Beste koffiemolen: 12 ongelooflijke Burr Grinders (update 2023)

Beste Burr grinders

Afbeeldingsbron: https://www.mahlkoenig.com/

Als je op deze blog terecht komt is de kans groot dat je je afvraagt wat de beste burr grinder is van 2023. Een burr grinder is een type koffiemolen. Om jouw perfecte koffie te zetten met de beste smaak is het van belang dat je een burr grinder kiest die past bij het type koffie wat je wilt bereiden. Er is dus geen beste koffiemolen voor iedereen, maar ik ga proberen je wat wegwijs te maken in de wereld van burr grinders. 

Om de beste smaak in jouw kopje koffie te vinden is een goede koffiemolen onmisbaar. Voorgemalen koffie verliest al binnen 5 minuten meer dan de helft van zijn smaak, dus zelf een koffiemolen bezitten is eigenlijk wel een must voor de perfecte koffie. Maar uiteraard zijn er ook weer grote verschillen binnen de wereld van burr grinders, dus ik hoop je hier wat handvatten in te kunnen bieden.

In 2023 zijn er steeds meer goede koffiemolens op de markt die bekend staan als burr grinders. In dit artikel zal ik je ook vertellen wat een burr grinder precies is, zodat jij de beste keuze kan maken qua koffiemolen voor de lekkerste smaken in jouw favoriete kopje koffie! 

Wat is een Burr Grinder?

Een Burr Grinder is een type koffiemolen. Deze type koffiemolens worden vaak gebruikt door echte koffieliefhebbers en koffiedrinkers die al ietsjes langer in de wereld van koffie bekend zijn. Een andere soort koffiemolen is namelijk een Blade Grinder, dit type koffiemolen heeft een mesje (blade).

Lees ook: Burr Grinder vs Blade Grinder: wat is het verschil

Bij een Burr Grinder werk je met maalschijven die over elkaar heen bewegen om de koffieboon heel gelijkmatig te malen. De maalschijven van een burr grinder kunnen op verschillende manieren over elkaar heen bewegen. De bekendste maalschijven in een koffiemolen uit 2023 zijn platte maalschijven of conische maalschijven. a

Hoe dichter de schijven op elkaar zitten, hoe fijner de koffie en hoe meer smaak. Maar dit geldt natuurlijk vooral voor de smaak van espresso of Turkse koffie, daar heb je voornamelijk fijn gemalen koffie voor nodig. De beste koffiemolen voor een filter stijl koffie (V60, Chemex, etc.) vereist een grovere maling en daarvoor moeten de maalschijven juist weer wat verder van elkaar zitten. 

Waarom Burr Grinders de beste koffiemolens zijn

Als jij de lekkerste smaak wilt halen uit jouw perfecte koffie raad ik je niet aan om een Blade Grinder te kopen. Zo'n type koffiemolen is eigenlijk geen koffiemolen maar meer een soort van hakmachine. Je weet wel, net zo een als je misschien wel in je keuken hebt staan.

Het is een koffiemolen met een mesje erin die de koffieboon kapot slaat. Je kan je misschien wel voorstellen dat dit ongelijkmatig gebeurt, dus je zult dan verschillende groottes hebben qua koffiedeeltjes. Doordat er geen consistentie is gaat de smaak achteruit.

Als je eenmaal weet hoe de koffiemaling de smaak van de koffie beïnvloed weet ik zeker dat je voor een Burr Grinder gaat.

Omdat een Burr Grinder de koffiebonen wel heel gelijkmatig fijn maalt tussen de twee maalschijven van de koffiemolen, zijn de deeltjes grotendeels hetzelfde qua formaat. In mijn ogen is een Burr Grinder dan ook de beste type koffiemolen die er bestaat. Ook volgens dit Forbes artikel is een Burr Grinder de beste koffiemolen voor jouw perfecte koffie!

