Koffiebonen malen. Wat is de beste manier en waarom?

koffiebonen malen, gemalen koffie, koffiebonen

Tegenwoordig is het voor koffiebranders niet meer dan normaal om écht verse koffie, op bestelling te branden voor de klant. En voor koffieliefhebbers niet meer normaal om ook deze verse koffiebonen te bestellen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je de heerlijke smaken van deze vers gebrande koffiebonen ook terug proeft in je kopje koffie? Het malen van koffiebonen is een belangrijke stap in het proces om een heerlijke kop koffie te zetten. 

Maar waarom zou je eigenlijk zelf je koffiebonen moeten malen en hoe kun je dit het beste doen? In dit artikel zal ik dieper ingaan op het belang van het malen van je koffiebonen, vlakvoor je je kopje koffie ziet. Ook zal ik je meer vertellen over hoe je de meeste geschikte koffiemolen vindt en waar je op moet letten. Ik sluit af met een paar bonustips om jouw kopje koffie nog lekkerder te maken 😉.

Waarom zelf koffiebonen malen?

Koffiebonen die versgemalen zijn hebben namelijk meer smaak en aroma dan voorgemalen koffie.  Wanneer de koffie eenmaal gemalen is, verliest het nog veel sneller zijn versheid. Dit komt doordat gemalen koffie relatief meer oppervlakte heeft dat vervolgens in contact komt met lucht, waardoor het sneller oud wordt. Klinkt logisch hé?! Het schijnt zelfs dat gemalen koffie binnen een paar minuten het grootste gedeelte van z'n aroma's al heeft verloren...
Het malen van koffiebonen zorgt ervoor dat de oliën en smaken die in de bonen zitten vrijkomen, wat resulteert in een heerlijk geurend kopje koffie. Daarnaast kun je door zelf je koffiebonen te malen de grootte van de maling aanpassen aan de manier waarop je koffie zet. Zo kun je de smaak en sterkte van je koffie naar wens aanpassen.


Nu je weet dat je het beste voor elk kopje koffie je koffiebonen vers kunt malen, is het misschien ook handig om te weten hoe je het beste zelf je koffiebonen kunt malen. Lees gauw verder, want ik ga het je allemaal vertellen.

Hoe kun je het beste koffiebonen malen?

Er zijn verschillende soorten koffiemolens beschikbaar, waaronder handmatige en elektrische molens. Handmatige molens zijn stil en draagbaar, terwijl elektrische molens sneller en gemakkelijker te gebruiken zijn.

Bij het malen van koffiebonen is het belangrijk om de juiste maalgraad te kiezen, afhankelijk van de zetmethode. Voor een espresso moet de maling fijn zijn, terwijl voor filterkoffie de maling grover moet zijn. 

Ongeacht welke molen je gebruikt, zorg ervoor dat de molen schoon is voordat je begint met malen, om de kwaliteit van de koffie te behouden. Experimenteer met verschillende maalgraden en ontdek welke het beste werkt voor jouw smaak en zetmethode. Door te malen met de juiste molen en maalgraad, kun je genieten van een heerlijk kopje koffie met een optimale smaak en aroma.

Ik raad het zelf altijd aan om een koffiemolen te kiezen waarbij je de maling kan aanpassen. Daarnaast moet de molen de koffie wel echt malen en niet kapot slaan zoals bij de typische Blokker en Lidl-molentjes met een knop bovenop, die je vaak al voor een tientje kunt kopen. 

Soorten koffiemolens voor het malen van je koffiebonen

Zoals ik hiervoor al kort aangaf zijn er verschillende soorten koffiemolens die je zou kunnen gebruiken. De juiste keuze is puur afhankelijk van je budget en wat je met je koffiemolen wilt bereiken. Ga je alleen espresso's maken of wil je een allrounder? Zelf zet ik thuis alleen maar slow coffee en is de Fellow Ode Gen 2 voor mij een echte topper. Naast dat het een hele goede koffiemolen is, is deze ook nog erg mooi om te zien!

Wil je weten welke molen het beste bij jou past? Lees dan mijn artikel over de top 12 koffiemolens en kom erachter welke koffiemolen jouw koffiemoment nog beter gaat maken.

Koffiebonen malen op reis

Ben je net als ik een echte reisjunkie en wil je overal waar je bent ook van de beste koffie kunnen genieten, dan is een handmolen wel echt een must. Deze zijn gemakkelijk mee te nemen, stil en vaak erg goed in het malen van je koffiebonen. Qua prijs varieren deze handmolens van enkele tientjes tot een paar honderd euro.

Budgettip 

Kost je reis je al genoeg en is je budget daarom beperkt? Een goede optie is dan de Hario koffiemolen. Deze is lekker compact, duurzaam en maalt redelijk consistent. Hij wordt een allrounder genoemd, maar ik vind het meer een molen geschikt voor filterkoffies, omdat hij in mijn optiek niet fijn genoeg maalt voor een espresso. 

Lees ook: De top 5 beste handmatige koffiemolens 

Bonustip: Hoe houd je je koffiebonen vers

Zoals beloofd nog een laatste tip om naast het altijd vers malen van je koffie, je koffie ook op andere manieren zo vers mogelijk te houden voor de ultieme smaakbeleving. Het belangrijkste is de manier waarop je je koffiebonen bewaart. Houd deze altijd in een luchtdichte, donkere verpakking en zorg dat je boontjes lekker droog blijven. 

Conclusie

Het malen van koffiebonen is een belangrijke stap om een ​​heerlijke kop koffie te zetten, en het malen van versgemalen bonen zorgt voor meer smaak en aroma dan voorgemalen koffie. Het verlies van aroma's is te wijten aan het grote oppervlak van gemalen koffie, dat in contact komt met lucht en snel oud wordt.

Het malen van koffiebonen onthult de smaken en oliën die in de bonen zitten en geeft je de mogelijkheid om de grootte van de maling aan te passen aan de manier waarop je koffie zet. Er zijn verschillende soorten koffiemolens beschikbaar, zoals handmatige en elektrische molens. Kies de juiste molen en maalgraad om te genieten van een heerlijk kopje koffie met optimale smaak en aroma.