Small Batch en Micro-Roasting: De kunst van ambachtelijke koffie

Small-batch en micro-roasting

In deze blogpost neem ik je mee op een ontdekkingsreis door de betoverende wereld van small batch en micro roasting – een wereld waar ambacht en duurzaamheid hand in hand gaan. Duik met ons mee in de kunst van het koffiebranden, waar elke boon met liefde wordt gekoesterd en elk kopje een verhaal vertelt. Van het verfijnen van smaakprofielen tot het onthullen van de magie van single origin koffies.  

We delen graag de geheimen achter de heerlijke koffies. We verkennen ook hoe deze benaderingen van koffiebranden een cruciale rol spelen in het bevorderen van duurzaamheid en verantwoordelijkheid voor ons milieu. Dus trek je virtuele koffieschort aan en laat je onderdompelen in een wereld waar smaak, zorg en groen bewustzijn samenkomen. 

Definitie van Small Batch en Micro Roasting

Bij small batch roasting draait alles om aandacht voor detail en liefde voor het vak. Vergeet de massaproductie – hier wordt elke boon gekoesterd. Gepassioneerde koffiebranders selecteren zorgvuldig kleine hoeveelheden, vaak specialty coffee, koffiebonen.

Hierbij wordt gelet op het smaakprofiel, land van herkomst, hoogte waarop de koffie groeit. Met al deze variabelen ben je als koffiebrander beter in staat om tot een geweldig eindresultaat te komen. Hierdoor kun je de koffie met uiterste precisie te branden, resulterend in een smaakprofiel dat het allerbeste in elke boon tot leven brengt.

"Voordat ik zelf mijn allereerste batch koffie brand van een nieuwe koffie, doe ik eerst een paar proefbrandingen in mijn Ikawa."

Voordat ik zelf mijn allereerste batch koffie brand van een nieuwe koffie, doe ik eerst een paar proefbrandingen in mijn Ikawa sample roaster. Zo weet ik precies hoe de koffie reageert en of ik deze snel of langzaam moet branden om tot het allerbeste resultaat te komen. Nieuwsgierig naar wat sample branden is? Bekijk hieronder mijn collega Eline die wat proefbrandingen doet.

 

 

Micro roasting gaat daarentegen nog een stap verder. Hier gaat het om het verfijnen van het koffiebranden tot een kunstvorm. Je legt bijna figuurlijk de koffieboontjes onder de microscoop om alle eigenschappen in kaart te brengen. Experimenteert met tijd, temperatuur en zetmethoden om het aller- allerbeste uit de koffie naar boven te brengen. 

Elk partijtje koffie wordt met zorg en toewijding behandeld, wat resulteert in een kopje dat de unieke essentie van de herkomst en de variëteit aan smaken vangt.

Bij Zwarte Roes geloven we dat elke slok een verhaal vertelt. Onze toewijding aan small batch en micro roasting brengt niet alleen koffie, maar ook verhalen tot leven, rechtstreeks van de boerderij naar jouw kopje. 

De kunst van hands-on branden

Misschien heb ik je als eens eerder verteld dat koffiebranden een ware kunstvorm is. Alle variabelen zoals tijd, temperatuur en kleur zijn van invloed op de uiteindelijke smaak van je kopje koffie. Met hands-on branden bedoel ik dat je het gehele brandproces manueel bestuurd in plaats van een geautomatiseerde machine die al het werk voor je doet.

De kunst is om al deze variabelen in perfecte harmonie met elkaar te laten komen. Klopt er 1 dingetje niet dan kan het gewenste resultaat tegenvallen. 

Maar hoe werkt hands-on branden dan? Van te voren weeg je precies af hoeveel koffie je gaat branden. Aangezien wij zelf een small batch roaster zijn, doen wij dit in batches van 10 kg. Vervolgens giet je de koffie via een trechter in de koffiebrander en begint het feest.

Groene koffiebonen voordat ze gebrand worden

Het doel is om binnen een voorafbepaalde tijd en eindtemperatuur je koffie te branden. Hier is het van groot belang dat je de machine zo bijstuurt dat je op het juiste moment je einddoel haalt. Dit gaat in het begin nog wel eens mis. Toen ik net begon met koffiebranden heb ik misschien wel 100 kg koffie kunnen weggooien in de tuin omdat ik de kunst van small-batch roasting nog niet helemaal onder de knie had. Zonde, maar de plantjes groeien er wel lekker op!

Om telkens tot het zelfde, consistente resultaat te komen maak ik wel gebruik van Cropster als software tool om precies bij te houden of ik de juiste kant op ga en of ik mijn succesvolle recept op de juiste manier reproduceer.

Nadruk op kwaliteit en traceerbaarheid

De meeste small batch koffiebranders weten dat elke fase van de koffieketen is van cruciaal belang. De nadruk ligt dan ook op de hoogste kwaliteit, transparantie en traceerbaarheid, waarbij elk aspect van de koffieproductie tot in detail wordt belicht. Van de teeltomstandigheden tot het gebruik van bestrijdingsmiddelen, en zelfs de prijs die de toegewijde koffieboer ontvangt voor zijn waardevolle oogst.

