Koffie als een champ, aeropress

Hoe zet je koffie als een 'champ' met de Aeropress?

Coffee for Champs

De Aeropress is een koffiemaker waarmee je eenvoudig een kop heerlijke koffie zet. Aanvankelijk is de Aeropress opgepakt door de fanatieke thuisbarista’s, maar inmiddels ook een veelgebruikte zetmethodes in hippe coffee bars. Er zijn zelfs wereldkampioenschappen Aeropress zetten, wat veel zegt over de adoptie van deze zetmethode in de wereld van specialty coffee. Wat maakt deze Aeropress dan zo bijzonder?

Handzaam en betaalbaar

Of je nou op reis gaat of eenvoudig een heerlijke kop koffie op kantoor wilt drinken, dan is de Aeropress een topoplossing. Ook de prijs van €39,50 waarbij je de Aeropress, 350 filters, een roerstaaf en een maatschep krijgt, is in vergelijking tot andere specialty koffie attributen, erg toegankelijk.

Bekijk de Aeropress in onze webshop

Gebruik

De Aeropress lijkt in zijn gebruik op een kruising van een French press en een espresso machine. Niet dat de Aeropress een espressomachine of een French press is, maar de basis is hetzelfde. Onder druk, pers je het water door de koffie welke door het filter gefilterd wordt. Wat smaak betreft krijg je de smoothness van een Americano en de volle smaak van een French press.

Omdat de Aeropress handzaam is en eenvoudig te gebruiken, heb je binnen 2 minuten al een geweldige bak koffie. Ook kun je er eindeloos mee experimenteren met diverse watertemperaturen en maalgraden van de koffie. Om je op weg te helpen hebben wij ons Aeropress recept hieronder gedeeld om zelf met deze koffiezetter aan de slag te gaan.

Geweldige kop koffie

Ons Aeropress 'champions' recept

Stap 1:

Breng 250 gram water aan de kook en weeg 35 gram koffie af (afhankelijk van de gewenste sterkte). Maal de koffie met een iets grove maling. Vergelijkbaar met de maalgraad voor de French press.

Check hier de lekkerste koffie's voor in de Aeropress

Stap 2:

Plaats het Aeropress filter in de filterdrager en spoel deze door met het zojuist gekookte water. Hierdoor reinig je het filter van ongewenste (papier) smaken en verwarm je de mok of kannetje waarin de koffie gezet wordt alvast even voor.

Stap 3:

Zet de Aeropress in elkaar en plaats deze ondersteboven op de weegschaal.

Stap 4:

Voeg de vers gemalen koffie toe. Zorg dat er geen restjes koffie op de buitenste ring blijven hangen welke uiteindelijk ongewenste smaken in je kop kunnen veroorzaken. 'Tare' de weegschaal en het opschenken kan beginnen.

Stap 5:

Start de timer en schenk 150 ml/gram water op de vers gemalen koffie. Het water moet ongeveer 84 graden zijn. Je kan natuurlijk voor een hogere of lagere temperatuur kiezen, afhankelijk van het gewenste resultaat. 

Roer de koffie goed door.

Stap 6:

Geduld hebben en 1 minuut wachten ;-)

Stap 7:

Roer de koffie en het water om deze nog even goed door elkaar te mixen.

Stap 8:

Schroef de filterdrager met het uitgespoelde filter op de Aeropress en plaats het geheel met de filterdrager op je kop of kannetje waarin je de koffie wilt schenken. Druk de koffie door het filter in je kop tot de filter begint te sissen. Dit betekent dat je alle koffie door het filter hebt gedrukt en je eerste Aeropress klaar is voor consumptie.

Aeropress doordrukken

Photo: Bastiaan Roosendaal

Stap 9:

Haal de Aeropress van je kop af en draai de filterdrager ervan af. Schenk 100 ml water bij de pas gezette koffie.

Stap 10:

Schenk je koffie in en geniet!

 

Wil je weten hoe de kampioenen het doen? 

Gerelateerd: Slow Coffee met de V60