Log-in
Stel wachtwoord opnieuw in
We sturen je een e-mail om je wachtwoord opnieuw in te stellen.
Koffieliefhebbers, we hebben allemaal weleens ergens een kopje koffie gaat die totaal geen voldoening gaf. Alsof je water met een koffiesmaakje drinkt. Hoe kan het toch dat sommige koffie zo waterig smaakt? Ik zal je vertellen; het is super makkelijk om te fixen, als je maar weet wat de oorzaak is. Daarom ga ik je hier de 4 meest voorkomende redenen vertellen waarom koffie soms zo waterig smaakt.
Het is mogelijk dat je een koffiezetter bent die een beetje te enthousiast is om je ochtend dusdanig te versnellen dat het de koffie door de filter jaagt alsof het een pitstop is.
Als je je koffie te snel zet, zul je een waterige en slap smakende koffie krijgen. De ware smaak van koffie wordt onthuld wanneer de doorlooptijd en extractie optimaal zijn.
De Oplossing? Geef koffietijd! Een langere doorlooptijd betekent dat de koffie langer in contact kan zijn met het water en dit geeft de smaken meer tijd om zich optimaal te ontwikkelen.
Ooit een recept gevolgd maar toch de plank misgeslagen? Zo is het ook met koffie; de verhouding van water tot koffie is cruciaal. Als je te weinig koffie gebruikt voor de hoeveelheid water, zal je een soort koffie-thee krijgen. Je proeft in de verte wel dat je koffie drinkt, maar dit is niet die mooie volle kop koffie waar je over gedroomd had.
De Gouden Regel? Voor de optimale koffie gebruik ik altijd een koffie water ratio van 1:15.
Het klinkt logisch maar je koffie kan waterig smaken omdat je letterlijk waterig water gebruikt. Water dat niet de juiste temperatuur heeft, kan niet de maximale smaak van de koffie-extractie onttrekken. Te heet en het kan bitter worden, te koud en het smaakt alsof het niet echt wakker is.
Wat te Doen? Zorg ervoor dat je water minimaal 93 graden Celsius is (en maximaal 96) om die perfecte extractie te krijgen!
Espresso-liefhebbers, luister! Als je espresso-apparaat niet de juiste druk levert, kan het zijn dat je koffie te snel lekt en een waterige espresso levert. Espresso draait om druk. Als er geen druk opgebouwd kan worden dan loopt het water te snel door de koffie heen. En dat is wat je niet wilt!
Hoe dit te verhelpen? Maal je koffie fijner. Hoe fijner de koffie gemalen is, hoe meer druk je creëert. Zo krijg je uiteindelijk een betere en vollere extractie.
In een wereld waar instant-oplossingen koning zijn, is het geen wonder dat instantkoffie soms de smaak van gemak heeft die maar geen verkregen smaak wil worden. Met instantkoffie heb je niet de luxe van tijd voor extractie, wat resulteert in, je raadt het al, een waterige koffie-ervaring.
Waarom dit zo is? Instantkoffie is ontworpen om snel te zijn, maar daarmee offer je de smaak van je koffie wel op.
Super lekker in de zomer, maar cold brew koffie moet zijn -tijd serieus nemen. Als je een overijverige barista bent en de koffie gewoon te kort laat rusten in het water, mis je alle mooie smaakvlakken en krijg je een flauwe kop koffie.
Wat te Doen? Laat je koffie ongeveer 18 uur trekken in de koelkast voor diepe, rijke smaken.
Als je snelfilterkoffie slap en waterig smaakt, kan het zijn dat de maling van de koffie ervoor zorgt dat het water er te snel doorheen loopt, zonder de kans te geven om volledig te extraheren.
De fix? Probeer een fijnere maling om het contact met het water te maximaliseren en de doorlooptijd te verlengen voor een rijkere smaak.
De zoektocht naar de perfecte koffie is als een ode aan het leven, een balans tussen tijd, substantie en liefde. Hopelijk zorgen deze tips ervoor dat je ochtendritueel elke keer de perfecte, smakelijke koffie oplevert. Geen slapheid meer voor jou, alleen koffie die je echt raakt!