Uiteraard is het wel heel belangrijk om te kijken naar welke type Burr Grinder voor jou geschikt is. Om de perfecte koffie te maken thuis zodat je de beste smaken naar boven kan krijgen wil je natuurlijk weten welke koffiemolen geschikt is én te koop is in 2023. Ook niet geheel onbelangrijk natuurlijk. In het volgende overzicht ga ik dieper in op de beste Burr Grinders die momenteel te koop zijn in 2023. 

Top 12 Burr Grinders 2023

De beste Burr Grinders van 2023 zijn de volgende hieronder, maar niet per se in die volgorde hieronder. Ik deel vooral wat wij fijne koffiemolens vinden vandaag de dag, maar welke beter is dan de ander is o.a. afhankelijk van je budget, je zetmethode en je persoonlijke smaak voor design.

Per koffiemolen heb ik genoemd welke zetmethode de burr grinder meer geschikt voor is (ook al kunnen ze soms in theorie beide), en soms zijn ze ook echt gemaakt als allrounder. Echter leert de ervaring wel dat als een koffiemolen een allrounder claimt te zijn ze bijna nooit excelleren in een van de twee hoofd categorieën: filter of espresso. 

Baratza Encore - Filter

Deze koffiemolen is een all time favorite burr grinder voor beginners. Deze burr grinder is voornamelijk geschikt voor filter stijl koffies, maar je kan ook wel wat espresso'tjes zetten als je weet wat je doet. Deze koffiemolen is voornamelijk populair in 2023 door z'n goede prijs/kwaliteit verhouding. Het is een echte instap niveau koffiemolen. 

Baratza Encore

Baratza Encore € 178

    

De instapper

 • Ideaal voor de beginner
 • Goede prijskwaliteit
 • Beste in zijn klasse

Bekijk op amazon

Baratza Sette 30 - allround

Deze koffiemolen heeft een jaar of drie op mijn eigen aanrecht gestaan en ik ben erg tevreden over deze koffiemolen. In 2023 zie je deze koffiemolen echter nog steeds veel voorbij komen. Deze burr grinder is van een wat hoger niveau dan de eerste Baratza (Encore) en daarmee ook wat duurder. Wel komt dit ten goede aan de smaak doordat deze koffiemolen wat consistenter maalt en je daarmee de perfecte koffie kan bereiden, waaronder ook een espresso. 

baratza sette 30

Baratza Sette 30 € 265

    

De allround barista buddy

 • Allrounder
 • Hoog niveau
 • Van espresso tot grove maling

BEKIJK OP AMAZON

Hario Mini Mill Slim Plus - Filter

Deze fijne en compacte handmolen is een super fijne burr grinder voor onderweg. Wij nemen deze koffiemolen dan ook altijd mee als we op vakantie gaan, ook weer in de zomer van 2023. Of we nou kamperen of naar een huurhuis gaan, deze koffiemolen is onze beste vriend. Hij is betaalbaar, compact en ziet er ook nog eens mooi uit! Realiseer je wel dat een handmolen wat werk met zich mee brengt, dus je bent wel even zoet. Ook is een handmolen van deze prijs klasse (<€50) niet perfect, dus de deeltjes zullen niet altijd even consistent zijn in grootte, maar voor op vakantie vinden wij het een prima aankoop!

Hario Mini Mill Slim Plus

  Hario Mini Mill € 30

      

  Goede prijs kwaliteit

  • Instap molen
  • Zachte prijs
  • Handig voor op reis

  BEKIJK Hario mini mill Mm

  Comandante Grinder C40 - Filter

  Nog een handmolen in het overzicht! Deze super de luxe handmolen is wel van een iets andere prijsklasse dan de vorige, maar dan heb je ook wat! Deze burr grinder is super gefocust op de allerbeste kwaliteit en daarmee ook de beste smaak, maar ook op duurzaamheid van het product. Daarmee is deze koffiemolen dan ook nog steeds in 2023 een van de populairste koffiemolens onder kenners! Super consistent en super makkelijk in gebruik! Nadeel is het dure prijskaartje... 

