de juiste boon kiezen voor beginners

Nieuw in koffiewereld? Hier 5 tips!

Super leuk! Je hebt een nieuwe hobby. Koffie is echt één van de leukste hobby’s, al zeggen wij het zelf.

Wat nog leuker is, is dat de koffiewereld echt eindeloos groot is! Je zou het misschien niet verwachten als je van roodmerk uit de super af stapt, maar er is echt veel koffie in de wereld. 

Dus, koffie newbie… Waar begin je? Welke boon kies je als je een beginner bent in koffiewereld? Hoe zet je deze? In deze blog delen we 5 tips.

1. Ga zo snel mogelijk over op vers gemalen koffie.

Misschien twijfel je in het begin nog omdat je dan meteen een koffiemolen moet aanschaffen.

Maar tenzij je gaat voor een volautomatische koffiemachine (zie punt 2), is dit altijd handig en altijd een aanrader! Gemalen koffie heeft namelijk na 5 minuten al meer dan de helft van zijn aroma’s verloren…

Zonde van de mooie koffieboon!

Wij malen de koffie met alle liefde voor, maar ons advies is altijd om indien mogelijk je bonen vers te malen, dit komt zó ten goede aan de kwaliteit van je uiteindelijke bakkie en maakt dus superveel verschil in alle zetmethodes!

2. Je koffie zetten.

Oké. De koffieboon is uiteindelijk erg belangrijk, maar deze moet wel aansluiten bij je zetmethode.

Dus als je je afvraagt welke boon je moet kiezen, bedenk je dan eerst eens hoe je deze gaat zetten. Wil je de boon door je reguliere snelfilter halen? Ga je ouderwets (en nieuwerwets trouwens!) opschenken?

Of heb je een mooie bonenmachine aangeschaft? Misschien ga je zelfs wel all the way en heb je een half automaat / piston machine in je keuken staan!

Uiteindelijk kan elke boon wel voor elke zetmethode, maar je zal misschien een voorkeur hebben of ontwikkelen. Z

o drinken wij het liefst een licht gebrande, fruitige koffie met het opschenken in een Hario V60 of Aeropress (filter-stijl). En drinken we liever een wat vollere koffie als espresso.

3. Wat zijn je huidige oordelen over koffie’s die je hebt geproefd in je leven?

Denk eens goed na over wat jij van koffie vindt tot nu toe. De koffie op je werk, thuis, bij je ouders, in dat ene cafeetje… Vind je hem vaak wat bitter, juist zuur, slap of veel te sterk?

Dit zegt veel over jouw smaakpapillen en als je daarop inspeelt kan je vaak een mooie match vinden tussen de koffie en jou!

  • Stel nou, je houdt he-le-maal niet van fruitig (of zuur of aciditeit of hoe je het ook wilt noemen) dan zou ik je aanraden om voor een Braziliaanse koffie te gaan met niet te veel complexiteit. Bijvoorbeeld de Brazil Mogiana Gold in ons huidige assortiment zou daar een geschikte voor zijn.
  • Stel nou, het kan voor jou niet fruitig genoeg - probeer dan zeker een keer een mooie Ethiopische koffie!
  • Wil je ergens daar tussenin gaan zitten? Kies dan een Colombiaanse topper. Deze Zuid-Amerikaanse koffie heeft vaak een mooie balans tussen aardse smaken (cacao, noten, etc.) en fruitige tinten door de (meestal) hogere groei!

In de omschrijvingen van de koffies uit ons assortiment staan ook smaakprofielen omschreven. Kijk hiernaar, maar staar je er niet blind op. Iedereen ervaart smaken net weer even anders!

4. Kies een proefpakket!

Ben je niet vies van het prikkelen van je smaakpapillen en sta je overal voor open? Kies dan gewoon voor een compleet proefpakket met verschillende smaken. Hier vind je ons proefpakket met 4 x 250 grams zakjes. Zet, proef en oordeel zelf!

5. Lees je in en word een echte pro barista!

Heb je de juiste boon al gevonden? Op onze blog vind je heel veel handige tips en tricks over hoe je het allerbeste kopje koffie kan zetten met diverse methoden zoals de Hario V60, de Chemex, de Aeropress, een half-automaat (misschien nog wel de moeilijkste manier!) en een volautomaat.

Het kan zo veel verschil maken dat ik je echt aanraad om er eens goed naar te kijken. Kleine aspecten als watertemperatuur kunnen bijvoorbeeld een grote impact hebben!

Als je er nog steeds niet uitkomt, stuur ons dan gewoon een berichtje via [email protected]. We adviseren je heel graag! :-)