Goede Koffie op Vakantie: Tips en Benodigdheden voor het Zetten van de Perfecte Kop Koffie

goede koffie op vakantie

Ah… Vakantiekoffie. Goede koffie op vakantie is voor ons zo’n belangrijk onderdeel van een reis. We kunnen ons niet voorstellen dat we daarin de enigen zijn. In 2020 deelde ik al eens een blog over vakantiekoffie, en hoe je kan zorgen voor verhoogd koffiegenot als je niet thuis bent. Ik vond het wel eens tijd voor een nieuwe blog over dit onderwerp!  

Kan je goede koffie (specialty coffee) op vakantie niet gewoon ter plekke vinden?

Je zou je zelf kunnen afvragen of je op de vakantiebestemming zelf niet een prima bakkie kan scoren, of koffiebonen kan vinden om zelf te zetten. Mijn korte antwoord op deze vraag is in principe nee. Dit is echt niet overal vindbaar. Tenzij je natuurlijk naar een grote stad gaat zoals Praag, Melbourne, Barcelona of misschien wel New York.

Als je een city trip als vakantie voor de boeg hebt hoef je zeker niet te denken aan vakantiekoffie voorbereidingen! Dan is het natuurlijk juist leuk om allerlei specialty coffee barretjes en/of micro branderijen te bezoeken en je smaakpapillen eens even flink wakker te schudden.

Maar als je net als wij wat meer richting de natuur gaat of wat rustigere en/of onbekendere bestemmingen gepland hebt staan, of “gewoon” naar een camping in Zuid Frankrijk gaat bijvoorbeeld, raad ik je zeker weten aan om goed na te denken over je koffie behoeften op vakantie. Vaak ben je anders toch aangewezen op supermarkt koffie, en ik weet natuurlijk niet hoe het met jou zit… Maar ik vind boodschappen doen in een ander land leuk, maar ik vind het niet leuk om oude bittere koffie uit de supermarkt te drinken. Dan drink ik liever niks, oprecht! #coffeesnobproblems #eerstewereldproblemen

Waar moet je dan aan denken als je goede koffie wilt drinken op vakantie?

vakantie koffie

Een goede vraag als vervolg op het vorige stukje zou zijn waar je dan aan moet denken, op koffie gebied. Uiteraard verschilt dit erg per persoon, iedereen heeft andere koffie behoeften. Zoveel mensen, zoveel wensen. Maar ik zou allereerst beginnen bij vers gebrande Specialty Coffee. Onderzoek of er opties zijn om dit ter plekke te kopen, zo niet: calculeer dan in wat je nodig hebt en neem het mee van thuis!

Als je jouw Specialty Coffee hebt bemachtigd en klaar voor vertrek hebt, moet je natuurlijk ook een geschikte zetmethode kiezen en de benodigde coffee gear meenemen. Wat je meeneemt is afhankelijk van je voorkeur (espresso/filter stijl), van je mogelijkheden daar (camping/hotelkamer/huisje), wat je misschien al in huis hebt (ik mag aannemen dat je geen elektrische koffiemolen mee naar je hotelkamer neemt, dus misschien een handmolen?), of je bereidt bent om eventueel nog iets voor op reis aan te schaffen (zoals die handmolen of een portable koffiezetter) en de ruimte die je hebt om dingen mee te sjouwen.

Als je met de auto naar een huisje rijdt met prima elektriciteit en je hebt ruimte in je auto, why the hell not bring the perfect coffee gear with you? Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan :-).

Wat nemen wij mee op vakantie op specialty coffee en coffee gear gebied?

Gelukkig gaan we dit jaar weer lekker even weg in de zomer en één van de belangrijkste onderdelen van onze vakantie is dus de voorbereiding van het koffieritueel in de ochtend. We reizen met 2 kleintjes en gaan niet per se naar een grote stad, dus willen niet rekenen op het lokaal kunnen kopen van verse espresso’s of een zakje Specialty Coffee in het dorp. Dus wij bereiden ons voor op in principe alle koffies zelf zetten en als we een leuke koffiebar tegen komen is dat allemaal extra.

