volautomaat koffiemachine

Een volautomaat koffiemachine instellen

Steeds meer mensen hebben een mooie, en vooral handige, volautomaat koffiemachine in hun keuken staan. Een volautomaat koffiemachine is een espressomachine waarbij de koffiemolen is geïntegreerd, dus waarbij je niet los de koffie hoeft te malen. Het voordeel hiervan is dat het schoner blijft in je keuken, het bespaart een heleboel tijd en toch wordt je koffie vers voor je gemalen per koffie-moment!

Een machine en/of molen instellen voor een bepaalde koffie is niet alleen van belang bij halfautomaten (piston apparaten) of bij opschenk-methodes (Chemex, V60 etc.), maar ook bij volautomaten. In deze blog leggen we uit waar je op kan letten bij het instellen van je volautomaat koffie machine!

Een nieuwe koffie in je koffiemachine

Als je een nieuwe koffie hebt gekocht is het waarschijnlijk zaak om de instellingen van je volautomaat koffiemachine aan te passen, omdat elke koffie op een andere manier het best tot zijn recht komt.

Het verschilt een beetje per model volautomaat koffiemachine, maar er is vaak meer mogelijk dan je van te voren verwacht. Pak dus even de gebruiksaanwijzing erbij! Bij de luxere modellen kan je meestal net even wat meer instellen dan bij de goedkopere modellen. Logisch uiteraard... In deze blog gaan we in op de maalgraad, watertemperatuur, volume en sterkte.

Maalgraad

Over het malen van je koffie hebben we het al eerder gehad in deze blog. De maalgraad van je koffie zegt bijzonder veel over de uiteindelijke smaak van je koffie. Al is je koffieboon nog zo bijzonder, de uiteindelijke koffie kan er alsnog beroerd uitkomen als bijvoorbeeld de maalgraad niet optimaal is. Wat de ideale maalgraad is, is afhankelijk van de koffie en komt neer op uitproberen. Als je bij een bepaalde (gemiddelde) maalgraad begint, en je daarna de koffie proeft kan je vanuit daar weer verder:

- smaakt je koffie te waterig of te zurig: dan mag de maalgraad een stukje fijner.

- smaakt je koffie te bitter of geconcentreerd: dan mag de maalgraad een stukje grover. 

gemalen koffie

Watertemperatuur

Niet alle volautomaat koffiemachines hebben hiervoor een instelbare optie, maar mocht je het wel tot je beschikking hebben: speel ermee! Over het algemeen geldt dat je sowieso niet een te hoge watertemperatuur wilt voor je koffie. Water rond het kookpunt is dan ook meestal veel te hoog. Ergens tussen de 92 en 96 graden is vaak het meest ideaal. Ook hier is van belang - proeven en bijstellen:

- smaakt je koffie te bitter (en is je maalgraad goed): probeer dan je watertemperatuur iets lager in te stellen.

Volume

De hoeveelheid uiteindelijke koffie wordt grotendeels bepaald door de hoeveelheid water die je door de gemalen koffie heen laat stromen. Je kan voor twee opties kiezen. Of je kiest je volume op basis van je servies, of op basis van het geadviseerde volume (de richtlijn) per type koffie. Als je voor optie 1 kiest voorkom je een 'Haags bakkie', en als je voor optie 2 kiest heb je over het algemeen de meest ideale verhouding koffie en water. 

volume koffie

Richtlijn volume per type koffie:

Type Koffie  Volume (ml)
Ristretto 15
Espresso 30
Doppio 60
Americano (gewone koffie = espresso shot + heet water) 150

Lees hier meer over verschillende koffierecepten op basis van een espresso.

 

Sterkte

Uiteraard is ook de sterkte van de koffie weer helemaal afhankelijk van de persoonlijke smaak. Volgens de espresso-richtlijn (en alle dranken gebaseerd op de espresso, zoals: cappuccino, americano, latte, doppio, etc.) gebruik je ongeveer 8-9 gram koffie per espresso shot. Nu zullen de meeste volautomaat koffiemachines waarschijnlijk niet de hoeveelheid koffiebonen per koffie in gewicht tonen, maar speel hier mee. Het moet niet te waterig worden, maar zeker ook niet te geconcentreerd! 

Uiteindelijk is al het bovenstaande slechts een richtlijn om je in de juiste richting te laten denken. Er is geen goed of fout, er is alleen smaak... ;-) Veel plezier!