  Comandante Grinder C40

  Commandante C-40 € 289

      

  High class reisbuddy

  • High End
  • Duurzame kwaliteit
  • Super consistent

  BEKIJK OP AMAZON

  Niche Zero - Espresso

  Deze burr grinder staat momenteel erg hoog op mijn persoonlijke wensenlijstje. De Zero in de naam komt namelijk van 'zero retention' - oftewel geen verlies van gemalen koffie. Dit maakt het afstellen van je grinder/espressomachine tot een eitje! Elke half automatische espressomachine gebruiker weet wat voor een 'pain in the ass' het kan zijn om de perfecte maalgraad te vinden en daarmee tussentijds veel (dure) koffieshots weg te gooien na het aanpassen van je koffiemolen, maar met deze burr grinder is dat verleden tijd! Let wel op dat deze koffiemolen geen hopper heeft, het is een single dose grinder, maar perfect voor het zetten van een espresso!

  Niche Zero

   Eureka Mignon Specialita - Espresso

   Dit is ook zo'n beest van een machine, die er bijzonder uitziet en mooi staat op je aanrecht. Deze burr grinder wordt handgemaakt in Italië en de kwaliteit is uitmuntend. Een echte espresso koffiemolen. Deze koffiemolen zorgt voor de beste smaak in jouw perfecte koffie, en mag in 2023 (ook al bestaat het bedrijf al sinds 1920!) met recht nog steeds in het lijstje staan van beste burr grinders. 

   Eureka Mignon

    Eureka Mignon € 575

        

    Espresso beest

    • High End
    • Duurzame kwaliteit
    • Super consistent

    BEKIJK OP AMAZON

    Sage The Smart Grinder Pro

    Deze koffiemolen is wat goedkoper en valt meer in de categorie van instap machines. Deze koffiemolen is wel een burr grinder en is vergelijkbaar met de Baratza molens. Tegenwoordig, in 2023, vallen Baratza en Sage ook onder hetzelfde moederbedrijf. Deze koffiemolen van Sage heeft wel 60 maalstanden en kan daarmee veel verschillende koffies aan. De molen is niet de meest consistente in maalgraad, maar dat verwacht je natuurlijk ook niet voor een koffiemolen van deze prijs. Alleen de échte kenners zullen dat in de smaak terug herkennen. 

    Sage The Smart Grinder Pro

    Sage The Smart Grinder Pro € 230

        

    Precisie en Gemak

    • Hoogwaardig Design
    • Eenvoudige bediening
    • Consistente Maling

    BEKIJK OP AMAZON

    Fellow Ode Brew Grinder Gen 2 - Filter

    Deze koffiemolen is prachtig uniek vormgegeven en staat als een parel te shinen op je aanrecht (staat ook mijn wensenlijstje!). Deze burr grinder van het merk Fellow is als één van de weinige koffiemolens echt gespecialiseerd voor filter methodes met weinig fines. In 2023 wordt deze koffiemolen ook wel dé grinder voor thuis genoemd als je op zoek bent naar een elektrische burr grinder geschikt voor filter stijl koffies. De koffiemolen heeft 31 maalstanden en is een single dose grinder voor optimale versheid! 

    Fellow ode

     

    Fellow Ode Brew Grinder € 390

        

    Esthetisch en Hoogwaardig

    • Anti Statisch
    • De beste Filter grinder
    • Zeer Consistente Maling

    BEKIJK De Fellow Ode Gen 2

    Mahlkönig X54 Home - allround

    Deze koffiemolen wordt gepresenteerd als allrounder, maar persoonlijk zou ik deze eerder adviseren voor espresso. Mahlkönig heeft natuurlijk ontzettend zijn goede naam mee, en komt nu met een thuis burr grinder makkelijk binnen in de markt. Of het de beste burr grinder in 2023 is durf ik niet zo te zeggen, over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Maar dat het een degelijk merk is met een jarenlange reputatie speelt natuurlijk ook belangrijke rol. 