  • Ruimte: We gaan met het vliegtuig (en daar een compacte auto), en aangezien we al een buggy/draagzak/megapak luiers/zwembanden/2 autostoeltjes/2 bengeltjes (en ga maar door) meenemen kunnen we ons zelf al niet meer echt ‘light travelers’ noemen. Maar dat betekent ook dat we erg weinig ruimte over houden voor coffee gear. Dus dit is voor ons zeker een belangrijke factor.
  • Kwaliteit: Als koffiebranders en koffieliefhebbers gaan we niet 10 dagen lang mindere koffie drinken die al thuis voorgemalen is, dus een koffiemolen meenemen is echt een belangrijke pro voor ons. Wel wordt dat een handmolen gezien de ruimte. We hebben onszelf onlangs getrakteerd op een 1ZPresso JX-Pro. Wat een beest van een handmolen is dit zeg… Je hebt gewoon een flinke shot gemalen in een seconde of 15 gemalen! What?! Een upgrade van onze simpelere Hario handmolen, ook een fijn ding, maar de prijs van de JX-Pro verantwoord zeker het verschil in gemak. Wil je er tussen in gaan zitten qua prijs? Dan hebben we sinds kort ook deze super mooie Timemore Chestnut C2 MAX in ons assortiment. Ben je nog aan het oriënteren op een geschikte handmolen? Lees dan deze blog over manual grinders!
  • Hoeveelheid: We willen niet te weinig en niet te veel koffie meenemen, en willen natuurlijk ook wat wisselen in smaak. Dus wij berekenen vaak hoeveel gram koffie we gebruiken voor de zetmethode x het aantal zettingen per dag x het aantal dagen + 25%, zodat we wat speling hebben als we toch meer zin in koffie hebben dan gedacht! Deze hoeveelheid verdelen we dan over verschillende koffies, het liefst kleine zakjes dus.
  • Coffee gear: We weten (altijd trouwens) wél al zeker dat we filter stijl koffies meenemen, maar we weten op dit moment nog niet precies welke zetmethode we gaan gebruiken. We twijfelen nog enorm tussen de Aeropress (wil je weten hoe het werkt?), want die gebruiken we thuis niet zoveel terwijl we het wel heerlijk vinden én hij is lekker stevig (kunststof) voor op reis. En tussen de Origami Dripper, want daar zijn we de laatste tijd zó gek op. En met de Origami Dripper Air uitvoering heb je ook een handig onbreekbaar ding omdat deze nu van duurzaam plastic is. Wil je meer weten over deze mooi vormgegeven dripper? Lees dan deze blog over de Origami Dripper. Lastige keuze, misschien kunnen we ze toch allebei meenemen? Dat wordt even passen en meten op het laatste moment.

Uiteraard zijn er nog veel meer opties geschikt om te nemen op reis, afhankelijk van je voorkeuren en wat je eventueel in huis hebt. Zo kan je voor espresso stijl koffies en cappuccino’s het beste gebruik maken van een percolator of Bialetti. Het duwpotje (ook bekend als French Press en Cafetiere) is ook enorm populair voor op de camping en de meeste filter stijl methodes (behalve de Siphon en andere breekbare apparaatjes misschien) zijn wel geschikt om mee te nemen zoals de Hario V60 (kunststof variant).

  • Extra’s: Wij nemen wel een weegschaal mee, maar weer niet een waterkoker met thermometer en zwanenhals. Dat laatste gaat ons iets te ver, maar misschien zijn we volgend jaar wel zo gek ;-).

Hopelijk geeft dit jou ook wat inspiratie om na te denken over vakantiekoffie. Mocht je nou geen handmolen willen meenemen en hier ook niet in willen investeren, je kan bij ons altijd voorgemalen koffie bestellen!

Een mooie zomer!

vakantie koffie 3