Alleen de meest voortreffelijke koffiebonen verdienen het predicaat Specialty Coffee. Het zorgvuldig telen en oogsten van rijpe bessen is essentieel, en dit gebeurt altijd met de hand. De bonen worden vervolgens zorgvuldig verwerkt, waarbij de schil wordt verwijderd en ze worden gedroogd. Soms worden ze zelfs samen met de vrucht gedroogd, om de zoetheid van de bes diep in de koffieboon te laten doordringen. Lees daarover meer in mijn artikel over de verschillende verwerkingsmethodes van koffiebonen. Na een reeks sorteerprocessen en kwaliteitstests komen alleen bonen zonder gebreken en met het gewenste smaakprofiel in aanmerking.

Onze nauwe samenwerking met toegewijde koffieboeren is de sleutel tot het waarborgen van deze buitengewone kwaliteit. Eerlijke betalingen stimuleren de boeren om voortdurend te streven naar verbetering, wat resulteert in een win-winsituatie. Bij Zwarte Roes zetten we ons in om jou als consument een dieper inzicht te bieden in het transparante traject dat specialty coffee aflegt, voordat het met liefde in jouw kopje belandt.

Het mooie van single origin koffie

Koffieboeren

Wat is er nu mooier dan meegenomen op een reis door de verrukkelijke uniciteit van single origin koffies. Elk kopje vertelt een verhaal, een reis die begint op een specifieke plantage, hoog boven de zeespiegel of diep verscholen in de schaduw van een bergketen.

Wat maakt single origin zo mooi? Het antwoord is eenvoudig: karakter en terroir. Elke boon draagt de stempel van zijn geboortegrond, doordrenkt met de unieke eigenschappen van de bodem, het klimaat en de zorgzame handen die het hebben gekoesterd. Van de rijke chocolade-achtige tonen van Zuid-Amerikaanse koffies tot de levendige, fruitige explosie van Afrikaanse variëteiten, elke slok is een directe reis naar een andere hoek van de wereld.

Bij Zwarte Roes omarmen we deze schoonheid in onze single origin collectie, omdat ze ons laten proeven en voelen hoe diversiteit de essentie is van echte koffie-excellentie.

Bevordering van duurzaamheid en verantwoordelijkheid voor het milieu

Small batch coffee roasters spelen een onmisbare rol spelen in het bevorderen van duurzaamheid en milieubewustzijn. Deze ambachtelijke branders hebben een diepere missie dan alleen het streven naar perfectie in smaak – ze verankeren zich in de kernwaarden van verantwoordelijkheid en zorg voor onze planeet.

Door te kiezen voor small batch roasting, kies je als brander voor precisie boven massaproductie. Dit betekent niet alleen dat elke boon met de hand wordt gecontroleerd en met liefde wordt geroosterd, maar ook dat de ecologische voetafdruk wordt geminimaliseerd. Minder verspilling, minder energieverbruik en een grotere focus op herkomst en ethische bronnen zijn intrinsieke waarden van deze beweging.

Het branden van specialty koffie in kleine batches stelt ons in staat om een diepere band te creëren met de koffieboeren die zich inzetten voor duurzame landbouwpraktijken.

Gemeenschaps- en koffiecultuur opbouwen

Door eerlijke handelsrelaties te koesteren, dragen we bij aan economische groei in koffieproducerende regio's, wat op zijn beurt de gemeenschappen en het milieu ten goede komt. Bij Zwarte Roes geloven we dat elke slok niet alleen een genot voor de smaakpapillen is, maar ook een stap in de richting van een groenere, meer verantwoorde wereld.

Dit proberen wij uiteraard te delen in onze eigen community van specialty coffee fans die doormiddel van het lezen van onze verhalen en het proeven van de uitzonderlijke smaken een stapje dichterbij het opbouwen van een gemeenschapscultuur. 

Conclusie

Small batch- & micro-roasting. Deze ambachtelijke benaderingen van koffiebranden gaan veel verder dan het creëren van smaakvolle kopjes. Ze omarmen verantwoordelijkheid voor onze planeet en stimuleren duurzaamheid op elk niveau.

In de wereld van small batch roasting wordt elke boon behandeld als een kostbaar juweel. Deze gepassioneerde koffiebranders selecteren met zorg kleine hoeveelheden, en dat vertaalt zich in minder verspilling en een gereduceerde ecologische voetafdruk.

Micro roasting verheft het brandproces tot kunst, waarbij elke variabele wordt onderzocht en geoptimaliseerd om het uiterste in elke boon naar boven te brengen. Deze toewijding leidt tot unieke smaakprofielen en laat de essentie van herkomst en variëteit stralen.

Deze benaderingen gaan hand in hand met eerlijke samenwerkingen met koffieboeren, wat niet alleen de kwaliteit van de bonen verbetert, maar ook de gemeenschappen en het milieu ondersteunt. Zwarte Roes gelooft dat elk kopje koffie een kans biedt om bij te dragen aan een duurzamere wereld. We zijn trots op onze rol als bewakers van smaak, kwaliteit en planeetbewustzijn. Proost op een groenere toekomst.