    Mahlkonig x54

    Mahlkonig X-54 € 499

        

    Specialty coffee bar kwaliteit

    • Zeer stille grinder
    • Mooi Design
    • Zeer Consistente Maling

    BEKIJK DE Mahlkonig x-54

    Baratza Sette 270wi - espresso

    Deze koffiemolen heeft iets unieks! Deze duurdere variant van Baratza heeft namelijk een ingebouwde actieve weegschaal, waardoor je niet meer je shots hoeft te wegen met een externe weegschaal. Daarnaast bezit deze burr grinder duurzame maalschijven die jaren scherp blijven, ook niet onbelangrijk als je zo'n duurdere koffiemolen aanschaft. Kenners weten het natuurlijk; wegen is enorm belangrijk voor de smaak van de perfecte koffie! 

    Baratza Sette GBW

    Baratza Sette 270wi € 887

        

    Altijd het exacte gewicht

    • Ingebouwde weegschaal
    • Mooi Design
    • Meest geavanceerd in zijn klasse

    BEKIJK DE sette 270wi op amazon

    Mazzer Mini Electronic - espresso 

    Mazzer is al jarenlang een grote naam in koffiemolens voor professioneel gebruik. Maar nu in 2023 hebben ze ook een aanbod qua burr grinders voor thuis gebruik. Deze fijne koffiemolen is een stevige machine die z'n mannetje wel staat. Jouw perfecte koffie zetten in de ochtend, of het nou een espresso of een cappuccino is? De Mazzer Mini vormt dan echt een betrouwbare basis!

    Mazzer mini

    Fellow Opus Grinder - allround

    Deze burr grinder is new gelanceerd in 2023, ook weer van het merk Fellow. Dit keer wel met een allround focus, zodat jij echt voor elke koffie de beste smaak naar boven kan laten komen. Deze burr grinder heeft wederom een prachtig design, maar bovenal een super aantrekkelijk prijskaartje (<$200). Of het echt de beste burr grinder is weet ik nog niet zeker, daar is de machine nog te nieuw voor. Ervaringen zullen hiervoor nodig zijn. 

    Fellow Opus

     Conclusie

     Ik hoop dat je te weten bent gekomen waar je naar op zoek was; wat zijn de beste burr grinders van 2023. Zoals je ziet is hier niet een eenduidig antwoord op, wat de beste koffiemolen is van 2023 is echt afhankelijk van hoe je je koffie zet en wat je budget is. 

     Een burr grinder is in ieder geval de beste soort koffiemolen die er bestaat omdat deze ervoor zorgt dat koffiebonen gelijkmatig worden gemalen en koffiedeeltjes dus vergelijkbaar zijn in grootte. Dit komt de smaak ten goede van de perfecte koffie! Een blade grinder kan je eigenlijk niet eens een koffiemolen noemen, dit is eerder een hakmolen (maar ze zijn wel erg goedkoop!). 

     Ons lijstje met beste burr grinders van 2023 is samengesteld op basis van onze eigen ervaringen en ervaringen van authoriteiten in de specialty coffee wereld. Er zitten goedkope(re) handmolens tussen, maar ook instap elektrische koffiemolens en high end producten van merken die al (letterlijk) eeuwenlang bestaan.

     Wat de beste koffiemolen is is dus wel echt een persoonlijke aangelegenheid, maar ik hoop dat je met ons lijstje een eindje in de juiste richting komt. Wil je kiezen voor een traditionele burr grinder met een goede naam, kies dan voor bijvoorbeeld de Mahlkönig of de Mazzer. Als je niet bang bent om iets nieuws te proberen, kies dan juist voor bijvoorbeeld de Fellow!

     Maar kijk vooral ook naar de intentie van het product en jouw favoriete zetmethode. Dat is eigenlijk nog wel het belangrijkste startpunt om te komen tot de beste smaak! 

     Lees ook: De top 5 handmatige koffiemolens voor de ultieme koffie-ervaring