myanmar Ho-hwyat

Koffe uit een wel héél bijzonder land: Myanmar!

Koffie uit een heel bijzonder land. Waarom? Het is pas enkele jaren geleden dat Myanmar voor het eerst specialty coffee produceerde. Ze doen het echter zo indrukwekkend goed en ontwikkelen zich zó rap en effectief, dat dit écht bijzonder is! 

Koffie met impact

Deze koffie hebben wij ingekocht via onze partner This Side Up Coffee. Zij hebben een lokale partner in Myanmar, genaamd Hopong.

Hopong heeft het weten te bewerkstelligen om in 2017 koffieboeren van twee verschillende dorpen in één jaar tijd, samen hun eerst specialty koffie oogst te verwerken als zongedroogde natural coffee. 

Boeren aangesloten bij de Hopong coöperatie waren er klaar mee om in het geheim opium te produceren voor drugsbazen en vervolgd te worden door de lokale autoriteiten.

Daarnaast waren ze er ook klaar mee om ondermaats verwerkte koffie te verkopen aan tussenpersonen voor een veel te lage prijs.

Daarom gingen ze op zoek naar een nieuwe manier van brood verdienen. Via social media leerden ze dat andere koffieboerderijen hulp ontvingen vanuit een NGO om hoge kwaliteit naturals te produceren. Hiermee hebben ze een enorme stap in het diepen gezet en zich volledig overgegeven aan specialty coffee productie. Hiermee zijn ze (bijna) in een klap onafhankelijk geworden. Over koffie met impact gesproken... 

Van 3 baaltjes in 2017 naar...

De aangesloten boeren van het Long Hay dorp waren in staat om een eerste pilot batch van slechts 3 balen koffie te leveren in 2017.

3 jaar later is het nieuws ook bij 6 dichtbij gelegen dorpen gearriveerd en This Side Up Coffee biedt daarom dit seizoen alle koffies van deze aangesloten dorpen aan in het seizoen van 2020/2021. 

Hoe smaakt het dan? 

Alle koffies uit deze regio hebben een clean karakter met een typisch dikke zoetheid van bananen, gecombineerd met tropische en rode fruit tonen.

De specifieke smaak van de koffie die wij hebben ingekocht, namelijk van het dorp Ho Hwayt, hebben een extreem zoet karakter.

Denk aan; gouden rozijnen, nectarine, lychee en tamarinde. Aan de andere kant is deze mooie natural uit Myanmar ook erg floral, met hinten van rozen en hibiscus. 

Hoe wordt er met de bessen omgegaan?

Alle bessen zijn handgeplukt door Hopong leden in de vroege uurtjes van de dag. Als dit klaar is worden de bessen geleverd aan Hopong drying stations. 

Hier worden ze gescreend en nogmaals handmatig geselecteerd op minimaal 95% rijpheid.

Volledig rijpe bessen worden op droogbedden gelegd. Langzaam laten drogen is hier de grootste prioriteit en de droogtijd bedraagt 13-17 dagen, afhankelijk van het weer. 

Wat krijgt de koffieboer? 

De koffieboeren ontvangen een prijs van €4,67 per kilo voor hun koffiebessen. €3,23 daarvan is de standaard prijs en €1,44 is een bonus voor de uitmuntende kwaliteit van de oogst. 

Hier bovenop gaat nog €1,45 per kilo naar Amayar, de dry mill, om de koffie volledig uniform qua kwaliteit in Yangoon te krijgen. 

Klinkt het interessant? Heb je nog vragen? Laat het ons gerust weten!