Wat is koffie cuppen? En hoe kun je dit zelf doen?

wat is coffee cupping

Koffie wat? Cuppen ja. Toen ik dit voor het eerst hoorde dacht ik ook, waar gaat dit over. Maar na vele jaren te werken in de koffie industrie doe ik dit inmiddels bijna dagelijks. Je kunt cuppen voor kwaliteitscontrole, om nieuwe koffies te evalueren, thuis als leuk expirement, maar je kunt er ook wereldkampioen in worden. Die ambitie heb ik zelf niet, maar koffie cuppen is steeds populairder geworden. En vandaag ga ik je uitleggen wat het is, hoe je het doet en hoe je uiteindelijk wereldkampioen kunt worden 😜. 

Wat is koffie cuppen?

In de kern is koffie cuppen een methode om koffie te proeven, gebruikt door koffieprofessionals om de smaak van een koffie te evalueren en het niveau van kwaliteit te beoordelen. Dit proces werd formeel gecodeerd door Ted Lingle in zijn boek uit 1986, The Coffee Cupper's Handbook, en blijft zich ontwikkelen binnen de industrie.

Wie cuppen er koffie?

Hoewel iedereen in principe koffie kan cuppen, wordt het voornamelijk gedaan door koffieprofessionals in zeer specifieke situaties. Denk hierbij aan traders die beoordelen of ze een bepaalde koffie gaan kopen, koffiebranders die het profiel van hun branding evalueren en barista's die hun smaakpapillen ontwikkelen.

Het is een geweldig hulpmiddel voor zowel een sensorisch overzicht van de koffie als voor het controleren van eventuele defecten, zoals schimmel, "baggy" smaken van opslag, of andere onvolkomenheden.

coffee flavor wheel
Coffee Flavor Wheel: om de smaken van de koffie te kunnen herleiden.

Koffie cuppen is een soort wijnproeven

Er zijn zeker parallellen te trekken tussen koffie cuppen en wijnproeven, waarbij beide uitstekende manieren zijn om een verfijnd gehemelte te ontwikkelen. Echter, terwijl wijnproeven vrij toegankelijk en bekend is onder een breed publiek, blijft koffie cuppen grotendeels in het domein van professionals.

Niettemin is het voor de casual koffiedrinker nog steeds een waardevolle ervaring om hun proefvaardigheden te verbeteren.

Hoe doe je het?

Simpel gezegd, cuppen is het zetten van koffie met alleen water en koffie in een klein kopje of kommetje. Dit minimaliseert de variabelen die verschillende zetmethodes kunnen introduceren. De Specialty Coffee Association heeft lang bestaande cupping protocol (SCA) geproduceerd die worden erkend als beste praktijken in de industrie. Deze normen specificeren basisparameters zoals maalgraad, watertemperatuur en apparatuur, evenals meer specifieke aanbevelingen voor het voorbereiden van de koffie samples.

Tijdens een typische cuppingsessie wordt de koffie gemeten in kleine kopjes of kommetjes, rechtstreeks gezet, waarna de 'crust' van koffiedik wordt gebroken met een lepel en vervolgens handmatig wordt afgeschept. Koffie wordt op meerdere momenten tijdens het proces geroken en geproefd, en beoordeeld op eigenschappen als zoetheid, zuurheid, body, enzovoort.

Proeven gebeurt meestal met een speciale ronde en diepe lepel, waaruit koffie wordt geslurpt om zoveel mogelijk van de koffie over het gehemelte van de proever te verspreiden. Hoewel dubbel-dippen met de lepel vaak onderdeel is van een cupping, zijn sinds de aankomst van COVID-19, meer hygiënische praktijken, zoals het overbrengen van koffie naar een kopje of andere lepel voor het slurpen, in populariteit gestegen.

Waarom zou je aan koffie cuppen doen?

Koffie cuppen opent een nieuwe wereld voor zowel professionals als liefhebbers. Het is niet alleen een manier om de diepten en complexiteit van koffie te begrijpen, maar ook om een gemeenschappelijke taal te ontwikkelen met anderen in de koffiegemeenschap.

Ben je een thuisbarista, een foodie, of gewoon iemand die van een goed kopje koffie houdt? Dan is het tijd om je in de wereld van koffie cuppen te storten. Het is niet alleen leerzaam; het is ook enorm leuk!

Wie weet, misschien vind je wel dat je een natuurlijk talent hebt voor het onderscheiden van die subtiele noten van chocolade, fruit, of zelfs bloemen in je koffie.

Conclusie

Koffie cuppen is veel meer dan gewoon koffie proeven; het is een kunst en wetenschap die je in staat stelt om de complexiteit en de rijkheid van koffie werkelijk te waarderen. Het biedt een unieke kans om je smaakpapillen te ontwikkelen, een diepere waardering voor koffie te kweken, en deel uit te maken van een gepassioneerde gemeenschap die de liefde voor koffie deelt.

Of je nu een doorgewinterde proever bent of een beginner in de wereld van koffie, cuppen nodigt je uit om dieper te duiken in de fascinerende wereld van koffie en alles wat het te bieden heeft. Dus, pak je lepel, stel je zintuigen op scherp, en bereid je voor op een avontuur dat net zo rijk en belonend is als de koffie zelf.