafeïnepillen zit een zeer hoge dosering cafeïne die het lichaam dan ook kan gaan beïnvloeden.

Als er meer dan 15 milligram cafeïne per liter bloed door je lichaam giert dan ga je dit merken. Bij 100 milligram per liter kan dit dodelijk zijn. Maar gelukkig bereik je dit niet zo snel met koffie.

In een kopje koffie tref je namelijk ongeveer 40 tot 60 milligram cafeïne aan. Volgens de bloedbank, Sanquin, heeft een volwassen persoon ongeveer vijf tot zes liter bloed door zijn lichaam stromen. Een snel rekensommetje wijst dus uit dat je per kopje koffie dus ongeveer 7,2 milligram cafeïne per liter bloed binnenkrijgt.

Dat zijn bijna 14 grote koppen koffie. Ik weet dat er mensen zijn die dit elke dag redden! Maar goed voor je is het dus niet. Wat we niet moeten vergeten hier is dat cafeïne ook uitwerkt en je de piek van de cafeïne al na 30 tot 60 minuten hebt gehad.

Dus die 14 koppen koffie moet je dan ook in datzelfde uur drinken! Hmmm.. ik wil niemand uitdagen, maar ik denk dat niemand daar echt lekker op gaat! Tenzij het 14 koppen Decaf zijn ;-)

Symptomen van een overdosis cafeïne

Wanneer je een te grote hoeveelheid cafeïne in je lichaam hebt dan voel je dat echt. Volgens Mens en Gezondheid kun je bij een te grote hoeveelheid cafeïne last krijgen van de volgende symptomen:

  • snellere hartslag
  • uitdroging
  • alerter zijn
  • je onrustig, angstig of prikkelbaar voelen
  • verhoogde lichaamstemperatuur
  • prikkelbaar, onrustig of angstig
  • hoofdpijn
  • snellere ademhaling

Wanneer je last krijgt van de volgende symptomen, kan een koffie overdosis op de loer liggen:

  • zeer snelle of onregelmatige hartslag
  • wankel of slap gevoel
  • zich ziek voelen of overgeven
  • verwardheid
  • paniekaanval

Risico factoren

De cafeïne die je binnenkrijgt door het drinken van koffie kan, wanneer je niet buitensporig koffie drinkt, niet zoveel kwaad. Maar er zijn natuurlijk wel aandoeningen, of situaties waarin cafeïne een versterkende of conflicterende werking kan hebben en het risico op een koffie overdosis groter wordt.

Alchohol

Wanneer je alcohol en cafeïne combineert kan dit schadelijke effecten tot gevolg hebben. Zo is alcohol een depresivum die de hersenfuncties vertraagt. Je weet wel, dat 'mellow' gevoel wanneer je een paar wijntjes hebt gedronken.

Cafeïne maakt je daarentegen alerter. Hierdoor kan het vertragende effect van alcohol gemaskeerd worden, waardoor je het risico loopt teveel alcohol te drinken omdat je simpelweg het effect heb verzwakt.

Think twice, de volgende keer als je aan je espresso Martini lurkt ;-)

Zwangere vrouwen

Voor zwangere vrouwen geldt het advies om niet teveel koffie te drinken. Of andere dranken die cafeïne bevatten natuurlijk.

Ongeboren kindjes zijn niet in staat om cafeïne tijdig af te breken. Een te grote hoeveelheid cafeïne kan een ongeboren kindje schade toe brengen, drink dus zeker tijdens je zwangerschap koffie met mate.

Geef je borstvoeding? Een beetje koffie kan echt geen kwaad, zolang je je maar niet laat verleiden tot die 14 koppen per dag!

Mensen met onderliggende gezondheidstoestande

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van cafeïne en de gezondheid. Ook wij hebben een uitgebreid artikel geschreven over of koffie goed is voor je gezondheid.

Hoewel er momenteel geen duidelijke verbanden zijn tussen koffie drinken en de impact hiervan op het hart. Kunnen mensen die overgevoelig zijn voor cafeïne wel degelijk hartkloppingen krijgen.

Of dit nu echt gevaarlijk is weten we niet, maar zeker rede om bij overgevoeligheid je maat te kennen..

Richtlijnen voor cafeïne consumptie

Om een goede richtlijn van cafeïne consumptie te kunnen geven hebben we deze uitgesplitst in de richtlijnen voor volwassenen, voor zwangeren, voor als je borstvoeding geeft en de cafeïne richtlijn voor kinderen.

In onderstaande tabel zie je hoeveel cafeïne je per drankje ongeveer binnenkrijgt. Op hoeveel zit jij dagelijks? En val je binnen de norm?

DRANK PER 100 ML PER KOPJE (125 ML) PER GLAS (200 ML) PER BLIKJE (250 ML)

Koffie

45 mg 60 mg

120 mg

Zwarte Thee

22 mg 30 mg 60 mg
Groene Thee 15 mg 20 mg 45 mg
Cola 11 mg 20 mg 25 mg
Energy drink 22 mg 80 mg

Bron: Voedingscentrum.nl

Cafeïne richtlijn volwassenen

Volgens het Voedingscentrum wordt het voor volwassen personen aangereden om maximaal 400 mg cafeïne per dag te nuttigen en niet meer dan 200 mg in één keer.

Kijkend naar bovenstaande tabel betekent dat dus dat je als volwassen persoon maximaal 5 kopje koffie mag drinken. Let wel op dat het hier gaat om een kopje van 125 ml. Ook verschilt het per type koffie en de zetmethode.

Wil je het zeker weten. Gebruik dan deze handige cafeïne calculator.

Cafeïne richtlijnen zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven

Vrouwen die zwanger zijn kunnen het beste maximaal 200 mg cafeïne per dag drinken. Dit omdat een ongeboren baby niet in staat is om de cafeïne die hij/zij via de navelstreng binnenkrijgt op tijd af te breken.

2 kopjes koffie per dag is dus voor een zwangere vrouw de maximale aangeraden consumptie.

Cafeïne richtlijnen voor kinderen

Voor kinderen wordt er door het Voedingscentrum aangeraden niet meer dan 3 mg cafeïne per kilo lichaamsgewicht te nuttigen.

Dus afhankelijk van het gewicht van het weekend, welke vaak samengaat met de leeftijd zou je kunnen kijken hoeveel kopje koffie een kind bijvoorbeeld maximaal mag drinken.

Als je kijkt naar bovenstaande tabel mogen kinderen dus pas vanaf een jaar of 9 maximaal 1 kopje koffie per dag drinken. Gelukkig vinden de meeste kinderen koffie helemaal niet lekker.

Conclusie

Door dagelijks van je koffie te genieten zul je niet zo snel een koffie overdosis krijgen. Wel kun je snel bepaalde symptomen gaan merken van de cafeïne die door je bloedbaan stoomt. Gelukkig zijn deze symptomen niet direct schadelijk.

Let wel op wanneer je cafeïne combineert met alcohol. Deze middelen hebben tegenstrijdige werkingen wat nog wel eens een risico kan vormen. Ook voor zwangere vrouwen en kinderen gelden er andere richtlijn als het aankomt op cafeïne gebruik.

Twijfel je? Bekijk dan de bovenstaande tabel en zie eenvoudig hoeveel cafeïne er in sommige drankjes zit. Zo kun je snel uitrekenen hoeveel cafeïne je naar binnen krijgt en of je consumptie een risico vormt voor een koffie overdosis.